Atracții turistice în județul Vrancea

0

Am scris deseori despre atracțiile turistice din alte județe și regiuni ale României pentru a le promova, dar niciodată despre obiectivele turistice din județul în care locuiesc. Sunt vrânceancă și mă mândresc cu asta. Vrancea este unul dintre cele mai frumoase județe din țară și, pentru a vă convinge, intenționez să vă demonstrez că așa este.

Vrancea este județ în regiunile istorice Moldova (la nord de râul Milcov) și Muntenia (la sud de râul Milcov) din România. Județul are o suprafață de 4.863 km², iar reședința este municipiul Focșani. Principalele cursuri de apă sunt: Siret (între Adjud și Nămoloasa), Șușița, Putna, Milcov, Râmnicu Sărat (de la Ciorăști până la vărsarea sa în Siret). Cele mai mari altitudini le dețin vârfurile Lăcăuț (1776 m) și Goru (1784 m).

Muzeul Unirii

Muzeul Unirii a fost inaugurat la data de 24 ianuarie 2008 cu ocazia zilei de aniversare a Micii Uniri. Sincer, spre rușinea mea am aflat din presă despre acest muzeu. Clădirea Muzeului Unirii este locul unde a existat înainte celebrul „Hotel Cimbru” și în care au fost găzduiți membrii Comisiei Centrale pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, atunci când s-a înfăptuit Mica Unire.

Muzeul Unirii este considerat simbolul Micii Uniri. Unirea se face la Iași, la București, dar Focșani este, evident, simbolul Micii Uniri și este prezentat orașul Focșani în Epoca Micii Uniri.

În 1912 clădirea a intrat în posesia Poștei Române filiala Focșani până în anul 1973 când poșta este plasată într-o nouă clădire. Din 1982 edificiul intră în posesia Muzeului Județean. Începând cu anul 2006 este reabilitat.

Muzeul Unirii

Muzeul Vrancei

Complexul muzeal Vrancea cuprinde secțiuni de istorie și arheologie, etnografie, științe ale naturii; mausoleele din Mărășești, Mărăști, Soveja, precum și casele comemorative ale unor personalități precum: Ion Roată (comuna Câmpuri) și Alexandru Vlahuță. Muzeul Vrancea are bogate colecții de științe arheologice, etnografice și naturale, expuse în expozițiile de bază sau în cele 72 de obiective ale Secțiunii de etnografie. O bogată comoară de dovezi care demonstrează existența și evoluția comunităților umane din județul Vrancea a fost realizată după o intensă investigație arheologică care a dezvăluit instrumente, ceramică, ornamente, comori monetare, mărturii ale credințelor și obiceiurilor comunităților umane din epoca neolitică, bronz , Geto-dac, Evul Mediu. A fost înființat în anul 1931, în Focșani, și inițial se numea Muzeul Regional al Putnei.

Muzeul Vrancea în trecut Casa Ștefănescu este un muzeu județean din Focșani, situat la B-dul Gării nr. 5.

Mausoleul Eroilor din Primul Război mondial din Focșani

Mausoleul Eroilor din Focșani a fost proiectat de arhitectul State Balosin, construcția s-a a început cu anul 1925 și s-a finalizat în anului 1931.

Ridicarea Mausoleului – Osuar din Focșani s-a dovedit a fi destul de anevoioasă și a necesitat un mare efort în a asigura sumele necesare construcției monumentului. Arhitectul Balosin s-a inspirat din arta bizantină. Liniile curbe, arcadele bine reliefate reușesc să demonstreze o parte din istoria neamului. Mausoleul a fost construit din cărămidă, piatră şi beton pe un plan în formă de cruce. Construcția de inspirație bizantină, cu trei turle. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumătăți de sfere se profilează ca o etajare de linii curbe. Pe frontul de deasupra intrării principale, sprijinit pe câte două colonete cu capitel compozit, se află inscripția “Pro Patria”, reliefată printr-o ornamentație vegetală bogată.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Muzeului Vrancei

Mausoleul Eroilor din Primul Război mondial din Mărășești

Mausoleul Eroilor din Mărășești a fost ridicat în locul în care aproape 70 de mii de soldați au pierit în Primul război mondial. Este considerată cea mai reprezentativă clădire din țară. Este formată din 18 galerii în care au fost înhumate osemintele a aproximativ 5000 de eroi. Mausoleul are inscripționat pe fațada principală: “ÎNTRU SLAVA EROILOR NEAMULUI”, în memoria celor care și-au jertfit viața în luptele de la Mărășești.

Printre înhumați regăsim numele micuței Maria Zaharia, de doar 12 anișori, despre care profesoara de istorie ne povestea cum a ajutat armata română. Interiorul clădirii te lasă fără suflare, multe galerii te fac să te pierzi și îți dau senzația că te întorci în timp, unde armata română a ținut piept armatei germane. Tot acolo se află și Capela Centrală, unde se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu. Deși nu am fotografiat toate criptele, am vrut să vizitez fiecare colț al mausoleului.

Mausoleul Eroilor din Primul Război mondial din Mărășești

Rezervația Naturală Cheile Tişiței

Rezervația naturală Cheile Tișiției este una dintre principalele atracții ale zonei, atât vara cât și iarna, este rezervația naturală. Aici, pârâul Tișița a săpat o vale adâncă între Tisaru Mare și măgura Râpa Caprei, formând aceste chei de o frumusețe deosebită. Rezervația naturală, situată la 850 de metri altitudine, măsoară 4,5 kilometri lungime, fiind una dintre cele mai mari zone protejate din Vrancea.

Stațiunea Lepșa

Stațiunea Lepșa este amplasată în inima Munților Vrancei și beneficiază de un relief prielnic ce a dus la dezvoltarea turismului montan. Localitatea montană se află în pasul Tulnici, care face legătura între Moldova și Transilvania și este un loc ideal pentru pasionații de drumețiile în natură. Lepșa este situată în vestul județului Vrancea, la aproximativ 75 km de orașul Focșani.

Stațiunea Lepșa

Mănăstirea Lepșa

Mănăstirea se află la aproximativ doi kilometri depărtare de zona centrală a stațiunii. Am intrat pe poarta mănăstirii și am urcat agale pe aleea străjuită de brazi falnici. În timp ce urcam treptele spre curtea mănăstirii, în ochii mei se derula un film, filmul primei vizite la mănăstire.

Ansamblul monahal din zilele noastre este alcătuit din biserica din lemn veche, o biserică nouă, clopotniţă, o capelă (paraclis), un aghiasmatar, corpuri de chilii şi stăreţia.

Mănăstirea Lepșa a fost ctitorită pentru prima dată în 1774 de un ucenic al Sfântului Vasile de la Poiana Mărului ajutat de oamenii locului. În 1929 a fost distrusă într-un incendiu biserica de lemn și toate construcțiile din ansamblul schitului. În acel incendiu a scăpat în mod miraculos icoana Sfântului Nicolae, considerată fiind făcătoare de minuni.

Mănăstirea Lepșa

Cascada Putnei

Râul Putna, la care se adaugă afluentul Tişiţa, coboară circa 80 de metri și apoi printre stânci se formează o cascadă. Am auzit spunându-se, că nu e mare aşa cum trebuie să fie o cascadă. Trebuie menționat faptul ca nu impresionează prin înălțime, ci prin puterea, viteza și debitul mare al apei cu mai multe căderi de apă ce se adună formându-se un lac mare.

Vizita noastră la Cascada Putnei a durat cam o jumătate de oră, apoi ne-am îndreptat către următorul popas, Păstrăvăria Lepșa. Prea multe date tehnice nu voi da, am scris deja aici.

Cascada Putnei

Stațiunea Soveja

Este situată în judeţul Vrancea în Depresiunea Soveja la poalele Munților Vrancea şi este cunoscută ca având cel mai ozonat aer din România. Are un climat benefic, tonifiant, și izvoare de ape minerale. Stațiunea oferă un climat de depresiune, sedativ, cu veri răcoroase si ierni relativ reci. Temperatura medie anuala nu depășește 8°C, iar precipitațiile se situează în jurul valorii de 700 mm/an.

În timpul comunismului era o stațiune ce avea mare trecere la turiști. După ’90 stațiunea intra într-un con de umbră.

Casa Memorială „Moș Ion Roată”

Casa Memorială „Moș Ion Roată” este muzeu județean din comuna Câmpuri ce este atestat în documente ca membru al Divanului Ad-hoc al Moldovei. Totodată, a militat pentru înființarea unei școli și a luptat pentru îmbunătățirea soartei țăranilor. Moș Ion Roată este o personalitate importantă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza și a jucat un rol important în înfăptuirea Unirii. Casa memorială a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu ocazia Centenarului Unirii Principatelor.

Casa Memorială „Moș Ion Roată”

Rezervația Naturală Focul Viu

Rezervaţia naturală „Focul Viu” este situată în inima satului Andreiaşu de Jos, pe un suprafaţă de aproape 40 de hectare. Focul Viu are şi o puternică simbolistică religioasă, fiind cunoscut ca un protector al animalelor, însă are şi o semnificaţie negativă, în sensul că flăcările mari anunţă un cutremur. Aria naturală este o suprafață deluroasă (Dealul Tilia cu ravene și forme de erodare) constituită din roci sedimentare (marne și gresii) și supusă unor alunecări de teren datorate defrișărilor excesive, în a cărei perimetru sunt semnalate emanații de gaze naturale (hidrocarburi) care se aprind spontan și ard singure.

Nu se știe când a apărut fenomen. Se spune doar că este atât de vechi încât este rezultatul unei erupții vulcanice.

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precista

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focșani, este o ctitorie voievodală despre care nu se știe prea multe. Singurele informații despre acest loc sacru sunt că a fost construit în jurul anului 1710 în Focșani Moldovei. Întemeierea sa este atribuită lui Nicolae Mavrocordat.

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precista

Mănăstirea Dălhăuți

Mănăstirea Dălhăuți este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Cârligele, județul Vrancea (la circa 15 km vest de Focșani), aflată în episcopia Buzăului și Vrancei. Este renumită mai ales pentru icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni.

Unul dintre motivele pentru care Mănăstirea Dălhăuți era vestită în toată Țara Românească și chiar și în Moldova, era faptul că aici se afla (și se află și în prezent) icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Legenda acestei icoane spune că ar fi una dintre cele șapte icoane pictate de însuși Sfântul Apostol și Evanghelist Luca; specialiștii sunt însă de părere că icoana a fost pictată câteva secole mai târziu, fiind o copie după o icoană a Sfântului Apostol și Evanghelist Luca.

Mănăstirea Recea

Mănăstirea Recea este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Dumbrăveni,, sat Cândești, județul Vrancea.

Construita în anul 1686 de clucerul Mihăilă, mănăstirea poartă haremurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Nicolae”. Monument istoric și de arhitectură religioasă, mănăstirea a fost reparată în anul 1710 și restaurată între 1802-1804.

Mănăstirea Brazi

Mănăstirea Brazi este o mănăstire de maici din Vrancea. Aceasta se află la circa 1 km, de orașul Panciu, sub Dealul Neicului, pe malul drept al unui pârâiaș, Hăulita. Încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, aici, era un schit în care trăia Pustnicul Gheorghe, un tămăduitor al acelor vremuri.

Aici și-a petrecut ultimii ani de viață Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie – fost mitropolit al Moldovei,  ucis de tătari prin decapitare,  deoarece acesta refuza să le dea pentru chinoviile ctitorite de el. Sfântul a fost înmormântat în Schitul Brazi, de către călugării care trăiau acolo.

Mănăstirea Mușunoaiele

Mănăstirea Mușunoaiele este situată în comuna Fitionești, județul Vrancea. Până la comuna Fitionești drumul este asfaltat, de acolo se schimbă regula. Drumul din Fitionești spre mănăstire este unul pietruit, cam 18 km. Drumul spre mănăstire necesită răbdare, calm și sacrificiu pentru orice mașină, deoarece nu este mereu drumul bun și pietrele lovesc mașina.

Mănăstirea este situata în Valea Zabrautiului, în comuna Fitionești, nu departe de Mănăstirea Brazi. Prima așezare monahală este legată de vechii sihaștri, nevoitori în aceste păduri, care din când în când coborau la biserică pentru a primi Sfintele Taine.

Mănăstirea Mușunoaiele

Mănăstirea Buluc

Mănăstirea Buluc se află în comuna Jariștea, județul Vrancea și a fost întemeiată de către Isaia Caragea, cel care a ridicat și Codrii Mereilor, o biserică de lemn. Până în anul 1928 s-a ridicat și o biserica de zid. Hramurile mănăstirii sunt Sfânta Treime și Schimbarea la Față.

Casa memorială Alexandru Vlahuță

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” este un muzeu județean din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. Aici și-a petrecut Alexandru Vlahuță câțiva ani din viață, până în 1916, an în care obligat de înaintarea frontului se refugiază cu o parte din agoniseala de o viață la Bârlad. Muzeul este monument istoric.

Casa memorială Alexandru Vlahuță

Mai sunt multe locuri de vizitat. Voi completa pe parcurs.

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns