Descoperă castelele României: Castelul Bran

1

Castelul Bran sau asa numitul Castelul lui Dracula ( eu una nu recunosc această denumire) este una dintre principalele atracții turistice din regiunea Transilvaniei, în inima României. Deși are foarte puțin de-a face cu personajul care l-a inspirat pe Bram Stoker pentru romanul său, adevărul este că Castelul Bran merită să fie vizitat pentru ceea ce este în realitate, nicidecum pentru mituri. Consider că ar trebui menținută doar nota istorică. În continuare îți voi povesti despre istoria sa, vizita, etc.

Originile Castelului Bran datează din 1211, când Cavalerii Ordinului Teutonic și-au construit prima cetate. Deși regiunea aparținea atunci Regatului Ungariei, cruciații germani fuseseră invitați să ocupe terenurile pentru a proteja granițele cumanilor și ale altor triburi din est. În 1377 din ordinul regelui Ludovic I al Ungariei, Bran devine un adevărat castel, îndeplinind o funcție comercială și defensivă. În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.

Castelul Bran, România

Castelul Bran este situat la 30 km sud-vest de Brașov, unul dintre cele mai importante și frumoase orașe din Transilvania. Primul lucru de remarcat este că castelul este integrat în micul oraș Bran, dar înconjurat de păduri și grădini care fac dificil de văzut din exterior. Istoria Castelului Bran este legată de Vlad Țepeș (domnitorul Valahiei). După ce acesta şi-a pierdut tronul, Iancu de Hunedoara (voievodul Transilvaniei) l-a a sprijinit pe Vlad Ţepeş, să ajungă domnitorul Țării Românești

Proprietarii castelului sunt Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta, mai exact copiii principesei Ileana care l-a avut în proprietate în anii 1938-1948 moștenit de la la Regina Maria. Prin urmare ei fac investițiile și sunt beneficiarii taxelor de vizitare. Aranjamentele din castel combină suvenirurile regale, care cu siguranță atrag mai puțini turiști, cu Dracula. Există mai multe camere în care se spune că prințul Nicolae sau prințesa Ileana stăteau sau că regina Maria servea cina. În prezent, castelul este un muzeu dedicat artei și mobilierului colectat de Regina Maria

Prețul este cam mare, dar cine vrea să viziteze această bijuterie arhitecturală trebuie să plătească. Un lucru important, se permite fotografierea înăuntrul castelului. Tot în interiorul castelului există un magazine de unde turiștii își pot achiziționa suveniruri.

Castelul are 4 etaje:

  • la etajul 1 “Salonul Mare”, “Sala Gotică”, “Dormitorul Reginei Maria”;
  • la etajul 2 “Sufrageria”, „Sala Rustica”, “Dormitorul Regelui Ferdinand”;
  • la etajul 3 “Sala Reginei Maria”și “Camera Principelui Nicolae”;
  • la etajul 4, camere cu arme, armuri, obiecte din ceramică veche, din argint, icoane;

Dacă nu știați castelul are și o scara secretă ce face legătura intre etajul I și etajul al III-lea a fost descoperită în timpul lucrărilor de consolidare a castelului și este astăzi accesibila turiștilor.

Motivul principal pentru care turiștii străini aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestuia. Castelul este inclus în listele celor mai frumoase castele din Europa.

Curtea interioară a castelului are elemente decorative pe fațadă, iar fântâna îi conferă un farmec aparte.

Bran, România, Transilvania

Scurt istoric

Inițial, Castelul Bran era o cetate cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în 1212, apoi cucerită de sași la sfârșitul secolului al XIII-lea.

În 1407, Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.

În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către Scaunul Brașovului.

La 1 decembrie 1920, din inițiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către fiica sa preferată, principesa Ileana, căsătorită cu arhiducele Anton, membru al fostei familii imperiale de Habsburg. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ileana s-a întors cu familia în țară și a locuit la Bran. A înființat un spital pentru victimele războiului.

După 1948 Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare finalizată în linii mari în 1993. Castelul se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic.

România, Castelul Bran
Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei. Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

1 COMMENT

Lasă un răspuns