Descoperă orașele României: Sibiu

0

Sibiul este un oraș impresionant, modern, curat, civilizat și era și păcat să nu scriu despre el pe site. Turiștii preferă acest oraș în mare parte pentru a vedea partea veche a orașului, care este de-a dreptul fabuloasă.

Sibiu ( este municipiul de reședință al județului cu același nume, un oraș cosmopolit, oraș cu adevărat european. Sibiul a devenit unul din orașele împotriva comunismului, fiind al doilea oraș după Timișoara care s-a răsculat împotriva dictaturii. 89 de oameni și-au pierdut viața.

Orașul Sibiu a reprezentat și reprezintă în continuare unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă. Orașul a fost capitala Transilvaniei între anii 1692-1791 și 1849-1865. A cunoscut o renaștere economică și culturală semnificativă în ultimii ani. Sibiul este în prezent unul dintre orașele cu cel mai ridicat nivel de investiții străine din România. În 2007 a fost Capitală Europeană a Culturii, împreună cu orașul Luxemburg.

Știți ce îmi place la acest oraș? Ca are la tot pasul indicatoare la obiectivele turistice, dar și prezentări ale obiectivelor respective.

Vreau să vă invit să cunoaștem împreună acest oraș. Am ales ca punct de pornire Muzeul Național Brukenthal. Indiferent de amplasamentul obiectivelor turistice, eu întotdeauna voi începe cu muzeele. De ce cu muzeele? Simplu! Într-un muzeu e concentrată istoria locului respectiv.

Sibiu, Transilvania, România

Muzee

Muzeul Național Brukenthal

Fondatorul Muzeului Național Brukenthal a fost Samuel von Brukenthal, guvernatorul habsburgic al Transilvaniei, între 1778 și 1787. A început să achiziționeze primele lucrări pentru colecția sa, din aproximativ 1754, la Viena. Prin testament, baronul Samuel von Brukenthal a ordonat deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel printre marii iluminați ai secolului. Palatul a devenit un muzeu public în 1817, cunoscut sub numele de Muzeul Brukenthal, una dintre primele astfel de instituții din Europa. Muzeul este cunocut mai mult ca Muzeul Brukenthal

Muzeul a aparținut până în 1948 Bisericii Evanghelice din Sibiu. În 1948, statul comunist a naționalizat muzeul și a mutat 19 picturi valoroase la Muzeul Național de Artă al României din București. În 2005, guvernul român a returnat muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice din Sibiu și a returnat muzeului cele 19 picturi de la București.

Muzeul are sediul principal în Palatul Brukenthal din Sibiu, pe o parte a Pieței Mari.

Muzeul Brukenthal

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. Situat chiar la sud de Sibiu, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale preindustriale românești. Case, ateliere și complexe de construcții sunt împrăștiate în jurul unui lac, printre copacii pădurii Sibiului.

Muzeul acoperă 96 de hectare, este străbătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora există peste 300 de clădiri. Inventarul pieselor incluse în muzeu se ridică la 16.000 (multe expuse în interiorul clădirilor). Muzeul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu.

A fost fondată în 1963 de o echipă condusă de Cornel Irimie. Cu toate acestea, ideea unui muzeu etnografic este mai veche, acest muzeu fiind o resuscitare a Muzeului Etnografico-Istoric al Românilor din Transilvania (fondat în 1905 și închis în 1950).

Primul monument adus în 1963 în Dumbrava Sibiului a fost o moară hidraulică cu alimentare mai mică. Această moară se găsește în sigla muzeului. Colecția a fost dezvoltată în anii următori.

Muzeul a fost deschis publicului în 1967, este cunoscut publicului drept Muzeul Astra.

Muzeul Astra

Clădiri și zone istorice

Biserica Iezuiților

Biserica Iezuiților din Sibiu este o biserică romano-catolică construită în Piața Mare din Sibiu între anii 1726-1733.

Locul, dedicat Sfintei Treimi, se află pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu, Aceeași listă include și casa parohială romano-catolică, situată în fostul seminar iezuit, care include fragmente din Sala Cojocarilor. Această clădire datează din secolul al XVI-lea, fiind reconstruită între anii 1726-1739.

În curtea interioară dintre biserică și fosta reședință a iezuiților este amplasată Statuia lui Ioan Nepomuk, care a fost până în 1948 în Piața Mare.

După 1689, iezuiții au avut mai multe magazine în Piața Mare. Când au cerut primăriei o clădire pentru o biserică din centrul Sibiului, au fost refuzați. În 1721 generalul imperial Damian Hugo von Virmond s-a implicat în soluționarea litigiului și a obținut pentru iezuiți mai multe clădiri învecinate, pentru construirea bisericii și a seminarului iezuit. Piatra de temelie a fost pusă în 1726, iar lucrările de construcție au durat până în 1733. Biserica a fost sfințită la 13 septembrie 1733.

Biserica Iezuiților
Biserica Iezuiților

Turnul Sfatului

Turnul Sfatului (în germană Hermannstädter Ratsturm) este un turn situat în orașul Sibiu, sub care se află o pasarelă între Piața Mare și Piața Mică. A fost construită în secolul al XIII-lea, la parter fiind poarta de intrare în a doua centură de fortificații a orașului. În timp, a suferit mai multe restaurări, care i-au modificat forma inițială. Turnul Sfatului este situat în Piața Mică nr. 1.

A doua incintă a fortificațiilor orașului medieval Sibiu, care include Turnul Sfatului, Turnul Scărilor de Aur și fragmente de perdele construite între 1224-1241, a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din 2004.

Turnul a fost construit în secolul al XIII-lea, fiind folosit inițial ca poartă de acces către a doua centură de fortificație a orașului. În imediata sa vecinătate se află clădirea care adăpostea Primăria Sibiului (situată în Piața Mică nr. 31), documentată pentru prima dată în 1324.

Casa Haller

Casa Haller din Sibiu este una dintre cele mai importante case din Piața Mare din Sibiu, construită în stil gotic și renascentist. Clădirea actuală păstrează multe elemente ale clădirii originale din secolul al XV-lea. 15-16, precum portalul cu stema, intrarea în arcade și decorațiunile.

Casa a aparținut la rândul său mai multor personalități locale. În 1537 Michael Altemberger a vândut-o lui Petrus Haller, care a ținut-o în familie timp de 354 de ani. Petrus Haller este cel care a transformat clădirea gotică anterioară, dându-i aspectul actual renascentist.

Casa Lutsch

Casa Lutsch este un monument istoric situat în Piața Mare din Sibiu. În Repertoriul Național Arheologic.

Clădirea găzduiește sediul Forului Democrat al Germanilor din România și sediul filialei județene UDMR.

Sibiu, Casa Lutsch

Alte locuri de vizitat și relaxare

Piața Mare

Piața Mare a Sibiului (în germană Großer Ring) este piața centrală a Sibiului, existentă din 1366, odată cu finalizarea celei de-a treia centuri de fortificații a orașului. Major Circulus vulgariter Kornmargt („Marele inel, printre oameni târgul cerealelor”) este atestat ca atare într-un document din 1408, document în care este menționat Mathias Baldi. A cumpărat și a reparat în acel loc o casă de piatră de la Pipo de Timiș. Într-un alt document, din 1411, este atestată vânzarea unei case de piatră de către Mathias Tromenauer către Nicolaus Jenkowicz pentru suma de 1000 de guldeni, în același loc.

Este cea mai mare piață publică din orașul vechi și a asistat la activitățile economice ale comercianților din Sibiu. A organizat adunări cetățenești, târguri și chiar execuții. Johann Sachs von Harteneck, conte săsesc din 1691-1703, a fost decapitat în această piață în 1703.

Aici are loc Târgul de Crăciun în fiecare an. Pe vremuri, negustorii veneau aici cu marfa lor și aveau loc adunări civice. Din Piața Mare puteți ajunge rapid la Turnul Sfatului sau la Muzeul Brukenthal.

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor (în limba germană Lügenbrücke) sau Podul Mincios (Liegenbrücke) este un pod metalic din orașul Sibiu, construit în 1859 deasupra străzii Ocna care făcea legătura între orașul inferior și orașul superior. Este o pasarelă pietonală care leagă Piața Mică (în German Kleiner Ring) și Piața Huet (în Germană Huetplatz). Este cel mai vechi pod din fontă aflat în funcțiune pe teritoriul actual al României. A fost inclus în lista monumentelor istorice.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, accesul în cetate se făcea printr-un tunel curbat, care trecea sub un rând de case, construit încă de la mijlocul secolului al XV-lea, care împărțea Piața Mică în două părți. Partea de nord a acestui complex de clădiri se termină cu un turn de apărare construit inițial în secolul al XIII-lea, transformat ulterior în case, sub care s-a făcut accesul la tunel și Piața Mică. Tot pe latura de nord erau două accesuri pietonale, scări din lemn, aparent acoperite, care flancau strada. Când s-au reconstruit scările în anii 1850, doar scara din partea de est a fost realizată în întregime (Burgerstiege – Scara cetățenilor), cea din partea de vest fiind făcută până la jumătate. Tunelul se termină spre sud sub Biserica Arcadelor, o clădire mai veche, transformată la începutul secolului al XVIII-lea într-o biserică evanghelică. Această clădire a beneficiat de arcade atât la nivelul tunelului, cât și la nivelul pieței. O descriere detaliată a acestui complex de clădiri poate fi găsită în Albumul Böbel, care include acuarele, planurile și descrierile Sibiului realizate de celebrul pictor sibian, Johann Böbel (1824-1887).

Săpăturile arheologice efectuate în 2005-2006 au dezvăluit în zona podului, spre Piața Huet, un prim parapet din cărămidă al pasajului, cu un arc semicircular înălțime de peste 4 metri, se pare că este folosit pentru alimentarea pivnițelor și magazinelor direct. din tunel și rămășițele pivnițelor, aparținând clădirilor din tunel, demolate din 1849.

Catedrala Evanghelică

Catedrala Evanghelică din Sibiu (în germană Evangelische Stadtpfarrkirche) este una dintre cele mai vechi și mai impresionante clădiri gotice din Transilvania. Este catedrala Bisericii Evanghelice C.A. și biserica parohială a comunității din Sibiu având în parohie cea mai mare comunitate de credincioși luterani din România.

Forma actuală este cea de după renovarea din 1520, pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea. În fața bisericii se află statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899. Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolți arcuite și pietre funerare pe pereții nordici. Biserica este situată în Piața Huet f.n. Clădirea este dominată de turnul de 7 nivele, cu patru turnulețe pe colțul acoperișului, semn că orașul avea dreptul de a condamna (în latină ius gladii, literalmente „dreapta sabiei”). Cu o înălțime de aproximativ 74 m, biserica se află pe locul doi în România, după Biserica Evanghelică din Bistrița.

Biserica parohială Evanghelică „Sf. Maria” din Sibiu este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu din 2004.

Alte fotografii din Sibiu

Cu siguranță nu știați că în 2007 Sibiul era capitala culturală europeană. Chiar a meritat acest titlu.

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei. Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

Lasă un răspuns