Pe urmele credinței în Neamț: Mănăstirea Almaș

1

După ce am plecat de la Mănăstirea Petru Vodă pe drumul ce leagă Târgu Neamț de Piatra Neamț am intrat în comuna Gârcina și era un indicator către Mănăstirea Almaș.

Prima dată când am vizitat această mănăstire a fost în 2005, ca multe altele din Neamț. Mi-am dorit să recuceresc teritoriul mănăstirilor, așa cum numesc eu această zonă.

La intrarea în mănăstire am pășit pe un podeț de lemn apoi am trecut sub clopotnița am intrat într-o altă lume. Îmi amintesc perfect că atunci când am vizitat pentru prima dată această mănăstire podețul era făcut de curând. Cu toate că nu este o mănăstire foarte cunoscută, pentru mine este importantă. A fost una dintre mănăstirile primului meu pelerinaj.

Biserica Mănăstirii Almaș a fost construită în stil moldovenesc, cu unele influențe neoclasice și rusești. Cucerita pe deplin de de acest loc binecuvânt scot telefonul, fac câteva fotografii și filmez atât biserica cât și împrejurimile.

Scurtă istorie a mănăstirii

Mănăstirea Almaș datează din secolul al XV-lea, sub conducerea pustnicului Vasile Almaș, venit din Transilvania împreună cu soția sa Maria. Vor construi în 1659, cu ajutorul localnicilor, o capelă de lemn dedicată „Sfântului Nicolae”, fiind considerați fondatorii acestei așezări monahale.

Mai târziu, schitul Almaș a fost distrus de tătari, ocazie cu care și-a pierdut viața și Maria Almaș. După moartea Mariei Almaș, Vasile, soțul ei a devenit ulterior Ieromonahul Vasile din obștea mănăstirii Neamț.

Una dintre cele mai importante icoane ale mănăstirii Almaș este cea a Sfintei Ana, care face minuni. Primul miracol pe care l-a făcut icoana Sfintei Ana a fost atunci când eteriștii au dat foc focului și au încercat să distrugă și icoanele, dar nu au putut să o ridice de la locul ei.

În 1715, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, soția pătaruluiIordache Cantacuzino, aici a fost construit un schit. A durat până în 1821, când a fost distrus de eteriști. În 1959, schitul a fost închis de comuniști. În 1987 Schitul Almaș a fost restaurat. A fost una dintre puținele mănăstiri reînființate în timpul comunismului. În 1990 schitul devine mănăstire si devine monument istoric.

Mi-ar plăcea să mă întorc aici, dar nu știu când va fi posibil. Până atunci te las să te bucuri de povestea mea

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală la Mănăstirea Almaș, o puteți face accesând clipul atașat mai jos.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns