Descoperă orașele României: Târgu Mureș

0

Târgu Mureș este un oraș frumos, situat chiar în inima Transilvaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Situat în zona central-nordică a României, orașul are ca delimitare geografică râul Mureș și Dealul Cornești.

De-a lungul timpului a fost centrul cultural, industrial, economic și educațional al Ținutului Secuiesc. Târgu Mureș a fost reședința județul Mureș-Turda, apoi regiunea Mureș, regiunea autonomă maghiară, regiunea autonomă Mureș-Ungaria și în prezent este reședința județului Mureș.

Târgu Mureș

Muzee

Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Dacă treci prin Piața Trandafirilor poți vizita Muzeul de Etnografie și Artă Populară aflat în Palatul Toldalagi din Târgu Mureș. Primele achiziții de obiecte etnografice din colecțiile secției de etnografie a muzeului au fost realizate de Aurel Filimon în perioada interbelică. Astfel, în 1921, a fost deschisă prima expoziție etnografică în Palatul Culturii. Îmbogățirea patrimoniului muzeal a fost apoi continuată prin alte campanii de achiziție a generațiilor de etnografi care s-au succedat de-a lungul timpului. Dezvoltarea patrimoniului a vizat completarea colecțiilor pentru a reprezenta toate zonele etnografice ale Mureșului. Achizițiile de obiecte ale etnoculturii maghiare, române și săsești din: Mureșul Superior, Valea Gurghiului, Valea Beicii, Valea Nirajului, Târnava Mare și Târnava Mică, Câmpia Transilvaniei au fost extinse și reluate. Din 1984, Palatul Toldalagi găzduiește Departamentul de Etnografie și Artă Populară al Muzeului Județean Mureș.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Muzeul de Științe ale Naturii

Muzeul de Științe ale Naturii din Târgu Mureș ne invită să facem o excursie în trecut și ne arată astfel vârsta pământului: fosile preistorice, păsări rare, flori rare. Un loc ideal pentru iubitorii de natură.

Muzeul este situat pe strada Horea nr. 24, construit în stil neoclasic care conține elemente specifice arhitecturii renascentiste italiene. Clădirea trebuia să fie locul Muzeului de Artă Industrială Secuiesc, găzduind în prezent exponate aparținând tezaurului natural al Mureșului și Europei care conțin piese, grupate în diverse colecții zoologice, paleontologice, minerale și stâncoase. Din punct de vedere administrativ, instituția aparține Muzeului Județean Mureș. Proiectul de construcție a aparținut arhitectului profesor universitar István Kiss, iar lucrările au început în 1890, cu József Sófalvi și Pál Soós ca contractori, construcția fiind finalizată în 1894.

Muzeul de Științe ale Naturii

Clădiri și zone istorice

Cetatea medievală

Centrul vechi al orasului este dominat de Cetatea Medievală. Aici târgurile și festivalurile au loc pe tot parcursul anului, iarna devenind „Orașul copiilor”, unde sunt amenajate un parc de distracții și un patinoar artificial.

Întreaga cetate datează din secolul al XV-lea cu o suprafață de 4,3 ha sub forma unei incinte fortificate cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se află Biserica Reformată a Cetății și Muzeul de Istorie și Arheologie. Atât cetatea cu clădirile sale interioare, cât și ansamblul urban din jurul ei se află pe lista monumentelor istorice.

Actuala cetate a fost construită pe locul unei alte fortificații construite în secolul al XV-lea (1492) și care aparținea voievodului Transilvaniei, Báthori István. Această primă cetate a fost distrusă în 1601, în timpul domniei lui Mihai Viteazul, în urma invaziei conduse de Giorgio Basta

Cetatea medievală

Biserica Reformată a Cetății

Biserica Reformată din Cetate, este cel mai important monument medieval din municipiu, fiind singurul păstrat de la începutul sec. al XV-lea. Aceasta a fost inițial o importantă mănăstire franciscană în Transilvania. Până în secolul al XIX-lea, în comunitate a fost numită Marea Biserică (Nagytemplom în maghiară), deoarece până în prezent este cea mai mare biserică din oraș. Biserica este un monument istoric.

În 1444 Ioan de Hunedoara a atribuit locul franciscanilor observatori. Crucifixul realizat de Veit Stoss pentru biserica franciscană din Târgu Mureș înainte de Reforma protestantă a fost identificat pe Valea Niraj, în Biserica Romano-Catolică din Eremitu.

Biserica Reformată a Cetății

Catedrala Ortodoxă „Înălțarea Domnului”

Situata în Piața Trandafirilor, Catedrala Ortodoxa „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș este cunoscuta și sub numele de „Catedrala Mare”. Este o clădire impresionantă care atrage privirea de la intrarea în centrul orașului. Este vizibilă din orice parte a zonei centrale în care se află. Chiar dacă nu are sute de ani, este cel mai mare și mai important edificiu religios din Târgu Mureș și una dintre cele mai importante din țară.

Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 1925. Printre participanții la eveniment s-au numărat ministrul cultelor, Alexandru Lapedatu, episcopul Nicolae Ivan și Octavian Goga în calitate de miniștri. Sfințirea catedralei a avut loc la 2 decembrie 1934, fiind și un simbol care semnifică intrarea armatelor români în municipiul Târgu Mureș în 1918.

Catedrala Ortodoxă „Înălțarea Domnului”

Biserica Buna Vestire sau Catedrala Mică

Biserica Buna Vestire este o e o miniatura fidela a Bazilicii Sf. Petru de la Vatican construita de către greco-catolici intre anii 1926-1936. Biserica a fost sfințită la 8 septembrie 1936 de mitropolitul greco-catolic al Arhiepiscopiei Făgărașului și Alba Iulia, Alexandru Nicolescu.

În 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, autoritățile comuniste au instalat în Biserica Buna Vestire din Târgu Mureș o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, care încă folosește locul.

Multă vreme biserica a fost contestată de greco-catolici și ortodocși.

Biserica Buna Vestire
The Church of the Annunciation

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ (inițial Primăria Liberă Regală Târgu Mureș este o clădire construită între anii 1905-1907, la inițiativa primarului György Bernády, ca sediu al Primăriei Târgu Mureș. A fost prima clădire menită să dea un nou aspect orașului centru la începutul secolului al XX-lea, caracterizat prin stilul său de secesiune.

Primarul György Bernády și-a anunțat intenția de a construi o nouă clădire pentru Primărie încă din 1903. Cu toate acestea, după dezbateri prelungite, proiectul a fost aprobat abia pe 16 mai 1905, când a fost anunțat concursul pentru proiecte de arhitectură. Specificațiile stabilesc cerințe specifice pentru o clădire publică. Au dorit o clădire impunătoare, modernă, dar totuși sobră, potrivită funcției de reprezentare pe care trebuiau să o îndeplinească. Terenul trebuia folosit cât mai eficient posibil, iar costurile de construcție trebuiau să fie în anumite limite.

Palatul Administrativ

Casa Bányai (Palatul Baroc)

Casa Bányai este o clădire reprezentativă pentru arhitectura Belle Époque (începutul secolului XX) din Târgu Mureș. A fost construită între 1904 și 1907 pe Piața Trandafirilor, de Pál Soós, după planurile arhitectului Győző Nagy în stil eclectic. Clădirea a servit între 1933-1937 ca reședință a primarului György Bernády. Se află pe lista monumentelor istorice.

Casa Bányai

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Târgu Mureș este una dintre cele mai reprezentative clădiri Belle Époque din Transilvania. Monumentul, ridicat între 1911 și 1913 prin eforturile primarului György Bernády, se impune atât prin decorațiuni interioare, cât și exterioare.

Ce se poate vizita: Sala mare, holul și scările, Sala Mică, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanentă de Artă Românească Moderna, Galeria Permanenta de Artă Clasică Maghiară, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donaaia Elisabeta și Gheorghe David, Galeria Dósa Géza și expozitiile temporare.

Palatul Culturii

Teatrul Național

În zona centrală, clădirea Teatrului Național poate fi văzută de departe. Teatrul a fost construit pe locul unei biserici franciscane și finalizat în 1973.

A fost fondat în 1946 de regizorul Miklós Tompa, actualul director al Teatrului de Stat Maghiar G din Cluj. Teatrul Național din Târgu Mureș are două secțiuni, maghiară (Trupa Tompa Miklós) și română (Trupa Liviu Rebreanu), și funcționează într-o clădire integrată într-un ansamblu arhitectural modernist.

Teatrul Național

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Târgu Mureș, realizată de colonelul de rezervă Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Frumoase al Ministerului Apărării, a fost dezvelită în curtea Brigăzii a 6-a de Operațiuni Speciale la 25 octombrie 2013, cu ocazia de Ziua Armatei Române.

Este prima statuie ecvestră din România în care calul este reprezentat în poziție verticală, ridicat pe două picioare, aceasta fiind o soluție artistică mai greu de realizat și mai greu de echilibrat din punct de vedere tehnic.

Statuia se află pe locul unde, la 25 octombrie 2011, Gabriel Oprea, pe atunci ministru al Apărării Naționale, a dezvăluit o altă statuie ecvestră de bronz reprezentând-o pe Mihai Viteazul, dar mai mică.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

Alte locuri de vizitat și relaxare

Piața Trandafirilor

Piața Trandafirilor este o piața centrală și o arteră din Târgu Mureș. Este zona cea mai bogată în obiective importante, dar unde se află și multe clădiri construite în stil baroc, neoclasicist sau secesionist.

Piața Trandafirilor

Târgu Mureș este un oraș atrăgător din punct de vedere al mediului natural și al punctelor de atracție, un oraș care merită vizitat. Ce părere aveți despre acest oraș?

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns