Pe urmele credinței în Bacău: Mănăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri

0
Mănăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri

Vă povesteam acum câteva zile despre faza cu telefonul buclucaș din parcarea Mănăstirii „Buna Vestire” Tisa Silvestri, dar nu am avut ocazia să vă povestesc despre sfântul lăcaș pe care l-am vizitat.

Mănăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri este una dintre cele mai vizitate mănăstiri ortodoxe din județul Bacău, este situată într-un cadru natural deosebit, un loc liniștit unde te încarci cu multă energie pozitivă. Am găsit această mănăstire cu o simplă căutare pe Google. Mama mea era curioasă ce mănăstiri se gasesc în județul Bacău. Ne-au plăcut fotografiile găsite despre Mănăstirea „Buna Vestire” și am decis să facem o vizită.

De când am coborât din mașină am simțit ceva special, dincolo de curiozitatea cu privire la ceea ce aveam să găsesc. Când am intrat pe poarta mănăstirii, am fotografiat și filmat aproape tot ce-mi vedeau ochii. Fotografiatul, după cum știți, este o pasiune pentru mine și nu aș fi putut rata acest loc superb. Acest loc este un adevărat colț de rai.

Mănăstirea Tisa Silvestri este situată într-o zonă de dealuri și văi, la marginea unei păduri. Mănăstirea a fost construită în 1996 de călugărițele care locuiesc acum în mănăstire. Biserica mică a mănăstirii a fost sfințită în 2003 și cea mare în 2010. Măicuțele se ocupă de tot ce tine de treburile în cadrul mănăstirii și au diverse ocupații, inclusiv agricultură, apicultură, pictură.

Cu toate acestea, mănăstirea este atestată documentar în 1729, iar în 1895 se menționează că a existat un schit pentru călugări în La Tisa și apoi a fost desființat ca urmare a secularizării averilor monahale de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Când mamei mi-a venit ideea de a vizita această mănăstire, nu m-am gândit nicio clipă că voi găsi raiul pe pământ aici. Vă asigur că nu exagerez și dacă vreți să vă convingeți, veniți să-l vizitați. Am urmat traseul Focșani-Bacău-Soșeaua Bârladului-Tisa Silvestri. De la distanță se poate vedea o frumoasă mănăstire numită după satul în care se află.

Aviz persoanelor cu dizabilități: curtea mănăstirii este accesibilă, la fel și biserica mare.

Scurt istoric

Mănăstirea “Buna Vestire” Tisa Silvestri se află într-o zonă de dealuri şi văi în Tisa Silvestri, un mic sat sărăcăcios şi anonim până nu de mult, ce stă cuibărit în braţele dealurilor,acoperite cândva cu vii şi livezi,la o distanţă de 25 km de Bacău, în direcţia Vaslui. Aflată în zona superioară a dealurilor, mănăstirea a fost aşezată cu faţa spre văile largi care deschid o perspectivă impresionant de frumoasă şi odihnitoare. Pădurea din spate, îi stă de strajă şi o pune în valoare datorită albului proaspăt al faţadei.

Pe locul ales pentru construcţia mănăstirii, nu a fost un alt aşezământ monastic. Mănăstirea « Buna Vestire » este relativ nouă, reconsiderată şi reactivată după anii ’90 şi face joncţiunea cu vechea vatră de sihăstrie românească şi romaşcană.

Terenul pe care este construită actuala mănăstire cu o incintă de 4 ha, reprezintă donaţii făcute de locuitorii din cuprinsul comunei Odobeşti.

Biserica mare

Este o construcţie arhitecturală armonioasă cu predominarea elementului moldovenesc din vremea lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş şi adaptat unor necesităţi actuale, prin construcţii laterale din zona altarului, a unor dezvoltări inspirate, în zona exonartexului şi de vest, cu o faţadă a laturii de vest (intrare) monumentală. Biserica are o formă tradiţională compusă din altar, naos, pronaos, exonartex şi pridvor.

Biserica mică

Biserica mică este construită din cărămidă, în formă de cruce, lungă de 15 m.

Spaţiul este distribuit în altar, naos, pronaos şi un pridvor deschis, deschis este susţinut de patru stâlpi din beton, frumos scuptaţi în mortar de ciment alb.

Altarul este luminat de o fereastră, pe peretele de răsărit şi câte una, pe zidurile de sud şi nord.

Sursa informații: Mănăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns