„Harta Accesibilizării Orașului Focșani” – final de proiect

0

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, a avut loc întâlnirea care a marcat sfârșitul proiectului „ Harta Accesibilizării Orașului Focșani ”, proiect care a fost finanțat de programul ONG Start, sponsorizat de Kaufland România și Asociația Act For Tomorrow. Proiectul a fost realizat în perioada 15 Iulie – 1 Octombrie 2021 și a vizat crearea unei hărți cu accesibilitatea existentă în instituțiile și spațiile publice din Focșani, ce vine în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, și nu doar pentru comunitatea locală, ci și pentru turiști.

Scopul principal al proiectul este să ofere o Hartă a accesibilizării orașului Focșani cu informații despre nivelul de accesibilizare în municipiul Focșani. Harta a fost creată de grupul Dizabil.Eu Vrancea, grup căruia m-am alăturat și eu. Pe hartă găsim: instituțiile, spațiile publice accesibilizate, parțial accesibilizate și neaccesibilizate, dar și capcanele stradale cu care ne confruntăm zilnic.

Întâlnirea finală a proiectului a avut loc la Muzeul Unirii din Focșani, unde s-a vorbit despre cât de greu este să trăiești într-un oraș ostil cu persoane cu dizabilități și s-a atras atenția asupra faptului că orașul este plin de capcane care limitează persoanele cu mobilitate redusă. La întâlnire au participat: primarul municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă, viceprimarii Dimitriu Ana-Maria și Alexandra Tătaru, câțiva dintre consilierii locali, un membru al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și un reprezentant al DGASPC Vrancea. Moderatoarea acestei dezbateri a fost jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita, președinta Asociației Eu, Tu și Ei.

Harta Accesibilizării Orașului Focșani

Cum este văzut orașul Focșani din fotoliul rulant

Evaluarea a fost realizată de Răzvan Petru Alexa și Gabriel Drăgan, doi membri ai grupului Dizabil.Eu Vrancea, în fotoliu rulant însoțiți de voluntari, au mers pe străzile orașului în lung și în lat timp de două luni și jumătate, pentru a evalua nivelul de accesibilitate al instituțiilor administrative, centre financiare, medicale, magazine și străzi.

Răzvan și Gabriel au ținut să menționeze în fața oaspeților că orașul nu este atât de accesibil pe cât se crede. Accesul la instituțiile publice este practic imposibil pentru o persoană dizabilă, lipsa de toalete publice accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă, lipsa accesibilității în cluburi sportive, trotuarele mult prea înalte.

Ascultându-i pe băieți, mi-am dat seama cât efort au depus pentru a evalua nivelul de accesibilitate al acestui oraș și nu știu cât de mult au înțeles invitații cum este să fii o persoană cu dizabilități într-un oraș care este deloc prietenos, mai ales când este vorba despre incluziune socială. Persoana cu mobilitate redusă trebuie să fie independentă, nu obligată să depindă de ceilalți.

Promisiuni din partea invitaților de la Primărie

Pe lângă viceprimarii și consilierii care au confirmat invitația, un invitat surpriză a fost primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, care a promis că se va implica, deși are multe proiecte în derulare, iar pentru accesibilizarea străzilor se ocupa Direcția de Dezvoltare. Moderatorul întâlnirii, Silvia Vrînceanu Nichita, i-a propus primarului să folosească un fotoliu rulant în zonele neaccesibile sau mai puțin accesibile de pe hartă. Dumnealui a promis că va face acest lucru. Eu chiar aș vrea să se țină de cuvânt. Atât primarul și cât unul dintre consilierii locali au vorbit despre incluziune socială și practicarea sportului pentru persoanele cu mobilitate redusă. Din păcate nu există educație în acest sens în rândul oamenilor „normali” și cineva trebuie să-i învețe. În calitate de edil al orașului ar trebui să fie un exemplu pentru toți. Cred că o demonstrație publică folosind un fotoliu rulant va crește gradul de conștientizare al cetățenilor.

Nu doar primarul a promis că va încerca să facă din Focșani un oraș accesibil, ci și viceprimarii, consilierii locali și ceilalți invitați ne-au asigurat că ne vor susține. Persoanele cu dizabilități nu suntem doar noi, grupul Dizabil.Eu Vrancea, suntem sute. Independența noastră pe străzile orașului Focșani depinde de acești oameni care au promis. Aș deveni prea rea dacă propun și dumnealor ce i-am propus Domnului Primar? Putem fi independenți doar într-un oraș care să ne fie aliat, nu dușman!

Toate acestea nu ne vor fi de ajutor doar nouă, ci și persoanelor în vârstă și mamelor cu copii mici.

Cum m-a schimbat pe mine acest proiect

Când mi s-a oferit să fac parte din grupul Dizabil.Eu Vrancea ca voluntar, mi s-a părut un proiect de mare avengură și mă simțeam atât de mică. De la acest proiect am învățat ce înseamnă să mă implic, să ajut, ce înseamnă să fii voluntar. Și da, sunt voluntar la acest proiect și sunt mândră de el. Voluntariatul te ajută să-ți depășești condiția, cea a unei persoane cu dizabilități.

Am înțeles că este important să ne amintim că un oraș nu devine accesibil doar prin adaptarea structurilor sale la toate tipurile de oameni. Incluziunea socială este, de asemenea, esențială atunci când vine vorba de a oferi condiții egale locuitorilor săi. Este necesar ca toți să înțelegem incluziunea într-un sens real și concret, ceea ce implică, pe de o parte, conștientizarea existenței barierelor pe care le construim ca societate și, în același timp, menținerea unei atitudini active care tinde să le elimine.

Eu atât am avut de spus! Acum sper că orașul în care a avut loc Mica Unire se va schimba în bine. Dacă supărat pe cineva, îmi cer scuze!

Dacă doriți să vedeți cum a evoluat întâlnirea o puteți face accesând link-ul de mai jos.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului

Lasă un răspuns