Experiența cinematografică la intensitate maximă!

1
Experiența cinematografică la intensitate maximă!
Sursa: Unsplash, Edit: Canva

Cum a crescut trandafirașul? Atunci când terminam munca, eu și Ștefan, încercam în fiecare zi să petrecem cât mai mult timp cu Octavia. Chiar dacă am avut foarte multe alte treburi, ne plimbam, sau ne jucam, sau îi invitam pe micuții ei prieteni acasă, care ne erau ajutoare de nădejde atunci când noi aveam alte treburi casnice de făcut.

Dar o dată pe săptămână, de obicei în weekend, fie mergeam la teatru sau film, la un concert, la operă sau operetă, sau vizitam o galerie de artă. Pentru că am vrut ca ea să deprindă de mică gustul artelor. Așa a început educația, din primi ani, iar cercurile în care ne-am învârtit au fost de o mare importanță în acest sens.

De cele mai multe ori alegeam noi, alteori, Octavia primea o listă din care își alegea singură. Dar de fiecare dată, pentru toate aceste activități, pentru fiecare în parte, aveam un ritual pe care l-am păstrat și acum! Azi vă voi povesti care este ritualul nostru atunci când mergem la cinema. Este locul preferat al fiicei mele, locul în care a înflorit pasiunea ei pentru actorie. Dar și al nostru.

Film
Sursa foto: Pixabay

Un clasic în „haină” nouă -Vânătorii de fantome: Moștenirea

Noi le-am cunoscut pe Maria și Cristina, pentru că soții lor cumpără flori de la noi, iar trandafirașul meu, Octavia, pe Bogdan, de care este foarte îndrăgostită. Sunt de nedespărțit. Am trecut prin multe categorii de filme, am văzut împreună de la desene animate, la filme de acțiune, de aventură, romantice sau psihologice, dar genurile ei preferate au fost și vor rămâne întotdeauna SF-ul, comedia și fantasticul. Fiind cinefili cu experiență, cu o fiică viitoare actriță și fani ai celebrului clasic ” Ghostbusters ” am să vă prezint următoarele sfaturi pentru o experiență inedită, la intensitate maximă.

Una dintre recomandările noastre este “Vânătorii de fantome: Moștenirea”, ce va fi lansat în România pe data de 3 decembrie 2021. Octavia nu a renunțat până ce nu vom merge împreună să-l vedem. Ea nici nu era născută, în 1984, când a apărut această serie formată din patru părți, eu nu îl cunoșteam pe Ștefan, dar iată că ne-a fascinat pe toți trei, fata mea având chiar și desenele și jocurile video „Ghostbusters”.

Ghostbusters Afterlife
Sursa foto: InterComFilm

Am păstrat ritualul

∆ Vizionăm întâi un trailer al filmului. Chiar dacă se încadrează în genul nostru preferat, trailerul este esențial pentru a vedea cât de palpitant este filmul, dacă se potrivește stării noastre din acel moment sau ce altă stare ar putea produce, dacă este cea mai bună opțiune și pentru ce vârstă este, având clasificarea CNCR – Centrul Național al Cinematografiei din România.

∆ Unde îl putem vedea, între ce ore? Ca și în cazul trailerului, căutăm pe internet cinematograful perfect pentru a afla prețul biletului – copiii, familiile sau grupurile mari au reducere iar persoanele cu dizabilități beneficiază, de cele mai multe ori, de bilet gratis. Păstrăm biletul până la ieșirea din cinematograf. Orele în care rulează filmul, pentru eventuale mici cumpărături gustative – nu ajungem niciodată mai devreme sau mai târziu cu 30 de minute.

∆ Locurile libere și efectele speciale. Ne place să fim cât mai în față. Ne oferă o senzație extrem de intensă de realism pe care o apreciem tare mult, care, oricum, este amplificată la maximum de efectele speciale.

Sursa foto: InterComFilm

Proiecţii cu claritate absolută cu ajutorul noilor tehnologii

Că tot vorbeam despre efecte speciale, putem vedea filmul în format Dolby Atmos ce vine cu seturi suplimentare de boxe și creează o experiență audio tridimensională, cel 2D – este filmul normal; 3D – necesită ochelari speciali, proiectează aceeași imagine pe ambii ochi dar din două perspective ușor diferite, ce conferă senzația că un anume obiect ar putea veni spre tine.

Asemănătoare celor 4DX, mai sunt și cele 6D, dar mai scurte și mai intense, între 5-10minute. IMAX – filme ce au o calitate superioară, cu o lampă atât de puternică ce poate proiecta, efectiv, până pe Lună. Ecranul are o formă specială, curbată la capete și cca. 24m lungime și 18m înălțime, cam cât un bloc, cu un sistem realizat, în paralel, pe două proiecții, atât pentru ochiul stâng cât și pentru cel drept. Ai exact aceeași perspectivă oriunde te-ai afla în sală, creând impresia de film 3D pe ecran 2D.

Tehnologia este foarte scumpă, astfel convertirea unui film 3D pe ecran IMAX costă un milion de dolari, iar a unuia 2D în jur de cinci milioane de dolari; 4DX – unde ești transpus în film prin efecte senzoriale, precum: scaune ce vibrează sau se mișcă, diferite mirosuri, vapori de apă pulverizați din spătare și vânt. Nu sunt indicate gustările culinare. În lume mai putem întâlni producții 7D ce sunt precum cele 3D într-un spațiu 4Dx, în care poți folosi diverse ustensile precum arme, săgeți, etc. Apoi 9D ce includ ochelari pentru realitate virtuală ( cea mai nouă tehnologie ), sau 8-10-11-12-XD, fiind similare celor 7D. Cele XD având un ecran din podea până în tavan.

∆ Ne îmbrăcăm conform filmului, încât să nu deranjăm și alți participanți.
∆ Ne trecem telefoanele pe modul silențios.
∆ Procurăm popcorn, nachos și băuturi.
∆ Așteptăm, cuminți, să înceapă magia.
Nu vă spun prea multe despre film, ci doar că e fascinant și veți fi vrăjiți!

” Vânătorii de fantome ” este creat de Dan Aykroyd în urma unei proprii fascinații în domeniul paranormalului și după ce a citit un articol despre fizica cuantică și parapsihologie într-un jurnal american de cercetare, apoi urmărind filme cu fantome. Pe baza a ceea ce a citit a vrut să creeze ceva comic. Și i-a reușit. Ajutat și de producătorul Ivan Reitman, deoarece scriptul lui original era mult mai complex și mai greu de pus în practică, atât fizic, cât și financiar iar Ivan l-a simplificat.

În încheiere aș vrea să precizez că experiența memorabilă și trăită la maximum nu este dată doar de filmul pe care îl vizionați, în sine, ci și de compania persoanelor dragi!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2021

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns