La doar 20 de kilometri de Vatra Dornei se află comuna-muzeu Ciocănești, o comună unică în România, considerată muzeu în aer liber. Aici peste 600 de case au pereții pictați cu motive tradiționale. A fost numită comuna caselor încondeiate.
Originea decorațiunilor de pe pereții caselor din Ciocănești datează din 1950 când o tânără mireasă pe nume Leontina, care s-a mutat în casa soacrei, a început să facă mici reparații. Cheamă un zugrav și îi cere să picteze pereții, dar nu doar cu o culoare, ci cu desene. Zugravul, care lucrează și ca tâmplar și meșter, decide să reproducă, pe pereții exteriori ai casei, modelele folclorice pe care femeile din această zonă le pictează pe ouă de Paște dar și pe costumele populare. În prezent, această casă a devenit Casa Muzeu Taran Leontina.
Inspirați de această idee și alți săteni decid să-și picteze casele cu motive tradiționale românești. Culorile predominante sunt: rosu, negru, verde și galben.
În anul 2004 comuna Ciocănești a fost declarată Comună-Muzeu, ca urmare a caracterului său unic în țară și în lume. 10 ani mai târziu, comuna a fost desemnată “Satul cultural al României”, iar în 2017 a fost introdusă în Topul 10 al celor mai colorate destinații turistice europene.
De menționat că nicio casă nu se aseamănă una cu altă. Cine dorește să își construiască o casă este ajutat financiar și le sunt puși la dispoziție meșteri care să le execute casa cu un model special ce nu se mai repetă.
Muzeul Etnografic
În vara anului 2015 a fost inaugurat Muzeul Etnografic, pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor populare românești. Muzeul funcționează într-o clădire pe care sunt pictate motive tradiționale, specifice zonei, ce-i conferă un farmec aparte.
La Muzeul Etnografic găsim: costume populare, lăzi de zestre frumos decorate, războaie de țesut, covoare, ștergare, vechi de peste 100 de ani. Aici mai pot fi văzute și obiecte folosite la stână, oieritul fiind îndeletnicirea de bază a locuitorilor din zonă.
Se mai pot vedea și unelte de meșteșugărit tot din acea perioadă. Motivele tradiționale de pe pereții exteriori ai caselor le găsim și pe pereții muzeului, inclusiv la interior.
Muzeul Național al Ouălor
La Muzeul Național al Ouălor găsim unica colecție din țară care cuprinde ouă încondeiate, o colecţie de peste 2.600 de ouă, adunate de pe tot cuprinsul României. Cel mai vechi ou are peste 100 de ani și este încondeiat cu ceară naturală de albine.
Acest muzeu a fost înființat prin 2007, odată cu primele ediții ale Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Tehnica ,,inchistririi ouălor”, cum spun localnicii, datează din vremuri străvechi. Aici mai găsim și ouă încondeiate de copiii care participă la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate.
În vitrinele muzeului sunt expuse ouă: de păsări,de reptile,de emu, de broască țestoasă, de crocodil, de flamingo,de struţ, de vrabie şi de porumbel. Combinația tradițională de culori din Ciocănești are la bază negrul, iar simbolul cel mai des întâlnit este soarele.
Aici se țin două festivaluri naționale: cel al ouălor încondeiate, care se desfășoară în perioada postului Paștelui și cel al păstrăvului, care se desfășoară în luna august.
Comuna Ciocănești din Suceava, Bucovina, un loc cu mare succes la români, dar și la străini. Vino și tu să-l descoperi!
Pentru mai multe detalii accesați clipul de mai jos.
Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului
Super content, big like!
Multumesc pentru recomandari!
Foarte bun articolul!
Content de nota 10, big like!