Pe urmele credinței în Suceava: Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou

0
Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

După ce am vizitat Cetatea Sucevei ne-am îndreptat către Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Această mănăstire situată pe Strada Ion Vodă Viteazul nr. 2, pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei. Biserica mănăstirii are hramurile Sfântul Gheorghe (sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie) și Sfântul Ioan cel Nou (sărbătorit în fiecare an la 24 iunie).

Am ajuns la mănăstire cu mașina și am fost întâmpinați de o liniște și o atmosferă de sfințenie. Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou este un important centru de rugăciune și spiritualitate din nordul Moldovei. Imediat cum am intrat în curtea mănăstirii și am fost uimiți de frumusețea și simplitatea clădirilor. Biserica mănăstirii, construită în stilul moldovenesc, se remarcă prin frumusețea frescelor și icoanelor.

Din instinct mi-am scos telefonul să filmez și să fotografiez această oază de liniște și frumusețe. Curtea mănăstirii este împânzită de flori colorate și arbori înalți, iar clădirile vechi de piatră adăpostesc bisericile și chilii ale călugărilor.

  • Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou
  • Sfântul Ioan cel Nou
  • Sfântul Ioan cel Nou

După ce am filmat și fotografiat în curtea bisericii am intrat în biserica principală, unde se află moaștele Sfântului Ioan cel Nou, patronul spiritual al mănăstirii. Am avut ocazia să mă închin la racla sfântului și am simțit o energie divină ce m-a învăluit. Din cauza picturii vechi fără acordul unei persoane autorizate nu am făcut poze în interior.

Am parcurs fiecare colț al bisericii, admirând fiecare detaliu al picturilor și al icoanelor. În timp ce priveam cu atenție fiecare imagine, am început să înțelegem că acestea nu erau doar niște desene sau picturi obișnuite, ci povestiri vii despre viața și jertfa lui Hristos și a sfinților. Păcat totuși că pictura exterioară se deteriorează.

Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou a îndeplinit rolul de reședință mitropolitană a Moldovei (1522-1677), fiind în prezent reședință a arhiepiscopilor Sucevei și Rădăuților (din 1991). Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse în anul 1589 de la Biserica Mirăuți (fosta catedrală mitropolitană a Moldovei).

  • Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou
  • Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou
  • Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou

Am părăsit lăcașul sfânt cu inimile și sufletele îmbogățite de această experiență spirituală. A fost o călătorie ce ne-a adus atât de multă liniște. De aici am plecat cu o conștientizare a valorii rugăciunii, a frumuseții și a sfințeniei care se găsesc în astfel de locuri sacre, și cu dorința de a ne întoarce la aici pentru a experimenta din nou acea atmosferă liniștită.

Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou rămâne în inimile noastre ca un loc special, unde spiritualitatea se întâlnește cu frumusețea și liniștea. Este un loc sfânt în care sufletele obosite găsesc alinare și unde se simte cu adevărat prezența divină. Ne-am simțit binecuvântați că am avut ocazia de a vizita acest loc și ne-am jurat că vom păstra amintirea sa vie în inimile noastre, întărind astfel credința și conexiunea noastră cu Dumnezeu.

Cu siguranță, voi reveni la această mănăstire în viitor și voi recomanda cu căldură tuturor celor care doresc să experimenteze o atmosferă de liniște și spiritualitate autentică. Acest lăcaș sfânt m-a impresionat în mod deosebit și am vrut să împărtășesc această experiență cu voi. În clipul de mai jos, veți putea vedea mănăstirea cu toate elementele sale unice și frumoase.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei. Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns