E început de primăvară, florile și plantele încep să prindă viață și să se dezvolte. M-am bucurat de primirea mărțișorului, al cadourilor de 8 martie și acum vreau să-mi impresionez familia făcând…mucenici, da, da, ați citit bine! După cum știți, mucenicii sunt un desert tradițional servit pe data de 9 Martie.
Eu sunt din Focșani și la noi se pregătesc mucenicii moldovenești, acei colăcei sub forma cifrei opt, care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morți. Ei bine, în acest an am vrut să fac ceva diferit, mucenici muntenești.
Mucenicii muntenești se prepară în sudul țării și sunt tot în formă de opt dar mai mici, fierți în zeamă. Luminițo, ți-a trebuit ceva diferit, treci la treabă! Am întrebat și în stânga, în dreapta, cum se fac acești mucenici și am primit mai multe răspunsuri, toate diferite. Eu nu mai înțelegeam nimic. Deci, cum să fac aluatul mucenicilor!?
Mucenicii Băneasa m-au scos din impas
În timp ce căutam rețete pentru mucenici, am realizat că nu aveam ingredientele necesare și am dat fuguța la market. Am alergat prin magazin după scorțișoară, lămâie și nucă pentru că, ce să vezi.. erau în capete diferite. Căutam cu disperare ingredientele și am găsit, știți, Doamne… un raft frumos amenajat cu produse Băneasa. Aici am găsit MUCENICI!
Acum să fiu sinceră, nici nu prea am avut timp de cumpărături căci am avut multă treabă și multe pregătiri, să aranjez pentru nepoata și prietenii ei veniți peste weekend la noi.
Am întins disperată mâinile, rapid, să apuc două pungi de mucenici Băneasa căci știam că dispar precum cozonacii în Ajunul Crăciunului și am fugit să achit la casă, riscam să mă închidă în magazin. Nici coș nu am luat și fac asta des…efectiv, dacă priveai de sus, vedeai o mogâldeață alergând cu o cutie în brațe peste care săltau două lămâi, un plic de scorțișoară în dinți, și două pungi Băneasa în mâini.
Mucenici muntenești – Rețeta Băneasa
Pentru mine, gătitul este un joc distractiv și relaxant, mai ales atunci când am cu mine o fetiță de 9 ani (nepoata mea). Am pus apa la fiert într-o oală încăpătoare, am adăugat 200 gr de zahăr, coaja rasă de lămâie și un vârf de cuțit de sare. În timp ce apa fierbea, două zăpăcite (adică noi) am început să dansăm pe muzica preferată și să desfacem curioase pungile cu mucenici Băneasa. Mare a fost minunea când am reușit să nu-i împrăștiem pe jos. Am uitat de dans, am uitat de toate. Le-am pus deoparte cu grijă și ne-am ocupat de restul ingredientelor.
Nepoata învârtea în aer două portocale: ” hei, ia uite ce pot eu să fac! „, înșfac o portocală și îi zic că i-o înapoiez imediat. Atunci am descoperit un secret al mucenicilor pe care îl voi transmite peste generații – mucenicii de calitate se potrivesc de minune cu coaja de portocale! Este ca o notă de mijloc pentru un parfum! Notă de bază fiind scorțișoara iar lămâia și nuca notă de vârf. Mmmmmm, lemnos, dulce, delicious! Cel mai bun desert vreodată, pe care am să-l prepar mai des, nu doar pe 9 martie!
Am desfăcut plicul de scorțișoară, am pregătit miezul de nucă, esența de rom, esența de vanilie și joaca a continuat. Ne-am pudrat nasul cu scorțișoară și am savurat aroma sa intensă. Când apa a început să clocotească, am adăugat mucenicii pe care i-am lăsat la fiert până ce s-au ridicat la suprafață. Apoi am adăugat romul, vanilia, scorțișoara, nuca măcinată și i-am mai lăsat la fiert la foc mic cam un minut. Rețeta Băneasa ne-a salvat și am economisit timp.
Mucenici cu gust…gustul Băneasa
Mirosul mucenicilor era demențial, aroma lor a inundat toată casa și a adus o stare de bine. Doar că bucătăria arăta ca după război…culinar. Se apropia ora când părinții și fratele meu trebuia să vină. Ce e de făcut? Am început să curățăm repede locul, de parcă eram pe … baterii.
Doar ce am terminat de curățat bucătăria și au venit părintii mei care erau cuceriți de mirosul mucenicilor. Inițial, ei credeau că am greșit și am făcut plăcinte. Au rămas surprinși că locul mucenicilor moldovenești a fost luat de cei muntenești. Gustul Băneasa al acestora i-a năucit, nu credeau că aroma lor este atât de intensă.
Părinții erau atât de nerăbdători să guste mucenicii, încât nici măcar nu i-au mai așteptat pe fratele și cumnata mea. Oare vor ajunge la timp? Ei așa au promis dar ar trebui să se grăbească! Sunt atât de buni încât tare mi-e că-i vom mânca noi pe toți!
Gătește cu Băneasa – deviza nepoatei mele
Au savurat cu mare plăcere mucenicii muntenești. Le-a plăcut că sunt moi, nu se sparg, nu se lipesc, au o aromă diferită și că sunt mult mai buni decât alte dulciuri similare. Nepoata mea era foarte mândră de reușita noastră și pe un ton serios îi spune mamei:
-Ca să iasă niște mucenici buni Gătește cu Băneasa și o să ai parte de un desert special, ieșit din comun.
-Sună bine! Voi ține cont de sfatul tău. O să încerc să gătesc ceva delicios și să ne bucurăm de un desert bun, a venit răspunsul mamei.
Când fratele și cumnata mea au ajuns în cele din urmă acasă, părintii au fost foarte fericiți că nu au ratat în totalitate momentul de a degusta mucenicii. Erau curioși ce miroase așa bine și se întrebau unde este porția lor. S-au bucurat că am păstrat și pentru ei două porții și că au avut ocazia unei experiențe unice, de a se bucura de aroma și savoarea lor.
Cu bunătăți de la Băneasa am reușit să-mi impresionez familia și acest lucru mă face foarte fericită. Nepoata mea se consideră deja un maestru bucătar. Ne bucurăm când o vedem atât de entuziasmată. Cu ajutorul lui Dumnezeu, al părinților ei dar și cu perseverență, va deveni un masterchef dacă așa își dorește.
Rețeta mucenicilor muntenești este una dintre cele mai delicioase rețete de post, ușor de pregătit, are o combinație de arome pe placul tuturor și nu trebuie fiartă foarte mult. Nuca în exces face mucenicii mai buni. Nu credeam că sunt atât de buni, m-au luat plăcut prin surprindere. Recomand tuturor și nu veți regreta iar cei care au mai mâncat pană acum știu despre ce vorbesc.
Articol scris pentru prima probă Spring SuperBlog 2023, probă sponsorizată de Băneasa.
[…] Mucenicii Băneasa, rețeta ce împlinește masa […]
Salut, Super reteta mi-a facut o pofta ….Multumesc 😉