Cine sunt eu? Numele este mai puțin relevant, este un nume ca oricare alt nume. Important în viață este ceea ce faci. Am doi părinți minunați, înzestrați cu minte și suflet de la care am învățat să iubesc oamenii, indiferent de etnie, frumusețe sau culoarea pielii. Mama mi-a zis: ” Nu contează statutul social! Azi ai, mâine poți pierde TOTUL.
Tot de la ei am învățat sa iubesc Crăciunul, marea sărbătoare în care ies la iveală sentimentele de pace, iubire, iertare; întărim legăturile de fraternitate și prietenie cu apropiații și cu străinii. De Crăciun sărbătorim nașterea lui Iisus, dar în inimile noastre. Cu toate acestea, nu doar Crăciunul trebuie să scoată din noi umanitatea, ci să fim la fel și în restul anului.
În fiecare an în Ajunul Crăciunului, eu împreună cu mama devenim spiridușii lui Moș Crăciun și împărțim pachete pentru săraci cu preparate tradiționale românești. Pachetele conțin: sarmale, carnați, covrigi de casă și nelipsiții cozonaci. Mama face cozonaci doar din făina 000 Băneasa și ies foarte pufoși. Nu glumesc! Mai jos vă las și rețeta.
Secretul celui mai bun cozonac e dragostea
Știu, veți zice că eu trebuie să fac acei cozonaci și nu mama. Da, aveți dreptate, doar că la mine e un pic mai greu la partea cu frământatul datorită dizabilității pe care o am. Așa că mama rămâne sprijinul meu. Cu toate acestea, o ajut și eu cât pot. Haideți că m-am lăsat dusă de val și am uitat să vă spun rețeta Băneasa a celor mai buni cozonaci.
Ingrediente:
- 1 kg făină pentru cozonac;
- 4 gălbenușuri;
- 1 gălbenuș pentru uns cozonacii;
- 250 ml lapte;
- 50 gr unt;
- 50 ml ulei;
- 50 gr de drojdie proaspătă;
- coaja de lămâie;
Umplutura:
- 3 linguri de cacao;
- o fiolă cu esență de rom;
- 200 de gr de rahat tăiat cubulețe;
- 200 gr de nucă măcinată;
- 100 g stafide;
- 150 gr zahăr;
- 4 albușuri;
Înainte de preparare mama se asigură că toate ingredientele sunt ținute la temperatura camerei timp de 24 de ore. Pentru a face un cozonac pufos este necesar ca toate ingredientele să aibă aceeași temperatură. Trebuie să recunosc că acest lucru l-am aflat de curând.
Modul de preparare este un simplu: drojdia o amestecăm cu 100 ml de lapte și trei linguri de făină. Lăsăm amestecul (maia) să crească până își dublează volumul. Gălbenușurile le frecăm cu zahărul și cu puțină sare până se fac spumă. Punem făina într-un vas călduț și turnăm pe rând: maiaua, gălbenușurile și laptele ușor încălzit, amestecând bine. Apoi, adăugăm esența de rom, coaja de lămâie și opțional coajă de portocală. După ce frământăm bine aluatul se acoperă și se lasă la crescut. În copilărie, mama mereu mă certa când uitam ușa deschisă la bucătărie. Îmi explica că aluatul va crește doar dacă încăperea este încălzită.
Umplutura o facem astfel: albușurile le batem spumă cu zahăr. Adăugăm cacao, nucă măcinată, romul și amestecăm bine întreaga compoziție.
Când aluatul a crescut îl împărțim în 2 bile. Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutura, iar deasupra adăugăm stafide și rahat. Rulăm aluatul apoi îl punem în tăvi. Se mai lasă la crescut 20-30 de minute. Înainte să băgăm cozonacii Băneasa la cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou. Eu am cuptor electric așa că îi las 50 de minute. Cum arată după ce sunt scoși de la cuptor? Yuumy! Mama face această rețetă de ani de zile și nu dă greș niciodată. Gustul Băneasa rămâne același gust din copilărie. Când spun Băneasa îmi amintesc de pastele bunicii, paste care mi-au marcat copilăria.
Visul din copilărie realizat cu Băneasa
În timp ce mâncam o felie de cozonac mi-am amintit cum am început să-i ajutăm pe cei mai putini norocoși decât noi. Cu mulți ani în urmă, în seara de Crăciun, în timp ce îmi desfăceam cadoul de sub brad, mă gândeam la acei copii care nu au nimic și i-am zis mamei că atunci când voi fi mare voi face tot posibilul ca niciun copil sărac să nu sufere de foame. La auzul acestei idei m-a întrebat cum voi face. Simplu! Voi face pachete cu mâncare de Crăciun și cozonaci cu făina 000 Băneasa.
Mama vizibil uimită m-a întrebat ce anume m-a determinat să îmi doresc să fac asta. I-am explicat că la noi se țin trei mese pe zi, iar unii oameni abia dacă au o singură masă unde să înmoaie o bucată de pâine într-o ciorbă de legume, care îți potolește foamea pentru maxim două ore. Ce să mai vorbim de ospețe mari sau prăjituri și plăcinte calde!?
Din acea zi mama m-a numit un copil special. Îmi amintesc că a doua a zi eu și mama am făcut câteva pachețele cu ce aveam noi de mâncare. I-am promis ca voi fi mereu cuminte dacă în acele pachete va pune și felii de cozonac din făină 000 de la Paste Băneasa – Paste Făinoase și Produse de Morărit. M-a privit cu blândețe și mi-a făcut pe plac.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, al părinților mei care m-au crescut, ajutat și educat, am ajuns să fiu cine sunt astăzi. Atunci când eram mai mică am văzut la TV o artistă columbiană de renume mondial, ce spunea că un copil nu poate învăța fără mâncare. Iar la noi în țară subnutriția este o problemă gravă!
Sper ca atunci când aveți posibilitatea, fără să îi judecați pe alții, să nu uitați că azi puteți avea orice iar mâine puteți pierde totul. Așa că vă doresc sănătate și bogăție, în primul rând sufletească.
Articol scris pentru proba cu numărul 21 de la Superblog 2022, probă sponsorizată de Băneasa
[…] Băneasa – ajutorul lui Moș Crăciun […]
[…] cu disperare ingredientele și am găsit, știi, Doamne… un raft frumos amenajat cu produse Băneasa. Aici am găsit […]