Sfaturi practice: obiceiuri către libertatea financiară

2

Mulți dintre noi, când ajungem la maturitate, încercăm să ne gândim ce să facem pentru a avea mai mulți bani pentru că ne vom căsători, vom avea copii și dorim să le oferim o viață mai confortabilă. Independența financiară este capacitatea de a ne ajuta la atingerea obiectivelor și care ne permit să luam decizii fără ca banii să constituie un obstacol.

Școala de Bani de la BCR m-a făcut să înțeleg că trebuie sa avem în vedere niște obiective sănătoase, de la care învățăm cum să fim independenți financiar în controlul datoriilor, cum să începem să economisim și modalități de a face o investiție corectă care să se potrivească scopurilor noastre.

Primul pas în educația financiară a fost să cheltui mai puțin decât câștig și am învățat să investesc diferența. Se pare că multe familii nu își pot îmbunătăți situația economică doar pentru că nu reușesc să economisească. În fiecare zi, ne obișnuim să cheltuim tot ce avem (când nu este mai rău, cheltuim mai mult decât avem și intrăm în datorii). Să faci economii nu se învață așa de ușor. Școala de Bani m-a făcut să înțeleg un aspect important, cum să faci bani.

Un lucru foarte important a fost să calculez media veniturilor și cheltuielilor lunare pe care le am. Să țin cont de venitul obișnuit; adică cel pe care îl primesc întotdeauna în fiecare lună, în cazul meu salariul. Pentru a-mi calcula cheltuielile, pe lângă faptul că trebuie să am în vedere serviciile de bază, alimentația, educația, locuința și transportul; nu trebuie să uit să pun deoparte o sumă pentru zile negre. Se spune că este recomandat să economisim cel puțin 10% din salariu. În acest fel, vom evita un eventual dezechilibru al finanțelor pentru luna următoare sau pentru următoarele luni.

Eu niciodată nu reușeam să am bani de la o lună la alta și făceam mereu datorii, dar mi-am urmat obiectivele de mai sus și când am reușit să am bani în plus, am reușit sa îmi plătesc toate datoriile înainte de a face noi cheltuieli. Sunt recunoscătoare acestui program de educație financiară BCR, am descoperit pe propria piele că mai puține datorii, mai puține probleme și economii mai mari.

Am învățat să evit achizițiile impulsive: dacă sunt într-un centru comercial, un supermarket, o piață, un magazin universal, dacă un produs este la reduceri nu este în lista de cumpărături să nu cumpăr. Achizițiile neplanificate vor fi primele care îmi vor dezechilibra finanțele.

Am făcut un inventar al lucrurilor pe care le am și am vândut lucrurile de care nu mai am nevoie. Nu credeam că aș putea obține un venit rapid. De asemenea, am eliminat lucrurile care generează cheltuieli suplimentare.

Acum nu mi-e teamă să mă autodepășesc și să-mi schimb locul de muncă. Este întotdeauna bine să ne confruntăm cu o nouă provocare și acesta este un alt pas pentru a avea independență financiară.

Înainte nu-mi permiteam să fac călătoria atât de mult visată, acum a fost cadoul pe care mi l-am făcut de ziua mea. Am învățat să mă educ financiar iar acum sunt o persoană diferită. Acum sunt mai relaxată, mai plină de viață.

Un alt lucru foarte important, de care era să uit. Este o greșeală să nu vezi viitorul financiar îndepărtat, mai ales atunci când ești tânăr. De aceea am făcut un plan pentru pensie. Cu cât o fac acum când sunt mai tânăra, cu atât mai mare va fi venitul atunci când voi a ajunge la o anumită vârstă.

Pe scurt, aceste obiceiuri m-au ajutat să cheltui cu înțelepciune și să fac și economii. Acum, când vreau să cumpăr ceva, o pot face fără remușcări. De exemplu, când mă duc la un restaurant, pot alege mâncarea fără a privi  lung lista prețurilor.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

2 COMENTARII

Lasă un răspuns