Spitalul de Zâmbete pentru copiii bolnavi cancer

1
81

Imaginați-vă că intrați într-o unitate de sănătate destul de diferită de orice ați văzut vreodată înainte. Din exterior puteți spune deja că ceva este diferit. Pare … mai mic. Conceptul de spital care poate satisface nevoile pacienților.

Cancerul la copii este un flagel global care afectează mii de copii din întreaga lume. De când eram copil, visam să fac un spital pentru a vindeca copiii bolnavi de cancer.

Acum, adult, de asemenea, visez să fac. În Focșani nu există nici un spital oncologic nici pentru măcar pentru adulți iar eu îmi doresc foarte mult unul pentru copii. Am avut ocazia să văd copilași bolnavi de aceasta boală necruțătoare și asta m-a motivat să îmi continui visul din copilărie.

Dacă există un loc unde nu dorim niciodată să mergem, acesta este spitalul, plin de tristețe, nervozitate, ore nesfârșite de așteptare … O situație dificilă pentru adulți și chiar mai mult pentru copii. Copiii care trebuie să fie adulți din momentul în care se confruntă cu boli foarte grave. Pentru acești copii am decis să fac aceasta unitate spitalicească. Acești copii care știu mai multe despre salonul spitalului decât despre camera din casa lor. Un prieten a venit cu ideea de a face și camere de terapie prin joaca pentru toți copiii care se afla în aceeași situație, potrivit pentru vârsta lor.

Am început să caut sponsori pentru donații, pentru că nu am atât de mulți bani. În Focșani nu am găsit arhitectul care să facă planul proiectului. Cu ajutorul firmei AIA Proiect din București am contactat un birou de arhitectură pentru a duce planul până la capăt.

Spitalul nu va fi unul mare, va avea o infrastructură modernă de aprox. 40 de camere. Clădirea va fi construită pe un teren disponibil la marginea orașului. Va avea o suprafață de 5.000 m2 și va fi după modelul unui proiect de casă. Construcția nu trebuie sa afecteze negativ în niciun fel mediul înconjurător sau comunitatea pe care spitalul o deservește. Trebuie să mărturisesc că au fost câteva întârzieri, pentru că au fost ceva probleme legate de locație.

Arhitecții mi-au spus că au pus accentul pe crearea unui cadru de sănătate total diferit cu acest design, reducând în același timp povara asupra mediului, încurajează echipa să își pună în practică ideile cele mai inovative.

În plus, se va acorda prioritate unor aspecte precum siguranța și calitatea oferite bolnavilor și profesioniștilor care lucrează în centrul spitalicesc. Proiectul respectă mediul, este eficient și durabil. Elementele fundamentale care sunt luate în considerare sunt confortul pacienților și intimitatea acestora. Prin urmare, saloanele vor fi individuale. În acest sens, s-a optat pentru un concept care să sporească confortul pentru bolnavi.

Alegerea materialelor și a finisajelor ia în considerare nevoile unei clădiri care necesită performanțe termice optime și tehnologii durabile: lemn, piatră, tencuială, structură din beton, necesară pentru a garanta siguranța clădirii împotriva incendiilor și cutremurelor.

Spitalul de Zâmbete va fi o clădire dezvoltată pe două nivele iar acoperișul va fi mult mai ieșit în afară pentru a oferi protecție celor care trec pe lângă spital. Clădirea va fi în formă de L în capătul nordic, înclinat spre parcarea public. La intrare va fi recepția, urmată de o sală mare cu vitraj, punctul principal de intrare al clădirii.

Din sală intri pe arterele principale ale spitalului, care constituie holul principal: un traseu în formă de L, un culoar care duce la lifturile care duc la etajele spitalului și altul care duce spre cabinetele medicilor, dar și spre bufetul spitalului.

La cele doua etaje vor fi rezervele în care vor fi internați micuții pacienți. Paturile din saloane sunt îndreptate spre ferestre, datorită corelării pozitive dintre expunerea la natură și vindecare.

Înălțimea clădirii, în ciuda faptului că nu va fi foarte înaltă, garantează o vedere privilegiată asupra orașului.

Spitalul are o iluminare care poate face uz de senzori pentru activare și dezactivare, atenuarea intensității în funcție de necesități.

Alte sisteme de securitate, cum ar fi senzori de securitate, cum ar fi foc, fum, alarme seismice. În cazul alarmei personalul spitalului pot trimite oamenii spre ieșiri.

La subsolul clădirii va fi blocul operator, terapia intensivă, urgențele și servicii auxiliare de diagnosticare, laborator și altele.

Pentru că va fi un spital pentru copii, prezența curții interioare trebuie să permită intrarea luminii naturale. De asemenea, vor fi mici statui cu personaje din povesti și alte locuri de joacă.

Mediul nu va fi ospitalier în sensul clasic, ci mai degrabă un loc plăcut și, pe cât posibil, personal și familial pentru micii pacienții, dând viață unui mediu plăcut care ajută la recuperarea bolnavului.

Certificatul de proprietate îl am, biroul de arhitectură l-am contactat, acum trebuie sa obțin avizele necesare construirii și mai apoi cel al funcționării. Nu trebuie să uit și de utilități: apă, electricitate, gaz, canalizare. Va fi unul dintre cele mai moderne și dotate spitale de la noi.

Arhitecții spun că avem tendința să credem că arhitectura modernă nu este una plăcută ci mai degrabă una „rece”, dar ideile lor împreună cu ale mele vor face ca în acest spital va fi un mediu prietenos și confortabil pentru toți oamenii care interacționează în spital: micii pacienți, personal și familie.

Securitatea în noul spital: va avea controlul accesului și camere TV interne și externe centralizate, sistemul de control al incendiilor și un plan de securitate pentru situații de urgență.

Dacă se mențin condițiile actuale (disponibilitatea resurselor umane și a domeniului de aplicare), începerea operațiunilor pentru noua clădire va fi programată pentru noiembrie 2018.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns