Pe urmele credinței în Vrancea: Mănăstirea Lepșa

11

Astăzi revin cu un nou articol despre mănăstirile din Vrancea, de data această cu o mănăstire din Munții Vrancei, mai precis zona Lepșa, una dintre cele mai cunoscute zone turistice din județul Vrancea. Mănăstirea Lepșa este situată pe malul râului Putna, în localitatea Tulnici, județul Vrancea, aflată la o distanță de 72 de kilometri de Focșani.

Gândiți-vă, Lepșa este mare potențial turistic din județul Vrancea, deci cum poate fi mănăstirea? Mănăstirea la care vă voi invita să faceți un tur virtual este și ea, foarte frumoasă și plină de istorie.

Atmosfera era una de poveste la Lepșa, chiar dacă a și plouat. Găsim mai multe anexe monahale în jur, precum chilii, un foișor închis pentru anumite servicii în timpul verii, bănci din lemn și un loc pentru aprinderea lumânărilor.

Ansamblul monahal este format din biserica din lemn veche, o biserică nouă, clopotniţă, un paraclis, un aghiasmar, corpuri de chilii şi stăreţia.

Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa

Scurt istoric:

Mănăstirea Lepșa a fost ctitorită pentru prima dată în 1774 de un ucenic al Sfântului Vasile de la Poiana Mărului ajutat de oamenii locului. În 1929 a fost distrusă într-un incendiu biserica de lemn și toate construcțiile din ansamblul schitului. În acel incendiu a scăpat în mod miraculos icoana Sfântului Nicolae, considerată fiind făcătoare de minuni. Aceasta se află în biserica cea veche a mănăstirii. Așezarea monahala de pe malul răului Putna a fost întemeiata la inițiativa monahului rus Kipsa. Acesta a dorit ca mănăstirea să fie foarte retrasă, încât foarte puțini oameni să poată ajunge la ea, pentru ca monahii să se poată îndeletnici în pace cu rugăciunea și cu postul.

Mănăstirea Lepșa a fost reconstruită între anii 1930-1936 și a beneficiat de o donație valoroasă, o icoană pictată în 1584, ce întruchipează pe Mântuitorul și pe Fecioara Maria, venită de la Ierusalim. Astăzi, așezământul monahal din Lepșa este populat de o obște de maici.

Mănăstirea Lepșa

Ca multe mănăstiri, în 1959 i s-a pus lacăt ca către comuniști, măicuțele au fost alungate iar lăcașul de cult a fost închis. Reintră în circuit începând cu anul 1990.

În centrul curţii se află biserica veche, cu hramul Nașterii Maicii Domnului, construită din lemn. Acest lăcaș de cult modest a fost ridicat în perioada 1930-1936, având temelia realizată din piatră de râu. Am intrat în interiorul bisericii și am admirat icoanele vechi expuse acolo, dar și catapeteasma de lemn. Acoperisul este acoperit cu șindrilă. Intrarea este una foarte simplă, printr-o ușă de unde se intra în pridvor.

În 2012 a fost sfintită o a doua biserica a mănăstirii și a primit hramurile ”Izvorul Tămăduirii’’ și ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Este zugrăvită la exterior în alb și ca elemente aparte, cu o scară maiestuoasă și largă. Intrarea pare cumva din lateralul bisericii și se intra de fapt într-un pridvor întâi și apoi in biserica propriu zisa. Din anul 2010, această biserică este considerată monument istoric, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice Naționale

Mănăstirea Lepșa

Cum am ajuns să o cunosc?

Spre rușinea mea nu știam de această mănăstire, care după cum puteți vedea e chiar o comoară ce se ascunde în munți. Cel care m-a făcut să o descopăr a fost Cosmin Petre, prieten și blogger. Împreună cu familia și alte rude ne-am hotărât să mergem în Lepșa și împrejurimi, dar planul s-a schimbat radical când am văzut indicatorul ce arăta spre dreapta, ce face către mănăstire.

Ca să ajungeți la Lepșa se merge pe drumul spre Tulnici, dacă veniți dinspre Focșani și chiar până la Lepșa, dacă veniți dinspre Brașov, prin Ojdula. Noi am venit dinspre Focșani, cu ideea a a face o escapadă la munte. Nici prin cap nu ne trecea ce bijuterie vom găsi printre munți.

Ca o paranteza pentru cei care nu știau. Stațiunea Lepșa este recunoscută mai ales pentru faptul că aici se află Cascada Putnei, Păstrăvăria, Rezervația ”Cheile Tișiței”. Așadar, pe lângă mănăstire puteți vizita și aceste locații turistice.

Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa

După ce am parcurs cam un km cu mașina a trebuit să urcăm mai multe trepte, pe o alee asfaltată mărginită de brazi pe amândouă părţile până se ajunge la clopotniță. Când intri în curtea mănăstirii dai de altă lume, multă liniște, verdeață, flori.

Am făcut rapid câteva fotografii și apoi am intrat la slujbă. Am fost impresionați de felul în care cântă maicile și am stat liniștiți până la sfârșitul slujbei. Auzeam turiști care spuneau că așa ceva nu au mai întâlnit. Turismul tot mai dezvoltat din zonă aduce în fiecare an vizitatori.

Despre a doua biserică vă pot spune că este mai mare decât biserica de lemn, de la distanță zidurile albe păreau a fi o pata de culoare pe dealurile din jurul ei.

Clopotnița situată la 15 m sud de biserică este o construcție realizată dintr-un zid cu un gang la parter și unul de lemn la etaj, lipit la vest de o clădire mică la parter.

Mănăstirea Lepșa

Am auzit un turist care a spus că pragul Mănăstirii Lepșa ar trebui să fie trecut curând, întrucât nu este încă sezonul rece, deoarece zăpada va pune bariere în cale, prin urmare, turiștii care vin în Vrancea, sunt invitați să viziteze mănăstirea din inima județului. Mănăstirea Lepșa este una din cele mai înfloritoare și căutate mănăstiri din Eparhia Buzăului și Vrancei ce constituie un punct de atracție turistica, important obiectiv de patrimoniu cultural.

La aproximativ 15 m vest de biserică se află o clădire, parter și etaj cu pridvor susținut de stâlpi de lemn și grilaje tot de lemn înalți de 80 cm, pe care sunt așezate multe ghivece de flori.

După slujbă am ieșit în curtea bisericii și am hotărât să mai fac câteva fortografii, simțeam că trebuie să iau cu mine o parte din acel colț de rai. Spre ghinionul meu, norii acoperise cerul iar fotografiile nu au mai ieșit așa cum mi-am dorit. Pe unul dintre pereții bisericii sunt înfățișați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril iar la mijloc se găsește reprezentat izvorul Tămăduirii.

Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa
Mănăstirea Lepșa

Sper că nu v-am plictisit cu mica mea aventură.

Orice upload al acestor fotografii este interzisă.
Sursă parțial informații Ziarul de Vrancea
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului

11 COMENTARII

  1. O manastire foarte frumoasa si un loc superb!
    Felicitari si multumesc pentru aceste ganduri si povesti cu ce ne-ai incantat!
    Am aflat astfel de inca un loc nemaipomenit pe harta Romaniei!

  2. Locuri minunate si cu inalta incarcatura spirituala si emotionala. Ma bucur pentru tine ca ai ajuns prin astfel de locuri si ca le-ai impartasit cu noi.

Lasă un răspuns