Pe urmele credinței în Vrancea: Mănăstirea Lepșa

11
197

Astăzi revin cu un nou articol despre mănăstirile din Vrancea, de data această cu o mănăstire din Munții Vrancei, mai precis zona Lepșa, una dintre cele mai cunoscute zone turistice din județul Vrancea. Mănăstirea Lepșa este situată pe malul râului Putna, în localitatea Tulnici, județul Vrancea, aflată la o distanță de 72 de kilometri de Focșani.

Scurt istoric:

Mănăstirea Lepșa a fost ctitorită pentru prima dată în 1774 de un ucenic al Sfântului Vasile de la Poiana Mărului ajutat de oamenii locului. În 1929 a fost distrusă într-un incendiu biserica de lemn și toate construcţiile din ansamblul schitului. În acel incendiu a scăpat în mod miraculos icoana Sfântului Nicolae, considerată fiind făcătoare de minuni.

Mănăstirea Lepșa a fost reconstruită între anii 1930-1936 și a beneficiat de o donație valoroasă, o icoană pictată în 1584, ce întruchipează pe Mântuitorul şi pe Fecioara Maria, venită de la Ierusalim.

Ca multe mănăstiri, în 1959 i s-a pus lacăt ca către comuniști, măicuțele au fost alungate iar lăcașul de cult a fost închis. Reintră în circuit începând cu anul 1990.

În centrul curţii se află biserica veche, cu hramul Naşterii Maicii Domnului, construită din lemn. În 2012 a fost sfintită o adoua biserica a mănăstirii și a primit hramurile ”Izvorul Tămăduirii’’ și ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Cum am ajuns să o cunosc?

Spre rușinea mea nu știam de această mănăstire, care după cum puteți vedea e chiar o comoară ce se ascunde în munți. Cel care m-a făcut să o descopăr a fost Cosmin Petre, prieten și blogger. Împreună cu familia și alte rude ne-am hotărât să mergem în Lepșa și împrejurimi, dar planul s-a schimbat radical când am văzut indicatorul ce arată spre dreapta ce face către mănăstire.

După ce am parcurs cam un km cu mașina a trebuit să urcăm mai multe trepte, pe o alee asfaltată mărginită de brazi pe amândouă părţile până se ajunge la clopotniță. Când intri în curtea mănăstirii dai de altă lume, multă liniște, verdeață, flori.

Am făcut rapid câteva fotografii și apoi am intrat la slujba. Am fost impresionați de felul în care cântă maicile și am stat liniștiți până la sfârșitul slujbei. Auzeam turiști care spuneau că așa ceva nu au mai întâlnit.

După slujbă am ieșit în curtea bisericii și am hotărât să mai fac câteva fortografii, simțeam că trebuie să iau cu mine o parte din acel colț de rai. Spre ghinionul meu, norii acoperise cerul iar fotografiile nu au mai ieșit așa cum mi-am dorit.

 

Sper că nu v-am plictisit cu mica mea aventură.

Orice upload al acestor fotografii este interzisă.
Sursă parţial informaţii Ziarul de Vrancea
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului

 

11 COMENTARII

  1. O manastire foarte frumoasa si un loc superb!
    Felicitari si multumesc pentru aceste ganduri si povesti cu ce ne-ai incantat!
    Am aflat astfel de inca un loc nemaipomenit pe harta Romaniei!

  2. Locuri minunate si cu inalta incarcatura spirituala si emotionala. Ma bucur pentru tine ca ai ajuns prin astfel de locuri si ca le-ai impartasit cu noi.

Lasă un răspuns