Descoperă orașele României: Focșani, orașul meu plin de istorie

1

Reeditat: 18 Iunie 2021

Astăzi mi-a trecut prin cap să scriu un articol puțin diferit. Vreau să vă povestesc puțin despre Focșani, orașul meu. Un oraș cu o istorie glorioasă, tumultuoasă, care a suferit diferite transformări de-a lungu vremii.

Focșani, un oraș istoric este reședința județului Vrancea, o zonă renumită pentru podgoriile și vinurile sale. Orașul se află la granița dintre regiunile istorice ale Moldovei și Munteniei. Până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza au existat două orașe cu același nume: Focșani Munteniei și Focșani Moldovei. În acea perioadă istorică, cele două orașe erau separate de un râu, Râul Milcov. Acum, Râul Milcov este în afara orașului, cursul său a fost schimbat atunci când cele două orașe s-au unit.

Pentru cei care nu știu, la 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Unirea Moldovei cu Muntenia cunoscută și ca Mica Unire și desigur unirea celor două orașe focșănene. La Iași fiind capitala Moldovei s-a semnat pactul Unirii.

Pentru că aveam putină treabă în centrul orașului, am decis să fac câteva fotografii la o mică parte din clădirile istorice ale orașului. Promit că voi face mai multe fotografii.

Focșani

Muzee

Muzeul Unirii

Muzeul Unirii a fost inaugurat la data de 24 ianuarie 2008 cu ocazia zilei de aniversare a Micii Uniri. Sincer, spre rușinea mea am aflat din presă despre acest muzeu. Clădirea Muzeului Unirii este locul unde a existat înainte celebrul „Hotel Cimbru” și în care au fost găzduiți membrii Comisiei Centrale pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, atunci când s-a înfăptuit Mica Unire.

Muzeul Unirii este considerat simbolul Micii Uniri. Unirea se face la Iași, la București, dar Focșani este, evident, simbolul Micii Uniri și este prezentat orașul Focșani în Epoca Micii Uniri.

În 1912 clădirea a intrat în posesia Poștei Române filiala Focșani până în anul 1973 când poșta este plasată într-o nouă clădire. Din 1982 edificiul intră în posesia Muzeului Județean. Începând cu anul 2006 este reabilitat.

Muzeul Unirii

Clădiri și zone istorice

Piața Unirii

Piața Unirii este situată la vechea graniță dintre Tara Românească și Moldova. În centru, se află Obeliscul Unirii, are o înălțime de 20 de metri și reprezintă 85 de personaje ale actului istoric al Uniunii Principatelor. E locul pe care îl frecventez cel mai des.

După alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza în Principatele Unite, acesta a dat un decret, la 10 iulie 1862, care legifera că „ambele părți ale orașului Focșani de dincoace și dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraș

Ateneul Popular și Biserica ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ctitorită de Domnul Țării Românești, Grigore Ghica, fac, de asemenea, parte din același complex.

Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”

Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani este o instituție culturală publică aflată în subordinea Consiliului Municipal Focșani. Clădirea în care funcționează Ateneul este înscrisă pe Lista monumentelor istorice. Prima piatră a fost pusă pe 29 mai 1927. Maiorul Gheorghe Pastia va continua să fie unul dintre reprezentanții culturii vrâncene.

Clădirea în care funcționează Ateneul este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Biserica cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica a făcut parte din ansamblul fostei mănăstiri cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” fiind ctitorită de domnitorul Țării Românești Grigore Ghica în anul 1661. Mănăstirea a fost construită în Focșani Munteniei, chiar lângă granița care separa cele două țări până la Unirea din 1859. Astăzi, Biserica fostei mănăstiri se află în grădina publică din Focșani.

În trecut Biserica a fost construită din cărămidaă pe fundație de piatră, în formă de cruce cu 3 abside și cu împărtirea clasică: pronaos, naos și altar. Până la restaurarea din 1977 în interior s-au păstrat mici porțiuni de pictură, fațadele erau tencuite și decorate cu două rând,

uri de firide suprapuse. În interior erau circa 23 icoane, 9 candele, cădelnițe, obiecte de argint, cărți grecești, românești, odoare, policandru, sfetnice, veșminte. Biserica a fost restaurată după cutremurul din 1977, forma în care se află și acum.

Biserica este monument istoric.

Ca o mică paranteză istorică, până în 1968, județul Vrancea s-a numit județul Putna. Focșani Moldovei făcea parte din județul Putna, iar Focșani Munteniei făcea parte din județul Râmnicul Sărat. Putna aparținea Moldovei încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun.

Tot în Piața Unirii găsim Primăria Focșani și Consiliul Județean Vrancea.

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focșani, este o ctitorie voievodală despre care nu se știe prea multe. Singurele informații despre acest loc sacru sunt că a fost construit în jurul anului 1710 în Focșani Moldovei. Întemeierea sa este atribuită lui Nicolae Mavrocordat.

Palatul Administrativ din Focșani ( Fosta prefectură Putna)

Fosta clădire a prefecturii Putna este un monument istoric care a fost construit între 1913-1926 în stilul tradițional românesc specific clădirilor ridicate în secolul al XX-lea, după planurile arhitectului Daniel Renard. Stilul arhitectural a fost creat în școala celebrului arhitect Ion Mincu. Este singura clădire din oraș cu țigla acoperișului decorată având motive populare.

Teatrul municipal Maior Gheorghe Pastia

La fel ca și Ateneul Popular, teatrul a fost construit la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia. Lucrările pentru construcția clădirii au început în 1909, așezând piatra de temelie la 11 septembrie 1909. Donația a fost făcută cu condiția ca teatrul să poarte întotdeauna inscripția Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”.

Biserica Nașterea Maicii Domnului

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Săpunaru din Focșani este un monument istoric, construit la 1783 de către Breasla Săpunarilor. În anul 1940 au avut loc lucrări de consolidare, a fost tencuită din nou și repictată în frescă de către Keber și Cantini. Interiorul este reprezentat de picturi și de icoane printre care se remarcă icoana Maicii Domnului cu inscripții în latină și slavona

Mausoleul Eroilor din Primul Război mondial

Mausoleul Eroilor din Focșani a fost proiectat de arhitectul State Balosin, construcția s-a a început cu anul 1925 și s-a finalizat în anului 1931.

Ridicarea Mausoleului – Osuar din Focșani s-a dovedit a fi destul de anevoioasă și a necesitat un mare efort în a asigura sumele necesare construcției monumentului. Arhitectul Balosin s-a inspirat din arta bizantină. Liniile curbe, arcadele bine reliefate reușesc să demonstreze o parte din istoria neamului. Mausoleul a fost construit din cărămidă, piatră şi beton pe un plan în formă de cruce. Construcţia de inspiraţie bizantină, cu trei turle. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumătăți de sfere se profilează ca o etajare de linii curbe. Pe frontul de deasupra intrării principale, sprijinit pe câte două colonete cu capitel compozit, se află inscripția “Pro Patria”, reliefată printr-o ornamentație vegetală bogată.

La mausoleul din Focșani s-au făcut mai multe centralizări, în anul 1936 fiind înhumați în osuar 1.904 eroi, iar în morminte individuale (firide), 418 eroi, deci un total de 2.422 eroi.

Sursă parțial informații: Muzeul Vrancei

Alte locuri de vizitat și relaxare

Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță‟

Casa de Cultură a Sindicatelor ar fi trebuit să fie un spațiu exclusiv cultural. Edificiul poartă numele actriței Leopoldina Balănută, originară din Focșani. Casa de Cultură a fost construită la începutul anilor 80, cu funcția de a promova valori autentice în sfera culturală, care din păcate a devenit un spațiu de închiriere.

Parcul Robert Shuman

Parcul ce poarta numele fondatorului Uniunii Europene, Robert Shuman , este un parc modernizat, mobilier nou, reţea subterană de electricitate, un sistem de alimentare cu apă centralizat şi un loc de joacă pentru copii. Atracția parcului este Fântâna Arteziană.

Pana acum câțiva ani parcul era numit ironic, parcul câinilor, datorita faptului ca mulți cetățeni ai orașului veneau cu patrupedele lor. În prezent accesul animalelor de companie strict interzisă.

Parcul Robert Shuman

Parcul Tematic “Velo Park” 

Parcul Tematic “Velo Park” este situat în apropierea Stadionului Milcovul din Cartierul Sud. Parcul este conceput pentru a simula traficul urban în ideea de a ajuta copiii și adulții cum să poată folosi bicicleta în condiții de siguranță. Parcul are peste 2.000 metri pătrați de culoare și spații multifuncționale, unde obiectivul principal îl reprezintă învățarea regulilor de conduită pentru amatorii de ciclism.

Bazinul Olimpic

Bazinul Olimpic de la Focșani a fost deschis în anul 2018. La Bazinul de înot de la Focşani vin copii si adulti din tot orașul, dar și din orașele și județele învecinate.

Bazinul de înot de la Focşani este unul dintre cele mai mari bazine de acest fel din ţară, fiind omologat de Federaţia Internaţională de Polo. Bazinul este construit pe un teren în suprafață de 13.601 metri pătrați, care cuprinde clădirea propriu-zisă și o curte de acces, cu locuri de parcare. Durata cursurilor de înot va fi de 45 minute pentru toate categoriile de utilizatori ai bazinului.

Elevii şi persoanele cu dizabilităţi din judeţul Vrancea vor beneficia de gratuitate pentru cursuri, care sunt organizate în baza protocoalelor încheiate cu unităţile şcolare şi cu DGASPC Vrancea.

Parțial informații: HotNews.

Sper că ți-a plăcut vizita virtuală a municipiului Focșani, orașul meu. Acestea nu sunt singurele locuri istorice din oraș. Voi completa pe măsură ce am fotografiile.

Orice upload al acestor fotografii este strict interzisă. Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns