Focșani, orașul meu plin de istorie

0

Astăzi mi-a trecut prin cap să scriu un articol puțin diferit. Vreau să vă povestesc puțin despre Focșani, orașul meu. Un oraș cu o istorie glorioasă, tumultuoasă, care a suferit diferite transformări de-a lungu vremii.

Focșani, un oraș istoric este reședința județului Vrancea, o zonă renumită pentru podgoriile și vinurile sale. Orașul se află la granița dintre regiunile istorice ale Moldovei și Munteniei. Până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza au existat două orașe cu același nume: Focșani Munteniei și Focșani Moldovei. În acea perioadă istorică, cele două orașe erau separate de un râu, Râul Milcov. Acum, Râul Milcov este în afara orașului, cursul său a fost schimbat atunci când cele două orașe s-au unit.

Pentru cei care nu știu, la 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Unirea Moldovei cu Muntenia cunoscută și ca Mica Unire și desigur unirea celor două orașe focșănene. La Iași fiind capitala Moldovei s-a semnat pactul Unirii.

Pentru că aveam putină treabă în centrul orașului, am decis să fac câteva fotografii la o mică parte din clădirile istorice ale orașului. Promit că voi face mai multe fotografii.

Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță‟

Casa de Cultură a Sindicatelor ar fi trebuit să fie un spațiu exclusiv cultural. Edificiul poartă numele actriței Leopoldina Balănută, originară din Focșani. Casa de Cultură a fost construită la începutul anilor 80, cu funcția de a promova valori autentice în sfera culturală, care din păcate a devenit un spațiu de închiriere.

Piața Unirii

Piața Unirii este situată la vechea graniță dintre Tara Românească și Moldova. În centru, se află Obeliscul Unirii, are o înălțime de 20 de metri și reprezintă 85 de personaje ale actului istoric al Uniunii Principatelor. E locul pe care îl frecventez cel mai des.

Ateneul Popular și Biserica ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ctitorită de Domnul Țării Românești, Grigore Ghica, fac, de asemenea, parte din același complex.

Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”

Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani este o instituție culturală publică aflată în subordinea Consiliului Municipal Focșani. Clădirea în care funcționează Ateneul este înscrisă pe Lista monumentelor istorice. Prima piatră a fost pusă pe 29 mai 1927. Maiorul Gheorghe Pastia va continua să fie unul dintre reprezentanții culturii vrâncene.

Biserica cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica a făcut parte din ansamblul fostei mănăstiri cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” fiind ctitorită de domnitorul Țării Românești Grigore Ghica în anul 1661. Mănăstirea a fost construită în Focșani Munteniei, chiar lângă granița care separa cele două țări până la Unirea din 1859. Astăzi, Biserica fostei mănăstiri se află în grădina publică din Focșani.

Ca o mică paranteză istorică, până în 1968, județul Vrancea s-a numit județul Putna. Focșani Moldovei făcea parte din județul Putna, iar Focșani Munteniei făcea parte din județul Râmnicul Sărat. Putna aparținea Moldovei încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun.

Tot în Piața Unirii găsim Primăria Focșani și Consiliul Județean Vrancea.

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focșani, este o ctitorie voievodală despre care nu se știe prea multe. Singurele informații despre acest loc sacru sunt că a fost construit în jurul anului 1710 în Focșani Moldovei. Întemeierea sa este atribuită lui Nicolae Mavrocordat.

Palatul Administrativ din Focșani ( Fosta prefectură Putna)

Fosta clădire a prefecturii Putna este un monument istoric care a fost construit între 1913-1926 în stilul tradițional românesc specific clădirilor ridicate în secolul al XX-lea, după planurile arhitectului Daniel Renard. Stilul arhitectural a fost creat în școala celebrului arhitect Ion Mincu. Este singura clădire din oraș cu țigla acoperișului decorată având motive populare.

Teatrului municipal Maior Gheorghe Pastia

La fel ca Ateneul Popular, teatrul a fost construit la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia. Lucrările pentru construcția clădirii au început în 1909, așezând piatra de temelie la 11 septembrie 1909. Donația a fost făcută cu condiția ca teatrul să poarte întotdeauna inscripția Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”.

Nu am reușit să fac fotografii în fața teatrului deoarece în această zonă sunt realizate diferite lucrări de reabilitare.

Biserica Nasterea Maicii Domnului

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Săpunaru din Focșani este un monument istoric, construit la 1783 de către Breasla Săpunarilor. În anul 1940 au avut loc lucrări de consolidare, a fost tencuită din nou și repictată în frescă de către Keber și Cantini. Interiorul este reprezentat de picturi și de icoane printre care se remarcă icoana Maicii Domnului cu inscripții în latină și slavona

Sper că ți-a plăcut vizita virtuală a municipiului Focșani, orașul meu. Acestea nu sunt singurele locuri istorice din oraș. O clădire importantă din oraș este Mausoleul eroilor români din Primul Război Mondial și multe altele. Voi completa pe măsură ce am fotografiile.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns