După ce am mers la Mănăstirea Bistrița ne-am oprit și la Mănăstirea Pângărați. Mănăstirea Pângărați din județul Neamț este situată pe creasta unui munte de pe malul stâng al râului Pângărați, afluent al râului Bistrița.
Mănăstirea este împărțită în două: partea inferioară care include biserica veche, clopotnița, corpul chiliei și biblioteca și partea superioară unde se află biserica nouă, magazinul bisericii, numit și pangar, o mică fântână și spațiul unde se aprind lumânările.
Mănăstirea Pângărați impresionează prin zidurile sale uriașe care arată ca o fortăreață greu de cucerit. După ce am trecut pe sub turnul clopotniță, am ajuns în curtea mănăstirii. Mai întâi am vizitat vechea biserică cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Nu am intrat în biserică din cauza pandemiei. Cu o altă ocazie o voi face. Dintre toate mănăstirile vizitate în judetul Neamț această nu fae parte din vechiul pelerinaj , din 2005.
După ce am filmat și fotografiat partea de jos a mănăstirii, am urcat treptele către platoul unde a fost construită noua biserică. între cele două biserici sunt alei din beton înconjurate de trandafiri multicolori. Noua biserică este o bijuterie care strălucește în interior și în exterior. Catapeasma este sculptată și aurită. Biserica este închinată Tuturor Sfinților Români.
Apoi ne-am oprit la magazinul religios din apropiere pentru a cumpăra un suvenir. Sus, de pe dealul Pângărați, era o priveliște de vis, care nu poate fi descrisă în cuvinte.
Mânăstirea Pângărați a fost ultima mănăstire pe care am vizitat-o în județul Neamț în 2020.
Scurtă istorie a mănăstirii
Mănăstirea Pângărați, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost ctitorită de voievodul Alexandru Lăpușneanu în anul 1560. Mănăstirea este situată pe Valea Bistriței, la 15 km nord de orașul Piatra Neamț.
Biserica a fost sfințită de către Grigorie Mitropolit al Socevei, la 1560 după cum scrie pe pisania mănăstirii: „Cu bunăvoirea lui Dumnezeu şi cu sporirea Prea Sfântului Duh şi cu ajutorul marelui mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir s-au zidit şi s-au sfinţit Sfânta Mănăstire întru numele Sfântului Mucenic şi s-aui sfinţit de acesta Grigorie Mitropolit al Socevei la leat 7068 din porunca lui Alexandru Voievod”.
Mănăstirea este închisă în 1960 și redeschisă ca schit în 1990. După 1992 se efectuează lucrări de restaurare la acoperiș, fațadele exterioare, ferestre, și turnul clopotniței. Schitul devine mănăstire.
Biserica nouă a fost construită în anul 2003 în stil ştefanian și are hramul „Pogorârea Sfântului Duh“ și „Duminica Sfinților Români”.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului.
[…] cum v-am spus acum ceva timp, Mănăstirea Pângărați a fost ultima mănăstire vizitată în județul Neamț, dar și ultima din zona Moldovei. La […]