Descoperă orașele României: Deva

1

Am început să scriu promovând mănăstiri, castele, lacuri, etc. Când am scris despre Focșani am trecut și la obiective turistice dintr-un oraș. După ce am făcut asta, am decis să fac același și pentru alte orașe dragi mie, iar primul pe listă este Deva, orașul de la poalele cetății

Despre Deva știu că este municipiul de reședință al județului Hunedoara, Transilvania, România. Se presupune că numele Deva este legat de vechiul cuvânt dacic dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele este derivat dintr-o legiune romană care s-a mutat pe locul actualului oraș Castrum Ceva, acum Chester din Marea Britanie. Există argumente lingvistice care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”. Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din 1269, fiind menținută de cuvintele latine castro Dewa. Pe hărțile medievale apare fie ca Deva, fie ca Dewan.

Orașul Deva, reședința județului Hunedoara poate fi un punct de plecare pentru diferite trasee turistice în această zonă minunată. Voi încerca să menționez muzee, clădiri istorice, locuri pentru relaxare și distracție. Mai multe nu vă spun.

Muzee

Muzeul civilizației dacice și romane

Muzeului Civilizației Dacice și Romane m-a marcat foarte mult, eu fiind o împătimită a istoriei României și chiar am dorit să aflu cât mai multe lucruri, ținând cont ca istoria românilor și implicit a României este subiect de dezbatere istoriografică. Din documentări am afla că începutul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva este legat de fondarea Societății de Istorie și Arheologie a județului Hunedoara, în 1880.

Muzeul devean funcționează în clădirea Magna Curia, cunoscută sub numele de Castelul Bethlen, un vechi monument arhitectural situat la poalele cetății Deva, în partea sa sudică. Antichitatea, importanța și frumusețea acestei clădiri baroce a fost motivul pentru care a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din categoria A.

Începând cu 1998, clădirea a fost supusă unui proces de restaurare, finalizat în 2006 și care a fost destinat să redea splendoarea palatului, făcându-l un punct de atracție pentru vizitatori și astfel să reprezinte o emblemă a orașului.

Din 2012, în curtea Palatului Magna Curia, există un Lapidarium în aer liber care găzduiește o colecție de monumente, aparținând epocilor: preistorie, dac și roman, din cercetările arheologice din Baia de Criș, cetăți dacice din Orăstie Munții, Dacia Capital Romans – Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia, Germisara, Aquae sau din descoperiri accidentale.

Casa Memorială Dr. Petru Groza

Casa din Deva a familiei Dr. Petru Groza a fost proiectată în anii 1927-1929 la poalele cetății Deva, în parcul din centrul istoric al municipiului. Proiectantul său a fost celebrul arhitect interbelic Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă.

Reședința familiei Groza din Deva a fost considerată o construcție de avangardă, reprezentativă pentru stilul cubist.

Dr. Petru Groza se află pe lista monumentelor arhitecturale de interes național. Casa din Deva este o clădire impunătoare, proiectată pe 3 niveluri.

Pe lângă spațiile de locuit, găzduiește arhiva privată a familiei, considerată a fi cea mai mare din țară. În viitor, se așteaptă înființarea Fundației „Dr. Petru Groza” și includerea casei muzeale în circuitul turistic național.

Cine a fost Petru Groza

Petru Groza a fost unul dintre cei mai puternici demnitari români ai secolului XX. Era proprietar, un om de afaceri prosper, avocat și om politic. Deși nu a fost membru al Partidului Comunist Român, Groza a ocupat cea mai importantă funcție în primul guvern comunist din România, înființat în 1945.

Casa Memorială Dr. Petru Groza

Clădiri și zone istorice

Dacă tot am scris despre muzee, am zis că trebuie sa scriu și despre clădirile istorice ale orașului. Deva nu este renumit doar pentru cetate, dispune și de un bogat patrimoniu cultural.

Judecătoria Hunedoara

În 1873, sub poalele Dealului Cetății se afla vechea clădire Magna Curia, cu multe construcții gospodărești plasate în jurul ei și pe locul actualului parc. O grădină mare a înconjurat acest castel pe locul Judecătoriei Hunedoara, Arhivelor Statului (fostă închisoare) și a tuturor caselor de pe strada Gheorghe Lazăr.

Curtea și grădina castelului erau înconjurate de ziduri, iar intrarea se făcea printr-o poartă mare situată chiar în fața Curții actuale. În fața porții se afla un pod de lemn care traversa Poteca Ciurgaului, care trecea aici, coborând din actuala stradă Aurel Vlaicu. Pe marginile pârâului erau vreo 20 de case și mulți plopi și stejari.

Construcția a fost realizată în 1897, în stil baroc, care se păstrează și astăzi. În prezent în această clădire funcționează instanțele de judecată: Judecătoria Hunedoara și Judecătoria Deva.

Judecătoria Hunedoara

Teatrul de artă

În 1862, la Deva s-a născut o societate teatrală de caritate, intitulată Societatea Artiștilor Amatori din Deva, a cărei activitate s-a reflectat în presa locală din perioada 1879-1887. În 1866, a fost construit un restaurant cu o sală de spectacole, numită Redut, o clădire care a fost demolată în 1910. Pe locul fostului Redut, a fost ridicată clădirea care găzduiește în prezent Teatrul de Artă din Deva. Teatrul de Artă este un monument istoric.

De-a lungul timpului, a suferit numeroase intervenții, necesitând lucrări de reparații și modernizare. În 1942 a suferit o reparație generală care a inclus schimbarea intrării, schimbarea tapițeriei și înlocuirea oglinzilor, după care i s-a dat numele „George Dima”, în cinstea compozitorului ardelean. Din 1953, se numește Deva State Marching Band, prima reprezentație având loc la 16 octombrie 1954, la Șibot: „O seară de operetă și muzică ușoară”.

De-a lungul timpului, instituția culturală a avut mai multe denumiri, în diferite etape ale existenței sale: Teatru de oraș, Teatru de scenă, Teatru de artă, Teatru de stat, Teatru de revistă, Teatru de artă dramatică, Teatrul municipal Deva, Teatrul județean Hunedoara și în prezent Teatru de artă.

Teatrul de artă

Centrul Vechi

De-a lungul străzii pietonale a orașului și pe străzile adiacente, există încă clădiri caracteristice altor epoci: Palatul Curții, Curtea, Parchetul Județean, Colegiul Național „Decebal” Deva, renovat în 2004, Revista Deva Teatru, fost sediu al Băncii Naționale, Primăria, Biserica Reformată, restaurantul Casina (fostul Bachus și mai târziu cazarmă militară), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” și Școala Generală „Regina Maria” – care împreună sunt cunoscut localnicilor ca Centrul Vechi.

Majoritatea atracțiilor turistice reprezentative sunt concentrate în această zonă a orașului.

Cetatea Deva

Monument istoric de arhitectură seculară, cetatea medievală Deva a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu o altitudine de 378 m. Datorită poziției sale strategice speciale, cetatea străjuită de înălțimea care domină orașul Deva, de secole la rând, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. Aici au fost descoperite urme de așezări neolitice și epoca bronzului, iar prezența blocurilor de piatră sculptate, cu tăieturile caracteristice ale cozii de rândunică, îi face pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificații dacice.

Accesul la Cetatea Deva se face în două moduri: fie cu telecabina, un lift înclinat, în zona Stadionul Cetății, unde există o parcare spațioasă, fie urcând peste 100 de trepte și urmând cursul unei poteci (cu două variante) începând din zona parcului Cetatea.

Cetatea Devei

Locuri pentru relaxare

Parcul Municipal Cetatea

La poalele Dealului Cetății se află Parcul Municipal Cetatea, unde găsim o mare diversitate de copaci și arbuști. Copacii care împodobesc parcul au fost aduși aici din ordinul lui Petru Groza, care avea casa chiar la intrarea în parc, peste drum de actuala prefectură.

Situat în centrul istoric al orașului, la poalele Dealului Cetății, Parcul Municipal Cetatea este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. Tot în parc, la poalele dealului cetății, se află și Palatul Magna Curia, construit în secolul al XVI-lea. Inițial castelul a fost proiectat în stil renascentist, dar restaurări ulterioare – de pe vremea prințului Gabriel Bethlen, în 1621, precum și cele din sec. XVIII -lea au adăugat elemente baroce. În prezent, în acest palat se află Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Tot aici găsim busturile lui Horea, Closca si Crisan. Inițial, aceste busturi au fost plasate în 1946 în Piața Unirii din Deva, dar din 1962 se află în fața Palatului Magna Curia.

Complexul Aqualand Deva

Complexul Aqualand Deva este un parc de distracții pentru relaxare și recreere, format din mai multe piscine dotate cu tobogane, saună, salină și jacuzzi.

Complexul este considerat a fi destinația ideală indiferent de sezon, deoarece este acoperit. Unitatea recreativă are asistenți medicali calificați și salvamari pentru confortul și siguranța maximă a vizitatorilor pe tot parcursul programului.

Complexul Aqualand Deva oferă vizitatorilor săi un număr de 7 piscine de agrement cu suprafețe și adâncimi diferite pentru copii și adulți și o suprafață de 1500 mp cu șezlonguri și podea încălzită: temperatura din interiorul complexului este de 35 ° C și temperatura apei este de între 32 și 35 ° C. Capacitatea bazinelor este de aproximativ 2000 m3.

Locul în care se află AquaLand se află în interiorul stadionului municipal Cetate – Deva, lângă telecabină și vizavi de stadionul municipal Cetate.

Parcul și Piața Arras

În 2005, Piața Arras a fost reproiectată și modernizată ca parte a unui proiect care a primit fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Modernizarea pieței s-a făcut pe o suprafață de 3.550 de metri pătrați și a inclus restaurarea aleilor pietonale, extinderea zonelor verzi, modernizarea piețelor și construirea unei fântâni arteziene și a unui râu curgător. O nouă fântână arteziană a fost construită pe locul fostei fântâni arteziene „Flacăra olimpică”. În jurul său, a fost amenajat un spațiu de tip agora unde cetățenii se pot relaxa.

Piața Arras este un spațiu verde modern amenajat în urmă cu aproximativ 4 ani între bulevardele 22 Decembrie și Decebal, denumirea venind din orașul francez care este înfrățit cu orașul Hunedoara.

În locul vechilor amenajări, au fost amplasate spații verzi, cu gazon, noi sisteme de iluminat, au fost plantați arbori și arbuști ornamentali și au fost construite noi locuri de odihnă.

Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva a fost amenajat în 1975. A fost construit pentru a răspunde diferitelor cerințe ale practicii culturale.
Primul său nume a fost Casa de Cultură Deva, modificată succesiv în Casa de Cultură Drăgan Muntean Deva (2002, la moartea interpretului de muzică populară Drăgan Muntean), iar din 2013 a fost numit Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva , considerat adecvat în raport cu noile funcții.

La Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, a găzduit spectacole de reviste, teatru, clasic, ușor, concerte de muzică populară sau populară precum și simpozioane, conferințe, dezbateri publice, mese rotunde, lansări de carte, expoziții, târguri.

Statuia ecvestră a lui Decebal

În fața Centrului Cultural putem vedea statuia ecvestră a lui Decebal, cel mai vechi monument din oraș, realizată de sculptorul Ion Jalea în 1976.

Centrul Cultural "Dragan Muntean"

Fântână arteziană muzicală

În anul 2012, în Deva S-a amenajat o fântână arteziană muzicală cu o piscină de 400 de metri pătrați, 7 jocuri de apă, cântece și diverse culori. Fântâna are 230 de pompe, coordonate de un program de calculator.

Zilnic, între orele 11.00-21.00 (cu excepția zilelor ploioase)
Program muzical: între orele 19.45-20.30.

Musical artesian well

Catedrala Episcopală a Adormirii Maicii Domnului

Catedrala Episcopală a Adormirii Maicii Domnului a fost construită în 1990. Între 2004 și 2011, lucrările de construcție au fost consolidate. Este o clădire monumentală în planul „cruce greacă”, prevăzută cu o impunătoare cupolă centrală, încadrată de patru clopotnițe cu terminații octogonale și separate una de cealaltă de tot atâtea jumătăți de cupole laterale. Dintre acestea, 5 clopote de dimensiuni apreciabile își ridică „vocea” spre cer (cea mai mare cântărește trei tone), alte 13 clopote sunt destinate acordului.

Alături de cele trei intrări de pe laturile de sud, vest și nord, au fost adăugate galerii exterioare, flancate de turele octogonale miniaturale.

Biserica Ortodoxă Nașterea Maicii Domnului

Biserica a fost construită între 1996 și 2008 după un proiect care a fost elaborat în 1991. Lucrările de construcție au fost susținute atât de credincioși, cât și de autorități. Pentru eforturile sale, părintelui Petru Costa, protopopul Deva și parohul bisericii, i s-a acordat Crucea Patriarhală.

Rezervația Naturală Pădurea Bejan

Pădurea Bejan este o rezervație naturală forestieră, situată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul administrativ al județului Hunedoara.

Rezervația naturală a fost declarată zonă protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului național de amenajare a teritoriului – Secțiunea III – protejată suprafețe) și se întinde pe o suprafață de 70 de hectare. Pădurea Bejan se suprapune cu situl de importanță comunitară omonimă și are o valoare științifică deosebită, pe această suprafață coexistând 8 dintre cei 9 reprezentanți indigeni ai genului Quercus, lunga coexistență ducând la hibridizări, prezența lor conferind o valoare unică acestei rezervații.

Parcul Bejan

Parcul Bejan, primul parc din țară parțial finanțat din fonduri de la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile este amenajat în Deva, în cartierul Micro 15. Cel mai mare parc din Deva duce la dezvoltarea zonei Micro 15 și oferă cetățenilor un loc unic pentru relaxare și distracție.

Amenajarea parcului a fost începută, în mod simbolic, prin plantarea a două răsaduri – o magnolie și un stejar roșu. Parcul are aproximativ 2,42 hectare, cea mai mare suprafață fiind ocupată de spații verzi, paturi de flori, arbuști ornamentali, copaci, gard viu, locuri de joacă pentru copii.

Parcul are și o mini grădină zoologică cu intrare gratuită.
Pentru început, grădina zoologică adăpostea un cerb, un ponei, doi struți, iepuri și un mistreț. Parcul a fost pus în funcțiune în primăvara anului 2009.

Fântâna arteziană cu broaște

Fântâna arteziană cu broaște se află în fața Palatului Administrativ (Palatul Prefecturii)

Fântâna arteziană cu broaște

Un lucru care mă fascinează la acest oraș este faptul că toate bisericile din Deva, indiferent de cult, sunt iluminate arhitectural. La fel, clădirile reprezentative din oraș, după cum puteți vedea în fotografiile de mai sus.

Ce ziceți, nu merită vizitat acest oraș?

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei. Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns