Pe urmele credinței în Vaslui: Mănăstirea Moreni

1

Dupa ce am plecat de la Mănăstirea Piatra Sfântă, următorul nostru obiectiv a fost Mănăstirea Moreni, din comuna Deleni, județul Vaslui, la 37 de kilometri de reședința de județ A fost fondată în jurul anilor 1540-1546 de Lupan Buznea, sluggerul și soția sa Maria,în timpul domniei lui Petru Rareș.

Aici am găsit un loc superb și plin de pace. Biserica și chiliile din sunt o combinație de vechi si nou, unde istoria vechii mănăstire își face simțită prezența. Măicuțele trebăluiau iar noi nu am vrut sa deranjam. Mama s-a dus la magazinul mănăstirii pentru a lua un suvenir și o broșură, iar eu am făcut ce știu eu mai bine, să fotografiez și să filmez.

Începând cu anul 1853 se a fost ridicată o nouă biserică de lemn pe locul celei a lui Lupan, astfel Mănăstirea Lupan devine Mănăstirea Moreni. După moartea ultimului călugăr, anul 1883 mănăstirea a fost desființată.

Schitul este reînființat in 1935 și iar desființat în 1958 de comuniști. Odată cu căderea comunismului, schitul se reînființează și primește statut de mănăstire, astfel că Schitul Moreni devine Mănăstirea Moreni, mănăstire de maici.

La fel ca în majoritatea mănăstirilor, aici găsim și un muzeu bisericesc. Muzeul reunește obiecte de artă religioasă și obiecte arheologice. Vizitatorii mănăstirii pot admira diverse exponate de artă bisericească, inclusiv ultimul clopot al bisericii vechi și câteva descoperiri arheologice, monede vechi sau obiecte de bronz, datând din epoca paleolitică.

Cum intri, te impresionează turnul clopotnița înalt de 23 de metri. Curtea este frumos îngrijită. Pentru cine doreste sa se cazeze măicuțele își așteaptă oaspeții. La Mănăstirea Moreni se păstrează moaștele sfinților mucenici Tarahie, Prov și Andronic, aduse de la Ierusalim. Pe lângă frumusețea clădirilor m-a atras și spatiile verzi presărate cu flori multicolore.

Măicuțele care se îngrijesc de acest loc au și o mică ferma de vaci ce a luat naștere odată cu înființarea mănăstirii.

Scurt istoric

a intrare este amplasată o poartă monumentală, sculptată în lemn de stejar, opera sculptorului Ionel Bulgaru, realizată în 1996, în stilul caracteristic artei populare, decorată cu zece scene religioase în altorelief, mărginite de două coloane torsate, surmontate de un acoperiș în două ape din șindrilă.

Ctitorita din lemn în jurul anilor 1540-1546 de către Lupan Buznea slugerul și soția sa Maria. Existența sa este amintită pentru prima oară într-un document din 1546. Prin 1853 se ridică o altă biserică, tot din lemn și, astfel, vechea mânăstire a lui Lupan devine mânăstirea Moreni. Odată cu moartea ieromonahului Nicon Sîrbu (ianuarie 1883), ultimul călugăr de la schit, este desființată si așezarea monahală. Schitul este reînființat în 1935 și iar desființat în 1958.

Turnul Clopotniță (23 metri), impresionează prin monumentalitate și armonia proporțiilor. În 1990, prin binecuvântarea P. S. Eftimie, Episcopul Romanului si Hușilor, s-a reînființat Mânăstirea Moreni, fiind trimis stareț ieromonahul Meletie Mercaș. Sursa parțial informații: wikipedia.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns