După ce am plecat de la Mănăstirea Moreni, ne-am îndreptat spre ultima mănăstire vizitată din județul Vaslui. Este vorba despre Mănăstirea Alexandru Vlahuță, construită din inițiativa părintelui Iustin Pârvu, închinată Nașterii Maicii Domnului din localitatea Alexandru Vlahuță, înființată în august 2002. Pe 7 septembrie 2003 locul a fost sfințit printr-o slujbă religioasă oficiată de Preasfinția Sa Ioachim Vasluianul.
Când am trecut de poarta mănăstirii, am fost uimită de asemănarea cu Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, ctitorită de Iustin Pârvu. Acolo am găsit multă liniște și pace, de-asemenea multă curățenie, un loc în care îți dorești sa revii. Nu am zăbovit prea mult, nu am vrut să deranjăm călugării care erau ocupați cu diverse sarcini prin curtea mănăstirii.
Ne-am făcut ritualul: am făcut poze, am cumpărat o broșură pentru a afla ceva despre mănăstire, turul prin curtea mânăstirii l-am lăsat pentru altă dată. Ne-ar fi plăcut să rămânem mai mult, dar ora târzie și faptul că nu am vrut să îi deranjăm pe călugări ne-au făcut să ne retragem discret, la fel cum am intrat, discret.
Iustin Pârvu a trimis 15 călugări sa ridice o mănăstire pe pământul donat de Rodica Colomei, o localnică. Doamna Colomei nu a donat doar terenul, ci și piatra de temelie. Călugării au indurat vremuri grele, fără condiții minime de trai, apă și energie electrică. Mai întâi au improvizat un paraclis unde oficiau slujbele.
Curând după aceea, a început construcția propriu-zisă a mănăstirii. Mai întâi a fost ridicat un corp de 12 chilii, care cuprindea și: trapeza, bucătăria și paraclisul închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Apoi au fost ridicate și alte anexe, care să ușureze viața călugărilor.
În anul 2006 au început lucrările de construcție la biserica principală a mănăstirii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”care este construită după modelul vechilor biserici moldovenești, din epoca lui Ștefan cel Mare. Pictura exterioară a marii biserici reprezintă doar sfinți români, fiind prima de acest fel de la noi din țară.
După cum puteți vedea în fotografii, mai sunt multe de făcut în această mănăstire. Primăria Alexandru Vlahuță ar trebui, de asemenea, să facă drumul spre mănăstire mult mai accesibil. Este un loc demn de vizitat și drumul nu este în stare foarte bună.