Inspirația din Kfea

1
Etolia
Arhiva personală

Înainte să încep orice, inclusiv fiecare zi minunată și agitată, voi face un scurt istoric – o fișă, un rezumat – al băuturilor pe care le prefer, ador și savurez. Consum ceaiuri, apă, sucuri naturale, ciocolată caldă și cafea. Îmi plac aromele, nuanțele, culorile! Da, de fiecare dată când îmi încep ziua, motivațional, îmi aduc aminte de perioada copilăriei mele. Pe vremea mea (nu sunt chiar așa bătrână, dar lucrurile evoluează rapid) nu exista un magazin de cafea specializat, dar toți adulții în jurul meu consumau cafea proaspăt prăjită! Chiar și în familia mea. Îmi amintesc asta pentru că pe mica străduță pe care am crescut, mirosul acesteia se îmbina perfect cu mirosul rufelor proaspăt spălate și întinse în fiecare curte, cu râsetele copiilor, alteori cu sunetul ploii de toamnă.

Aveam fântâni pe stradă, scoteam apă și udam grădinile până să tragem furtunul de udat special pentru acest scop. În zilele călduroase de vară ieșeam cu mama la udat, și, în timp ce mama scotea apa, inspiram adânc mirosul de cafea măcinată adus de briza verii și împrăștiat în nasul meu de vaporii de apă rece, abia scoasă din fântână. Mă așezam lângă fântână și beam apă direct din găleată. Beam atât de multă apă încât mama îmi zicea pâlniuță; nu, nu aveam voie să beau cafea, de aceea, de atunci o ador! Apoi, în casă, aveam o râșniță pentru cafea boabe. Mirosul ei era pentru mine omniprezent. M-a sedus! Și da, visam să am în grădină un arbore de cafea!

Sursa foto: Arhiva personală și Canva.com

Etolia – cafea de specialitate!

Am crescut, visele s-au mai schimbat, dar am voie să devorez cafeaua în toate notele ei! Cezarului îi dai ce este al Cezarului!! Mai exact, lui ” Pâlniuță „! În decursul anilor am încercat zeci, sau poate chiar sute de tipuri de cafea care să îmi completeze ziua… : cafea cu lapte, cafea fără lapte, cafea cu zahăr, sau fără zahar, cafea cu ceai, sau fără ceai, irlandeză și britanică, cu coniac, espresso, macchiato, espresso macchiato, cafea neagră, arabica-de altitudini mari, robustă-de altitudini mici, java, columbiană, latte, cappuccino, mocha, americano… cu bobițe verzi presărate în cană, cu sirop, cu lapte, cu frișcă, cu ciocolată! Sunt expertă! Chiar am variat, mai ales că o folosesc pe tot parcursul zilei, în paralel cu ceaiul și apa, căci nu degeaba mă numesc Pâlniuță!!

Cafeaua face bine inimii, eu o beau în orice moment al zilei – când mă trezesc sau când mă culc – practic nu ratez nicio ocazie! Poate că seara nu este, așa, un obicei perfect, uzual sau sănătos, dar eu nu am zis că sunt perfectă! Eu sunt imperfectă și așa funcționez! Nu vă imaginați că beau un bidon de cafea pe zi, nu, o ceșcuță-două de care prefer să „trag” toată ziua!! De gust!! Și pentru că nu ratez ocazii, mai ales când vine vorba de cafea, m-am înscris împreună cu alți prieteni într-un concurs și am primit, pe lângă altele, două cutii de cafea boabe Etolia – cafea de specialitate! Pentru mine un soi nou de cafea este precum UN TROFEU!! Este trofeul meu aromat pe care nu aveam cum să-l refuz!! Da, da, lăsați cafeaua să vină la mine! Oare Dumnezeu o bea cafea!? Filosofez, des, dimineața! Filosofia face parte din rutina mea zilnică și este domeniul meu, asemenea cafelei.

Sursa video: Canva.com

O carte bună și o cafea – perechea perfectă

Aproape în fiecare dimineață sau în weekend prefer o carte bună în compania unei cafele și a unei muzici de calitate pentru a mă bucura și mai mult de moment. Acest lucru mă ajută să mă simt mai bine. În plus, această combinație generează impulsuri de care are nevoie mintea mea pentru a-și dezvolta propriile idei. De parcă acest lucru nu ar fi suficient, combinația carte-cafea-muzică este aliatul perfect al medicinei preventive.

Sunt conștientă că nu trebuie să fac abuz de cafea, deoarece cofeina poate crea dependență și poate favoriza creșterea în greutate. Vestea bună este că, pe lângă îmbunătățirea performanței și productivității, cafeaua este o băutură antioxidantă.

Las cartea din mână și mă gândeam cum ar fi să fiu eu eroina romanului pe care îl citeam. Cum eram eu așa visătoare cu cana de cafea în mâna vine alintată, blănoasa, cea mai răsfățată pisică din lume. Ochișorii ei parcă îmi spuneau: mami, alintă-mă și pe mine așa cum sorbi cafeaua, te simt de parcă o iubești mai mult pe ea (cafeaua). Ehe, ce frumos visam! Nu puteam să neglijez pisica, s-ar fi simțit abandonată.

Cafeaua și cărțile
Sursa foto: Arhiva personală editat cu Canva.com

Kfea

Inspiră și gustă păduri tropicale
Și-ai să prinzi puterea unei faime regale-
Ce-ți va anima instincte vitale,
Cu frișcă, cu lapte sau cu portocale!

Vei ajunge departe, o poveste-n jurnale,
Citită pe schitul unei ere sacrale;
Din miresme și basme occidentale…
Ancestral-spațialo-continentale!

Mă bucur, drăguță, de puțin strop de soare
Cum sfinții se bucură în catedrale-
Sorbind din cafele tridimensionale;
Jovială un pic, apoi sar în sandale!

Fotografiile din arhiva personală. Editările au fost făcute cu Canva.com

Articol scris pentru SuperBlog 2021, proba 7.