Cum să „citești” cu Voxa fără să citești

1
Voxa
Sursa foto: Arhiva Personala & Voxa, Editare: Canva

Mereu m-am considerat o amantă a cărților, însă de ceva vreme timpul meu era limitat și aproape că am ajuns să renunț la cărți. O prietenă mi-a recomandat un audiobook, unde pot să ascult cărțile mele preferate în timp ce îmi fac treaba. Ea mi-a explicat că lectura cu o carte în format audio a fost o practică de acum multă vreme. A fost folosită deja cu secole în urmă până când s-a pierdut de-a lungul anilor și s-a dezvoltat din nou.

Mi s-a părut interesant și am aflat că audiobook-urile sunt o modalitate minunată ce stimulează inspirația și apariția ideilor. La cărțile audio timbrul vocii și intonația naratorului pot da o nuanță aparte poveștii. De asemenea, este o experiență valoroasă și plăcută de a ne folosi propria imaginație pentru a vizualiza oamenii și locurile pe care le ascultăm. Putem asculta cartea preferată în timp ce facem treburile casnice, când conducem, facem exerciții fizice etc., poate fi partenerul perfect.

Mi-am întrebat prietena ce aplicație folosește pentru citit, îmi doream ceva în care pot găsi cât mai multe cărți. Ea mi-a recomandat Voxa, în care am găsit cărți din peste 15 categorii. Multe dintre ele sunt narate de actori precum Mihai Călin(Gândește ca un călugăr), Oana Pellea (Micul Prinț), Șerban Pavlu (Pacienta Tăcută), sau Stela Popescu (Seria Disney – Tinkerbell, Ratatouille, Nemo, Regele Leu etc.).

audiobook
Sursa foto: Pixabay, Editare: Canva

Recenzie Gândește ca un călugăr

Am citit multe cărți de dezvoltare personală și eram curioasă cum se aude o carte în format audio, așadar, mi-am făcut rapid cont pe Voxa și mi s-a oferit posibilitatea testării în mod gratuit a aplicației pentru 15 zile. Pentru început, am ales Gândește ca un călugăr de Jay Shetty, o carte despre care am auzit doar laude.

Mihai Călin este cel care dă voce cărții scrise de Shetty, un fost călugăr în India timp de 3 ani și se bazează pe experiența și cunoștințele sale de călugăr pentru a ne arăta cum să eliminăm obstacolele și să ne atingem potențialul și puterea. Cartea ne mai dezvăluie cum să ne depășim gândurile și obiceiurile negative și cum să aflăm cine suntem cu adevărat și ce prețuim.

Datorită vocii profunde a actorului Mihai Călin m-am teleportat mult mai ușor în lumea lui Jay, o lume în care învățăm cine suntem, ce vrem să fim, ce căutăm și ce este cu adevărat important pentru noi. Acest lucru se datorează prafului care ne întunecă viziunea asociată cu o oglindă. Shetty explică faptul indepartarea prafului de pe oglindă, nu va fi o experiență plăcută. Cu toate acestea, numai atunci când îndepărtăm praful care ne întunecă oglinda, vom putea vedea adevărata reflexie. Praful ne permite să vedem cine suntem cu adevărat. Potrivit lui Jay, toți ar trebui să gândim precum un călugăr, dând ca exemplu actori, cum ar fi: Heath Ledger și Daniel Day-Lewis.

Mi-ar fi plăcut să fi avut parte de aceste sfaturi acum mulți ani. M-ar fi ajutat să trec peste probleme mult mai ușor. Ce-i drept, nici acum nu este prea târziu și voi pune în practică tot ce am învățat datorită acestei cărți.

Gândește ca un călugăr
Sursa foto: Arhiva Personala & Voxa, Editare, Canva

Voxa – aliatul celor care nu au timp să citească

Voxa este un startup românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu conținut în limba română și engleză lansat în 8 noiembrie 2021. Este disponibilă utilizatorilor pentru un abonament unic lunar, de 48 lei, care include acces nelimitat.

Pe Voxa găsești mii de titluri în limba română, ușurează accesul la informație și poate fi descărcată de orice utilizator, din Google Play și din AppStore. Aplicația Voxa este foarte ușor de folosit, asa cum am scris mai sus, o poți testa gratuit pentru 15 zile.

Compania și-a propus să creeze un produs global, 100% made in România care să aducă lectura mult mai aproape de cititori. Pe lângă formatele menționate, se mai pot găsi şi podcasturi sau rezumate ale cărţilor.

VOXA
Sursa foto: Voxa, Editare: Canva

De ce prefer Voxa

În primul rând, cu ajutorul acestei aplicații, m-am întors la prima mea dragoste, cărțile. Îmi place să citesc aproape orice gen de carte, sunt deschis la nou. Dar cărțile reprezentative pentru mine sunt cele despre dezvoltare personală, așa cum ați putut vedea în recenzia de mai sus.

Experiența mea cu audiobook-ul Voxa m-a făcut să mă gândesc serios. Am putut observa viteza de citire, pauzele, accentele pe care le pune naratorul și intonația, aspecte importante pentru o exprimare corectă. De ceva vreme îmi doresc să fiu povestitor pentru copii. Abia după ce am terminat cartea mi-am dat seama cât de important este ca vocea naratorului să te facă să trăiești altfel povestea, să-ți imaginezi situațiile și personajele și să le înțelegi mai bine emoțiile.

Uitându-mă înapoi, îmi dau seama că în ultimii doi ani, de când am renunțat la citit, aș fi putut avea acces la cărțile pe care le-am pus pe lista preferințelor dar pe care nu am reușit să le citesc. Acum, cu ajutorul aplicației Voxa voi recupera timpul pierdut.

VOXA
Sursa foto: Voxa, Editare: Canva

Avantajele alegerii unui audiobook

Atunci când asculți persoana care citește, trebuie să fii atent la fiecare cuvânt și la fiecare propoziție, ceea ce ajută la îmbunătățirea concentrării, a atenției și a memoriei. Dacă mai ai îndoieli că o carte audio nu te va ajuta, vezi mai jos avantajele:

  • Ascultare
  • Pronunție
  • Fluența limbajului
  • Creativitate
  • Concentrare
  • Imaginație
  • Memorie auditivă
  • Stare de bine
  • Vocabular bogat

Nu trebuie să uitam că audiobook-urile nu sunt doar pentru a asculta romane sau eseuri, ci, sunt de asemenea un instrument important de învățare. Te ajuta nu doar să asimilezi informația, ci și să te relaxezi.

audiobook voxa
Sursa foto: Voxa, Editare: Canva

De reținut! O carte audio nu trebuie confundată cu vocea mecanică a unor programe de calculator, chiar dacă sunt înregistrate cu emoție și uneori și cu efecte speciale.

Tu, dragă cititorule, ai ascultat vreodată o carte audio?

Articol scris pentru proba a noua de la SpringSuperBlog 2022

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns