„Lilu, Lilu, Crocodilu’”- întoarcerea la copilărie

1
Lyle-Lyle-Crocodile
Sursa foto: Intercomfilm

Cinematograful și televiziunea au această putere minunată de a marca întregi generații de copii, printre care și pe mine. Mai multe filme și desene animate mi-au înseninat copilăria datorită impactului pe care l-au avut asupra mea. Poate că nu toate sunt cele mai bune filme sau desene animate din istorie, dar pentru mine rămân speciale.

Fac parte dintr-o generație care a copilărit spre finalul comunismului și în primii ani de după 1990. Îmi amintesc și acum ce desene animate urmăream, desene ce durau 30 de minute. Erau difuzate de luni până vineri la ora 19:30. Unul dintre ele era Sandy Bell (nu Belle cum cred unii). Acel personaj cu codițe aurii care a devenit un model despre cum ar trebui să fie o fată, viitoare femeie jurnalist. De la acest desen animat am învățat să-mi scriu gândurile în mici jurnale.

Zilele de sâmbătă și duminică erau dedicate serialului Arabela, un film ceh (cehoslovac la acea vreme) ce combina elemente de ficțiune și comedie. Deși serialul era catalogat ca fiind pentru copii, a devenit rapid un film pentru întreaga familie. Personajele sunt și astăzi la fel, eu nu. Cu toate astea aș urmări aventurile Arabelei cu aceeași emoție ca atunci.

film
Sunrsa foto: Unsplash, Editare Canva

Copilăria marcată și de filmele pentru „oameni mari”

Nu știu câți își amintesc ce serial era difuzat în fiecare seară de joi și de sâmbătă, dar eu îmi amintesc perfect deoarece era unicul serial pe atunci. Să bat gongul ca la box? Ei bine, era vorba despre Dallas, un serial care a avut câteva sute de episoade, iar difuzarea lui a durat câțiva ani. Urmărind acest serial, am învățat să citesc subtitrările la televizor. Vă dați seama ce performanță a fost pentru mine, copilul de atunci.

Când am mai crescut un pic, am trecut de la drame de familie, la seriale și filme polițiste. Printre seriale s-a numărat și Columbo, serialul cu nenea ăla cu oul, care reușea să rezolve orice caz. Mi se părea fascinant că un singur om, ciudățel din fire să găsească de fiecare dată răufăcătorii.

Pare paradoxal, dar după filmele polițiste, filmele de aventură cu animale au început să mă atragă ca un magnet. Chiar din acel moment mi-am dat seama că animalele sunt cei mai buni actori. Nu aveam un film anume preferat, îmi plăceau toate.

Lyle-Lyle-Crocodile
Sursa foto: Intercomfilm

Cinematograful rămâne Best of the Best

Duminica după-amiaza era veselie în familie. De fiecare dată, sau aproape de fiecare dată, mergeam la cinema. Aici am avut ocazia să descopăr o altă lume, o lume în culori, nu doar în nu alb – negru, așa cum eram obișnuită. Eram fascinată să vad oamenii mai mari decât la televizorul de acasă. Filmele sau desenele animate mi se păreau mult mai frumoase, mai pline de viață.

În adolescență am avut ocazia să văd unul dintre cele mai remarcabile filme ale cinematografiei mondiale, Titanic. Știți voi, povestea de dragoste care s-a sfârșit într-un anumit fel. Nu am văzut în viața mea atâția oameni plângând la ieșirea din sala de cinema. Acest lucru m-a impresionat foarte mult.

Deoarece nu aveam internet la momentul respectiv, televizorul a fost o sursă reală de recomandare a premierelor cinematografice. Îmi amintesc că era o emisiune prezentată de Irina Margareta Nistor care difuza trailere ale filmelor ce rulau în cinematografele din România.

cinema
Sursa foto: Unsplash, Editare Canva

Un crocodil simpatic pe marile ecrane

Mă gândeam la nepoata mea, care a văzut mult mai multe filme și desene animate decât mine la vârsta ei, dar care nu a fost niciodată la cinema. Mi-am zis că este o idee fantastică pentru ea să cunoască această lume, lume pe care o vede doar în filme sau desene. Ideea mi-a venit după ce am văzut trailerul filmului „Lilu, Lilu, Crocodilu’”, film de aventură și animație pentru întreaga familie.

Știu că ea e fascinată de dinozauri și de alte animale ce seamănă cu ei. Cu siguranță va fi fascinată de aventurile prin care va trece simpaticul crocodil. Va descoperi că filmele pot fi vizionate și altfel decât la Tv sau pe net.

“Lyle, Lyle, Crocodile” se lansează la cinema în România începând cu data de 23 decembrie 2022 și are în distribuție actori de renume precum: Javier Bardem, Shawn Mendes, Constance Wu, Winslow Fegley și alții. Pe afiș am văzut că Filmul va rula subtitrat și dublat în limba română, o idee bună pentru copiii care încă nu știu să citească. Cine a zis că mătușa și nepoata nu se pot distra împreună descoperind aventurile crocodilului Lilu?

Voi profita de ocazie și voi lua o pauză binemeritată de la pregătirile pentru Crăciun pentru a petrece câteva clipe memorabile. Abia aștept să descopăr aventurile crocodilului care cântă în timp ce se îmbăiază în multă spumă. Mai multe nu vă spun, vă las pe voi să descoperiți.

Știu că în zilele noastre există multe posibilități de a vedea un film, dar vă asigur că la cinema e altfel. Merită să încercați, opriți telefoanele timp de 2-3 ore și veți avea o experiență de neuitat. În plus, veți fi mult mai relaxați și cu „bateriile încărcate la maxim.

Voi ce filme / desene animate ați văzut în copilărie? Veți merge la „Lilu, Lilu, Crocodilu’”? Ar fi tare frumos să ne vedem acolo.

Articol scris pentru ultima probă SuperBlog 2022, sponsorizată de Intercomfilm

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns