Sigillum Moldaviae și rețeta fericirii în farfurie – Armonia Perfectă Între Vin și Preparatele care Încântă Simțurile

0
Sigillum Moldaviae

Este o zi ploioasă de toamnă. Citesc o carte despre legăturile de familie și îmi vine o idee genială. Nu mi-a păsat de frig și de ploaie și m-am dus la țară, la dragii mei bunici și le-am propus să facem o masă mare cu părinții mei, fratele, unchii și verișorii mei.

La aflarea acestei vești, bunica mea nu a fost prea încântată; știa că povara va cădea pe umerii ei. I-am spus bunicii că mesele cu cei dragi înseamnă mai mult decât mâncare și băutură; sunt despre împărtășirea momentelor care ne leagă sufletele. Bunica mea a fost de acord cu condiția să o ajut. Bineînțeles că am acceptat.

L-am rugat pe bunicul meu să aleagă una dintre sticlele speciale lui de vin de la Sigillum Moldaviae, Voiam ca la această masă specială să avem un vin care emană istorie, tradiție și rafinament, provenit de la Beciul Domnesc. Bunicul mi-a spus că mai întâi trebuie să decidem ce tipuri de preparate vom avea. Vinul completează mâncarea, iar un pairing bine ales transformă o masă simplă într-o experiență memorabilă.

Beciul Dommnesc

Surpriza și emoția organizării

Împreună cu bunica, am început să pregătim cina specială. Am hotărât ca pentru aperitive să alegem platouri cu brânzeturi fine care vor fi pe plac tuturor. Bunicul ne-a spus că dacă am ales brânzeturi, Feteasca Regală este alegerea perfectă, aduce o prospețime aparte aperitivelor, adăugând o notă subtilă de fructe.

Pentru felul principal ne-am gândit la friptură de porc, cartofi copți și salate proaspete. Bunicul a aprobat ideea și a spus că Feteasca Neagră Sigillum Moldaviae este un vin cu o personalitate aparte, cu note de fructe de pădure și accente condimentate care se potrivesc perfect cu gastronomia românească.

Am întrebat-o pe bunica dacă va alege un alt soi de vin și pentru desert. Ea a răspuns că mai întâi trebuie să decidem ce desert vom face. Din moment ce îmi doream o masă tradițională, am ales o plăcintă cu mere și o prăjitură de casă. Și de data aceasta, bunicul a venit cu „perechea” care se potrivește perfect cu deserturile ușoare și fructate. A spus pe un ton ferm că un desert delicios merită un vin pe măsură. Tămâioasa Românească cu aromele sale delicate de miere și flori, se potrivește perfect cu desertul nostru.

pairing

Pregătirea și decorul

Imediat ce am terminat de pregătit mâncărurile, am început să așezăm masa. Deoarece această cină este una specială mi-am dorit o față de masă tradițională cu motive inspirate din folclorul românesc. Bunica a adus una albă cu broderii roșii. Masa fiind una rustică am optat pentru șervetele simple albe din bumbac, legate cu panglici mici tricolore pentru un accent deosebit.

Pentru a așeza mâncarea am ales vase din ceramica și platouri din lemn, iar pentru servire am ales farfurii albe. Vedeta serii, vinul, avea nevoie de pahare transparente pentru a-i scoate culoarea în evidența, iar tacâmurile alese au fost unele simple din oțel inoxidabil.

Apoi, am pus lumânări albe și coșulețe cu fructe de sezon: mere, pere și nuci. În centrul mesei, la loc de cinste am așezat o sticlă de Sigillum Moldaviae. La final, eram atât de fericită că totul a ieșit așa cum mi-am dorit. Imediat ce am terminat de pregătit masa, rând pe rând, au început să sosească invitații.

Sigillum Moldaviae

Reîntâlnire la un pahar de Sigillum Moldaviae

Bunicul, cu mersul lui domol, s-a înseninat când a văzut întreaga familie adunată în jurul mesei. Cei din urmă au fost verișorii mei. Revederea cu ei a fost plină de râsete și îmbrățișări.

După ce am servit aperitivul, bunicul s-a ridicat de la masă și a adus o sticlă de vin Fetească Neagră demisec. Unchiul meu, ușor confuz la vederea unui alt soi de vin, l-a întrebat pe bunicul de ce Fetească Neagră. Bunicul i-a răspuns cu umor în stilul lui caracteristic.
– Vinul și mâncarea potrivită sunt ca un cuplu bine sudat. Dacă alegi greșit, riști să ai o relație tensionată la masă. Imaginează-ți că vii la o cină romantică cu un vin precum Pinot Noir însoțit de o ciorbă acră. Cred că știi răspunsul.

Atmosfera era una magică. Am luat paharul cu vin și l-am învârtit ușor pentru a-i elibera aromele. Am luat o înghițitură mică, iar combinația de note fructate de prune și mure accentuate de o aromă discretă de ghimbir m-a dus într-o stare de visare. Râsetele celor din jur m-au trezit repede la realitate. Mama și unchiul au început să-și amintească șotiile copilăriei. Fiecare poveste a fost însoțită de un pahar de vin și râsete.

Feteasca Neagră

Monumentul Beciul Domnesc: Simbolul Tradiției și al Rafinamentului

La recomandarea bunicului am decis să vizitez Monumentul Beciul Domnesc care se află în Odobești, Vrancea. Acest loc păstrează și maturează vinurile care au intrat în istoria Moldovei și datează din secolul al XV-lea, fiind construit în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Despre Monumentul Beciul Domnesc am aflat că a fost folosit ca loc de depozitare și conservare a vinurilor destinate curții regale și a evenimentelor importante. Astăzi, Beciul Domnesc continuă să fie un simbol al tradiției și excelenței vinului românesc, găzduind vinuri de colecție și evenimente dedicate iubitorilor de vin.

Concluzie – un toast pentru viață

Cina surpriză nu a fost despre mâncare sau vin, deși ambele au fost perfecte. Sigillum Moldaviae a fost liantul perfect pentru a petrece momente speciale împreună. Această experiență m-a făcut să înțeleg că familia merită să fie sărbătorită în fiecare zi, nu doar în sărbători.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024

Lasă un răspuns