Deși progresele tehnologice cele mai revoluționare par mereu un lucru al viitorului, acesta ajunge mereu și ne permite să vedem cum schimbă tehnologia modul în care omul se leagă, comunică sau trăiește. Mai jos puteți face un tur al ultimelor progrese care vor ajunge în sectorul de origine.
Trăim într-o epocă „tehnologică”, în care ne bucurăm constant de muncă, timp liber … și de ce să nu profităm de ea, de asemenea, pentru casa noastră? Automatizarea casei, utilizarea tehnologiei pentru a controla diferitele sisteme ale casei noastre, oferindu-ne securitate, bunăstare și confort.
Acum ceva timp vorbeam cu prietenul meu, „cățeluș“, așa cum îmi place mie sa-i spun, despre evoluția construcției unei case, din materiale moderne pentru a face viața mai confortabilă, curată și eficientă. Îmi zicea că acest gen de case au devenit un „must have”
Casa visurilor mele vreau să fie o casă activă, nu doar o casă modernă. Ce înseamnă asta? Visul meu, casa mea iubită să fie un cămin automat în care vor exista zeci de dispozitive interconectate, pe care le poți programa de la distanță. Îmi amintesc că un văr care locuiește în Anglia și-a programat centrala de acasă (din România) pentru a încălzi casa cu o zi înainte de a ajunge în tara. Acum, cu ajutorul aplicațiilor inovatoare și ușor de folosit, este de asemenea posibil să se controleze utilizarea energiei în casă, deoarece putem optimiza consumul de apă, gaz și electricitate. Acest lucru mi-a dat ideea de a avea un cămin automatizat.
Acum mai e șansa de a ne produce chiar noi energia electrică, ceea ce înseamnă mai puține pierderi în rețelele de distribuție, deoarece energia electrică este consumată acolo unde este produsă. În ceea ce privește costurile, trebuie să ne gândim că vor scădea simțitor comparativ cu cel al vecinilor.
Acest prieten al meu, care este inginer mi-a spus că într-o casă ideală nu este important doar să ai electrocasnice de ultima generație. Mă uitam la el foarte surprinsă și nu înțelegeam ce vrea să spună. El de fapt încerca să-mi explice că este important ca iluminatul să se adapteze automat în funcție de lumina soarelui și de prezența oamenilor. Ideea lui nu este deloc rea și o voi pune în practică.
Mi-a mai spus că dacă am reușit să cumpăr terenul pe care vreau să-mi fac casa visurilor, trebuie să fac un proiect de casă care să-mi permită să-l adaptez nevoilor și să obțin un certificat energetic pentru a putea utiliza fără probleme toate facilitățile casa perfectă.
Prietenul meu mi-a spus ca, casa este refugiul nostru, zona noastră sigură, așa că trebuie să o protejăm cu sisteme de securitate. Este de știut că sistemele nu numai că detectează posibile amenințări și că ne avertizează despre ele, dar sunt capabile să anticipeze și să prevină accidentele, cum ar fi scăpările de gaze sau inundațiile. De asemenea, să nu uit că alarmele pentru a ne proteja pericolul de acasă ce nu au întotdeauna legătură cu un atac extern. Sistemele de supraveghere ne permit să intervenim imediat în cazul ni care intra un intrus și cel mai important voi putea controla siguranța casei de la distanță.
Nu va mai spun că, „cățeluș” m-a pus în legătură cu un arhitect foarte pretențios, dar care înțelege exact ceea ce vreau să pun în practică. Arhitectul mi-a explicat ca e foarte importantă amplasarea casei pe teren în funcție de punctele cardinale. Eu i-am spus că, casa pe care o vreau, am văzut-o într-un film. Mi-a spus că nu este o problemă și trebuie să o adaptăm stilului de viață dorit deoarece, va fi locul unde voi avea multe emoții și amintiri.
De asemenea, mi-a spus că au schimbat multe în construcția și arhitectura caselor.Foarte important că un element important este să țineți cont de protecția termică și anti-zgomot. Folosind materiale durabile și că temperaturile casei sunt ideale în orice anotimp, trebuie să o izolam în consecință. Că pot folosi și materialele „friendy”, care sunt la modă. L-am întrebat foarte atent – Ce înseamnă friendy? El mi-a explicat că se referă la materiale ușoare, cum ar fi lemnul, spre exemplu și este important să nu polueze. Mi-a mai spus să nu uit de izolarea fonică, confortul acustic este foarte important pentru o viață sănătoasă.
Am ales o structură mai dură cu toate ce este mai scumpă, vreau ca această casă sa o las moștenire. Îmi doresc o curte mare, loc de parcare, garaj, piscină, foișor (ador să citesc în serile de vară).
Vă dau o veste foarte importantă pentru mine. Am reușit sa termin casa! Dacă ma întrebați cât a costat să știți ca au fost ceva cheltuieli foarte mari, dar aceste cheltuieli le voi amortiza în câțiva ani. Am o mica problemă, mă cam rătăcesc în tehnologie, dar voi învăța eu, acest lucru nu va fi o problemă.
Mama are o vorba, dacă nu suntem pe fază tehnologia ne înghite, ceea ce vrea să spună ea că dacă pierdem firul tehnologiei nu vom mai reuși să o înțelegem. Numai tata e împotriva tehnologiei, el nu îi vede rostul. Ce-i drept, pe el nu pot să-l împac. Asta e! Aici e vorba de războiul dintre generații. Nu am ce face, nu-l pot convinge! La el telefonul (mobil) trebuie sa aibă taste iar bateria să țină o săptămână. Ați înțeles voi ce vreau să spun.
P.S. Mi-am invitat vărul din Anglia care a rămas surprins uimit de ideea mea, acum nu vreau sa fiu răutăcioasă, dar i se citea invidia pe fată. Da, știu că veți zice că sunt rea. PPS. Vă rog să nu-i spuneți că el mi-a dat aceasta idee fără ca el să vrea. Vreți să fiți complicii mei?
Acest articol este o ficțiune și a fost scris pentru Spring Superblog 2019