Înterviu de 10 cu scriitorul Alex Szollo

0

Astăzi vin cu un altfel de interviu, este ceva nou pentru mine. Îmi doream de mult timp să iau un interviu scriitorilor și poeților, dar parcă ceva ma reținea. Ei bine, mi-am luat inima în dinți și l-am luat la întrebări pe scriitorul Alex Szollo, autorul romanului „Eu, Baraba”, și culegerii de eseuri „Tupeu de creștin”, care au văzut lumina tiparului. Alex nu se oprește aici, dorește sa recreeze personajul lui Victor Hugo, „Quasimodo” din perspectiva persoanelor cu dizabilități.

Foarte amabil, Alex mi-a răspuns la 10 întrebări. Nu voi da mai multe detalii despre invitatul meu, deoarece vreau să vă las pe voi să-l descoperiți.

1.Cine este Alex Szollo?

Alex Szollo este o înșiruire de aparente contraste: creștin convins și rocker declarat, copilăros și lipicios, dar îndărătnic, cititor „compulsiv” dar destul de pretențios, cinefil cu o paletă largă de gusturi, dar alergic la „corect-politizarea” hollywoodiană a zilelor noastre, și astea sunt doar câteva exemple.

2. Îți amintești prima carte pe care ai citit-o? Și prima poveste pe care ai scris-o?

Prima carte pe care am citit-o a fost o versiune pentru copii a Bibliei, de-aici fascinația de astăzi pentru literatura de inspirație religioasă. Știu că la un moment dat, prin gimnaziu, am scris o compunere cu titlul „Doamna Toamna m-a invitat la bal”, care i-a plăcut nespus doamnei profesoare de limba română, dar am mai avut felurite tentative de-a scrie povești.

3. Care a fost prima carte care a avut cel mai mare impact asupra ta și de ce?

După Biblie, care mi-a fost aproape literalmente pâinea cea de toate zilele a minții, cartea care m-a marcat cel mai puternic a fost un roman al unui mare clasic: „Notre-Dame de Paris” al lui Victor Hugo, care mi-a făcut cunoștință cu personajul fictiv pe care-l consider modelul personal de frumusețe umană prins în paginile unei cărți: Quasimodo, Cocoșatul de la Notre-Dame.

4. Cine este scriitorul tău preferat? Poți alege mai mulți scriitori, indiferent de epocă.

Îmi plac foarte mulți scriitori, de la clasici ca Victor Hugo, Fyodor Dostoievski, Charles Dickens, Henryk Sienkiewicz, la contemporani ca Stephen King, George R.R. Martin, J.R.R. Tolkien. Savurez, efectiv, erudiția lui Nicolae Steinhardt sau Mircea Eliade, dacă e să vorbim și de români, iar între contemporani, îi recomand cu încredere pe Marius Albert Neguț și Raluca Alina Iorga.

5. Ce personaj dintr-o carte ți-ar fi plăcut să cunoști și să creezi?

De nu l-ar fi creat Hugo pe Quasimodo, probabil mi-ar fi plăcut să-l creez eu. Asta nu înseamnă, însă, că nu-i pot da o altă față, și sper să vă placă în momentul în care-l veți cunoaște reinterpretat de mine.

6. Cum este relația ta cu ceea ce ai scris?

În fiecare carte de până acum, mi-am pus o parte din ceea ce sufletul meu simte cu o intensitate aparte: în „Eu, Baraba”, romanul de debut, am vrut să fac cunoscută natura de revoluționar spiritual a lui Iisus Hristos, printr-o paralelă între destinul Lui și al lui Baraba, luptătorul zelot(naționalist din Iudeea antică) eliberat în Vinerea Mare, în „Tupeu de creștin” am transmis cu drag, cu sinceritate, dar și cu o doză de umor, o perspectivă personală asupra semnificațiilor creștinismului, iar în „Quasimodo”, romanul de suflet, care urmează să vadă curând lumina tiparului, vreau să atrag atenția asupra reprezentării persoanelor cu dizabilități, într-un mod care sper să nască discuții și să înalțe inimi!

7. Cum ai avut ideea unui roman?

Ambele idei de romane m-au căutat ele pe mine. Scriind la persoana I în ambele cazuri, atât la „Eu, Baraba”, cât și la „Quasimodo”, cumva, am purtat cu mine, pe durat conceperii poveștilor din ambele romane,vocile, ideile și frământările interioare ale eroilor mei.

8. Cum ți-ai descrie rutina de scriere?

Nu scriu după o rutină, atunci când scriu. Ce știu sigur e că întotdeauna ascult muzică în momentul în care scriu, iar când închei o repriză de scris, întotdeauna o fac cu o scenă de impact.

9. Când îi citești cărțile, te întrebi: cum funcționează imaginația lui Alex Szollo?

Imaginația lui Alex Szollo funcționează prin hrănire continuă cu întrebări. Ca orice scriitor de ficțiune, sunt mereu conștient că înainte de-a oferi răspunsuri, o poveste bună trebuie să plece de la o întrebare esențială, după care să-i treacă pe cititorii ei prin toată gama emoțională.

10. Ai îndrăzni să dai vreo sugestie sau sfat celor care se pregătesc să scrie primul lor roman?

Țineți minte tot ce v-a plăcut, v-a atins sufletul, v-a deschis mintea, din toate romanele pe care le-ați citit. Fugiți de căutarea obsesivă a „originalității”, dar încercați, pe cât posibil, să rămâneți fideli pe viață autenticității în scris, iar cuvintele voastre vor da roade bune!

Mulțumesc Alex pentru interviul acordat!

Pentru cei care vor să achiziționeze „Eu, Baraba” se găsește la editura Datagroup, iar „Tupeu de creștin” se găsește la editura Libris.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns