Prima zi de primăvară. Ziua Mărţişorului

2

Sosirea primăverii în România are un înțeles deosebit, de fapt, primăvara simbolizează renașterea, puritatea și începerea noilor activități ale vieții.

Astăzi fiind 1 Martie am devenit un pic sentimentală, deşi este oficial prima zi de primăvară, afară aduce mai degrabă cu Sărbătorile de iarnă. Cu toate ce este zăpadă și frig, acest lucru nu mă împiedică să mă bucur de de importanţa zilei de astăzi

Prima zi a lunii Martie aduce o serie întreagă de obiceiuri și tradiții ale Mărţişorului. Este o sărbătoare legată de renaștere, sfârșitul iernii și începutul unui nou ciclu de viață. De aceea, în România cel puțin, se oferă femeilor un mărţişor, dar și ghiocei. Nu doar în România se sărbatorește Mărţișorul ci și în Republica Modova și în Bulgaria.

Mărţișorul este alcătuit din două fire de culoare albă și roșie, împletite care sunt date fetelor și femeilor, care îl pun la piept. Culoarea roșie înseamnă foc, sânge și soare, viață. Pe de altă parte, culoarea albă este claritatea apei, a norilor și a înțelepciunii omului. În vechile tradiții fetele îl purtau 20 de zile în piept, apoi îl puneau în păr până când înflorea primul copac (până la sfârșitul lunii). După care Mărţișorul era pus pe o ramură a unui copac. În unele zone ale ţării acest obicei încă mai este păstrat.

Deși nimeni nu știe cu exactitate când are loc această tradiție, se știe, în general, că prima zi a primăverii a fost sărbătorită timp de 8000 de ani, iar Mărţișorul își are rădăcinile în credințele și practicile agricole de atunci.

Astăzi există mărtișoare de toate tipurile și dimensiuni, atât din metal cât și din plastic. Ceea ce au în comun este firul roșu și firul alb, care sunt legate de obiectul care atârnă de ele.

Vouă vă place să oferiți și să primiți mărtișoare?

2 COMENTARII

Lasă un răspuns