Evadarea de o zi: Castelele Peleș și Pelișor

3

Când credeam că s-a terminat cu evadările de o zi, fie pe urmele istoriei, fie pe urmele credinței, s-a întâmplat ceea ce numesc eu un miracol, să vizitez castelele Peleș și Pelișor. Aceste bijuterii arhitecturale merită văzute cel puțin o dată în viața ta, atât în ​​exterior, cât și în interior.

Spre rușinea mea, nu am putut să vizitez Castelele Peleș și Pelișor pană acum, însă am decis că este un obiectiv prea important să-l ratez și căruia trebuie să îi dedic un articol pe blog. Pot spune că a fost o încântare,începând de la construcțiile în sine până la amenajarea spațiilor verzi. După părerea mea este o operă de artă din toate punctele de vedere.

În timp ce mergeam prin frumoasa curte amenajată, unele voci spuneau despre Castelul Peleș și, eventual, Castelul Pelișor vor fi supuse unor consolidări urgente. Nu sunt informații oficiale, așa că le clasific ca fiind un zvon.

Castelul Peleș

Am parcat mașina la intrarea pe domeniul regal, am plătit 25 de lei parcarea. Personal cred că este mult, nici măcar nu se află lângă curtea castelului. Apoi am parcurs traseul pietonal al străzii Saniusului, o zonă cu vânzători ambulanți, unde veți găsi tot felul de suveniruri sau fructe de pădure. Când am ajuns în curtea Castelului Peleș am fost impresionată de frumusețea castelului, admirat de la distanță este o clădire elegantă și impresionantă, așa cum se vede în fotografii.

Am decis să facem prima vizită la Peleș și apoi să vizităm Pelișorul. Ceea ce m-a impresionat într-un mod plăcut, aș zice eu faptul că, nu erau atât de mulți turiști români, cât turiști străini. Engleza și franceza erau cele mai frecvente limbi printre turiștii care explorau curtea și se așezau frumos la coadă.

Castelul a fost construit în 1866 când, la 5 august, regele Carol I al României a venit la mănăstirea din Podul Neagului (așa cum se numea atunci) și a fost fermecat de frumusețea locului, motiv pentru care în 1872 Alteța Regală a cumpără o bucată de pământ în acea zonă, în valea pârâului Peleș din locul numit Pietrele Arse și angajează un arhitect din acea vreme pentru a construi ceea ce devine reședința de vară a regilor României.

Mi-a plăcut foarte mult parcul, aici aveți multe locuri unde puteți face fotografii frumoase cu castelul. Nu puteam face multe fotografii în parc, pentru că era plin de oameni și nu ar fi ieșit bine.

După ce am vizitat exteriorul castelul, a venit timpul să vizităm și interiorul, așa că am stat amabil la coadă și ne-am așteptat rândul. Trebuie remarcat faptul că vizita se desfășoară sub forma unui tur însoțit de un ghid și respectând timpul alocat. Prețul unui bilet pentru adulți este de 40 de lei și 35 pentru fotografie.În plus, veți primi papuci speciali, niște huse care acoperă încălțămintea, iar cei care au plătit pentru a face fotografii vor primi un voucher, ca insignă. Există și un dezavantaj, ei bine, plătim pentru a face fotografii, dar le păstrăm pentru noi.

Se intră printr-un hol mare, pereții sunt tapetați cu lambriuri din nuc și numeroase statuete. Apoi, am vizitat Biblioteca Regală (unde se pot vedea cărți rare, cu coperte din piele și gravate cu litere de aur). De acolo am vizitat Salonul de muzică, salon de serate muzicale al reginei. În Sala de arme am putut vedea arme din Orient și Europa, dar și armuri complete pentru cavaler și cal. Impresionat este Salonul Florentin, unde am admirat admira tavanul impresionant sculptat în lemn de tei, apoi aurit, cu decorațiuni în stilul Renașterii italiene și împodobit cu două candelabre. Sala Maura, o sală care are elemente hispanice, aici impresionant este și fântâna de marmură de Carrara. Teatrul te duce undeva în trecut, are 60 de locuri și o lojă regală. Sala de concerte este de asemenea impresionantă, are un pian Bluthner cu coadă verticală și o orgă Rieger cu două tastaturi. Cabinetul de lucru este ceea ce a fost biroul regelui Carol I. Camera turcească te duce cu gândul la Orient, aici am putut admira vase turcești și persane din alamă. Dormitorul este demn de o familie regală, mobilierul este foarte elegant, iluminat de un candelabru mare de cristal.

După cum știți, nu pot posta fotografii din interior, așa că ne mulțumim cu fotografii din exterior.

Castelul Pelișor

De la Castelul Peleș, ne-am îndreptat spre Castelul Pelișor, mai mic, dar la fel de impresionant, din exterior. Aici taxa de vizită este de 20 lei / adult + 35 taxa foto. Și aici ca și la Peleș ne-au dat huse pentru încălțăminte. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost decorațiunile cu subtonuri aurii. A putut vizita Sala de Onoare, Dormitorul de Aur, Camera de Pictură, Biroul Reginei Maria, Biroul Regelui Fernando, dormitoarele copiilor. Durata vizitei a fost mai scurta decât la Peleș.

Mulți renunță să viziteze Castelul Pelișor și nu prea înțeleg de ce. Chiar dacă este de dimensiuni mai mici, acest lucru nu afectează frumusețea arhitecturii.

La fel ca și la Peleș, nu avem voie să postăm fotografii din interior, așa că ne-am mulțumit să fotografiem exteriorul cât mai mult posibil.

Scurt istoric

Castelul Peleș este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914. Construită ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.

Castelul Peleș din Sinaia, a fost construit la dorința regelui Carol I al României, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în Valea Prahovei). Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României.

A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.

Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial (hall, cabinete de lucru, capela, „camera de aur”), tributar inovațiilor mișcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea.

Sursa parțial Informații: wikipedia

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului

3 COMENTARII

  1. […] Castelul Peleș reprezintă un unicat arhitectural și simbol al arhitecturii renascentiste din România. Situat în localitatea Sinaia, județul Prahova, castelul a fost construit între anii 1873 și 1914 și a fost locuința regala a familiei regale din România. A fost construit de către Carol I, primul rege al României, și soția sa, Elisabeta. […]

Lasă un răspuns