Pe urmele credinței în Iași: Mănăstirea Cetățuia

1

După ce am vizitat parțial orașul Iași, următoarea țintă a fost Mănăstirea Cetățuia, ctitorită de Duca Vodă în secolul al XVII-lea. Mănăstirea se află în Iași, pe strada Cetățuia nr. 1. Este un monument istoric de importanță regională, are obște de călugări. De aici se poate vedea panorama municipiului Iași.

Mănăstirea Cetățuia este situată pe unul dintre dealurile Iașului, în zona Nicolina. Drumul de acces este de la B-dul Poitiers. Dealul, lung de 1,5 km, poate fi urcat pe jos sau cu mașina, drumul fiind asfaltat. Mănăstirea este fortificată, este împrejmuită de un zid de piatră, cu turnuri de apărare la colțuri. Pe zidul gros al mănăstirii se mai văd și azi locașurile pentru pusti și tunuri.

Am intrat în incinta mănăstirii pe sub turnul clopotniță. Mi-a plăcut foarte mult curtea bine întreținută, peluza impecabilă și aleile pavate care ne invită să descoperim complexul arhitectural. Lăcașul de cult este unul dintre cele mai importante monumente ale artei feudale.

În curte se află Biserica Sfinții Petru Pavel, Sala Gotică, Casa Regală, Corpul de celule și un clopot vechi, care este plasat la intrare, lângă clopotniță pe care este inscripționat în limbile greacă și latină. Din broșura achiziționata am aflat că Mănăstirea este închinată Sfântului Mormânt de la Ierusalim și a fost ridicată după planuri asemănătoare cu a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi.

Biserica Sfinții Apostoli Petru şi Pavel nu este foarte mare, însă impresionează prin pictura sa, chiar dacă este destul de ștearsă. Cum intri în biserică, se poate observa bourul moldovenesc, stema țării (Moldova), sculptat pe ușă. Planul clădirii bisericii este în formă de cruce și are interiorul împărțit în pridvor, pronaos, naos și altar. Tot aici găsim și mormintele ctitorului Duca Vodă a fiicei acestuia, a fratelui sau cu fiul acestuia. Din păcate, nu am putut face fotografii, se pare că nu este permisă fotografierea în interul bisericii.

O altă clădire veche din curtea Mănăstirii Cetățuia vedem vechea clădire destinată găzduirii domnitorului și familiei sale, denumită Casa domnească, actualmente muzeu bisericesc. Din păcate nu am putut intra în interior. Se spune că odinioară existau ieșiri secrete, care duceau în afara incintei.

Pe latura sudică a incintei găsim Sala gotică “Anastasia Doamna”, care adăpostește un muzeu de artă feudală. Pe placa comemorativă de pe peretele camerei gotice putem găsi o parte din istoria mănăstirii, dar și repere din istoria țării, cu cu următoarea inscripție:

„Mânăstirea Cetățuia, zidită de Duca Vodă în 1669, fostă reședință de vară a voevozilor și mitropoliților Moldovei, adăpost de lucru al mitropolitului Dosoftei și învățatului Dimitrie Cantemir, având și o tipografie ajunsese în timpul din urmă în stare de părăsire, în deosebi, Palatul domnesc, Sala gotică și gospodăria erau în complectă ruină.

Așa fiind, prin stăruința I.P.S. sale dr. Pimen Georgescu mitropolitul Moldovei, clădirile vechi au fost refăcute de Comisiunea Monumentelor Istorice, inaugurându-se cu deosebită solemnitate în octombrie 1911 de marele rege Carol I, venit la Iași cu familia regală, pentru serbarea jubileului Universității, cu care prilej s-a pus temelia noilor chilii mânăstirești.

La această strălucită serbare, la care au fost față și delegații universităților străine, sosiți la Iași pentru jubileul Universității, a contribuit foarte mult aviatorul Aurel Vlaicu, care a zburat pe aparatul inventat de el, plecând dela Școala Normală „Vasile Lupu” preste Iași și făcând mai multe virajuri în jurul dealului cu Mânăstirea Cetățuia în admirația învățaților străini și a mulțimei poporului.

Acesta a fost primul zbor de aviație la Iași.

Biserica precum și încăperile mânăstirei, care au servit ca spital pentru răniții din Marele Război în care armata noastră sub conducerea regelui Ferdinand I. cel Viteaz, a luptat cu mari jertfe pentru desrobirea fraților și întregirea neamului, au fost din nou reparate în timpul domniei tânărului rege Mihai I, de aceiași Comisie a Monumentelor Istorice, președinte fiind marele învățat și dascăl al neamului, Nicolae Iorga.

1930”

Deși eram eram supărată că nu am putut vedea mai multe din orașul Iași, vizita la Mănăstirea Cetățuia mi-a adus liniște și pace.

Scurt istoric

Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca (1665-1666, 1668-1672 și 1678-1683). Așezată pe un deal înalt din partea de sud a Iașului. Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.

Ea a fost construită de la început ca un complex fortificat medieval capabil să ofere domnitorului și boierilor un reazem pentru o rezistență înarmată împotriva invadatorilor. Aici a funcționat o tiparniță cu litere grecești, adusă de la Veneția. Ajunsă o ruină la sfârșitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică la inițiativa istoricului Nicolae Iorga.

În vechime, în incinta mănăstirii au existat mai multe construcții auxiliare cu caracter provizoriu (cazărmi, grajduri, șuri, hambare) dispuse de-a lungul curtinelor. Mijlocul incintei trebuia să rămână liber pentru a permite circulația oamenilor din garnizoană și punerea cailor la conovețe

Ansamblul Mănăstirii Cetățuia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015.

Sursa parțial informații: wikipedia

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns