Astăzi voi scrie despre un oraș frumos, o cetate incredibilă și oameni primitori. Un oraș de care te vei îndrăgosti cu ușurință. Și ca să deslușesc misterul, este vorba despre Alba Iulia, care la un moment dat se numea Bălgrad. Alba Iulia este municipiul de reședință al județului Alba, Transilvania, România. Este situat în partea de sud-vest a Transilvaniei, pe malurile râului Mureș.
Din documentările mele am aflat că în antichitate Alba Iulia, se afla tabăra romană Apulum, pe locul actualei cetăți. Orașul a fost între anii 1541 și 1711 reședința principilor Transilvaniei și astfel capitala politică a Principatului Transilvaniei. Între 1595–1596, sub Sigismund Báthory, respectiv între 1600–1601, sub Mihai Viteazul, a fost reședința conducătorului politic al Moldovei, Transilvaniei și Țării Românești, aflate în uniune personală. La 1 decembrie 1918 a fost locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța simbolică a orașului, datorită rolului său de capitală istorică.
Înainte de cucerirea romană în apropierea actualului oraș exista localitatea dacică Apoulon, important centru fortificat menționat pe hărțile vremii.După cucerirea Daciei de către Traian, orașul a fost numit Apulum.
Muzee
Muzeul Național al Unirii
Dacă ajungeți la Alba Iulia, este imposibil să nu vizitați Muzeul Național al Unirii. Aici găsim întreaga istorie a noastră, a românilor. Muzeul are două clădiri cu valoare de monument istoric. Clădirea „Babilon” a fost construită între 1851 și 1853, în spiritul arhitecturii romantice. A fost folosit ca pavilion de locuințe pentru ofițeri, iar în 1967 – 1968 a fost remodelat ca spațiu muzeal. Sala Unirii a fost construită între 1898 – 1900, având inițial destinația unui cazinou militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 – 1968. Este clădirea unde a fost votată Uniunea Transilvaniei cu România.
Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat în 1888 la inițiativa Societății de Istorie, Arheologie și Științe Naturale din județul Alba Inferioară, având ca director celebrul arheolog Adalbert Cserny (1842-1916). În 1929, sub auspiciile ASTRA, a fost organizat ca Muzeul Unirii. La bogatele colecții arheologice s-au adăugat piese valoroase legate de istoria modernă a românilor. În 1938, sub conducerea istoricului Ion Berciu, sub noua denumire de Muzeul Regional Alba Iulia, așezarea a intrat în administrarea statului român. A suferit o reorganizare majoră în 1968, revenind la numele de Muzeul Unirii.
Pentru cei care doresc să viziteze Muzeul Național al Unirii, este situat în Alba Iulia pe Str. Mihai Viteazu nr. 12-14.
Clădiri și zone istorice
Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina este o cetate cu bastioane Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia de pe Dealul Cetății, ca o fortificație strategică pentru apărarea Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și consolidarea puterii Habsburgice la nivel local.
Înainte de epoca în care a fost construită, au existat alte 2 fortificații anterioare în același loc: Castrul Roman al Legiunii XIII Gemina (106 d.Hr.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).
Construcția propriu-zisă – care urma să devină principala fortificație a Transilvaniei – a fost construită între anii 1715-1738, în timpul împăratului Carol al VI-lea, guvernatorii Transilvaniei la acea vreme fiind Sigismund Kornis (1713-1731), Ștefan Wesselényi (1731- 1732), Francisc Anton Wallis (1732-1734) și Ioan Haller (1734-1755).
Ansamblul – compus din trei sisteme de apărare – are caracteristici specifice ale primului și celui de-al doilea sistem Vauban. Fortificația bastionară în stil Vauban a acoprit urmele castrului roman și a cetății medievale.
Catedrala Reîntregirii Neamului – Catedrala Încoronării
Catedrala Încoronării din Alba Iulia, dedicată Sfintei Treimi, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările au fost începute la 28 martie 1921 și au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie a avut loc sfințirea și primirea hramurilor Arhangheli Mihail și Gavriil, în memoria primului integrator român și patron al evenimentului.
Din 1975, locul a servit drept catedrala Episcopiei Ortodoxe din Alba Iulia.
Catedrala Încoronării din Alba-Iulia este inclusă pe Lista monumentelor istorice din România
În curtea acestei biserici a avut loc la 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari.
Catedrala Sf. Mihail
Catedrala romano-catolică Sf. Mihail se află în interiorul cetății din Alba Iulia și este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania. Locul deține două recorduri: este cea mai veche și în același timp cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România. Clădirea este un monument istoric.
Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil în jurul anului 1004, odată cu înființarea eparhiei Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei. În imediata sa vecinătate a fost descoperită întemeierea unei biserici de la mijlocul secolului al X-lea.
La mijlocul secolului al XII-lea au fost construite navele transversale ale catedralei. Locul a fost parțial distrus de marea invazie tătară din 1242. Astăzi această catedrală a fost construită între 1246-1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică. Clădirea a servit drept catedrala eparhiei Transilvaniei, iar din concordatul interbelic dintre România și Sfântul Scaun servește drept catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.
Obeliscul „Horea, Closca și Crisan”
Răscoala din 1784, numită și „Revolta din Horea, Cloșca și Crișan”, a fost un act important de revoltă al țărănimii iobagi din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care a fost supusă. Au fost prezenți iobagi români, maghiari, săși din domeniile nobililor și ai statului, mineri din Munții Apuseni și mine din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lunii decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturate de autorități.
Monumentul onorează memoria conducătorilor răscoalei din 1784-1785, în frunte cu Horea, Cloșca și Crișan, considerați eroi martiri ai răscoalei din 1784 împotriva marilor proprietari de pământuri din Munții Apuseni. După suprimarea răscoalei, aceștia au fost arestați, Horea și Cloșca fiind „trasi pe roată” la 28 februarie 1785 în timpul unei execuții publice, Crișan și-a luat viața prin spânzurarea cu închisoarea cu câteva zile înainte.
Locuri pentru relaxare și distracție
Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad „
Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad ”din Alba Iulia este primul parc de acest gen construit direct în pădure, pe un deal. Rezultatul este un stil de peisaj gratuit, care vă încântă să pășiți mai întâi dincolo de poarta de intrare. Parcul, cu o suprafață de 21 de hectare, găzduiește peste 1.100 de specii din întreaga lume și un număr mare de păsări, în special insectivore, care și-au găsit adăpost în acest colț al cerului.
Accesul în parcul dendrologic se face de pe drumul național care duce de la Alba Iulia la Zlatna, pe stânga înainte de Micești, pe strada Varese, apoi pe dreapta pe strada Nazareth Ilit și apoi din nou pe stânga, pe strada Valea Popii.
Alte fotografii de la Alba Iulia
Despre Alba Iulia Se spune că este o mică Viena
Ce spui? Îndrăznești să „cucerești” acest oraș?