Tehnocultura – un podcast care te inspiră

5
Tehnocultura
Sursa foto: Tehnocultura și Pixabay, Editare: Canva

În timp ce îmi sorbeam cafeaua tacticos, mă gândeam la discuția pe care am avut-o aseară cu un grup de prieteni despre podcasturi și rolul lor. Eu una ascult ori de câte ori am ocazia, mai ales pe cele care mi se par interesante sau care mă scot din zona mea de confort. Prietenii mei sunt imparțiali și au recunoscut că nu știu prea multe despre un podcast și importanța lui în era Internetului.

După discuția pe care am avut-o cu grupul de prieteni, mi-am dat seama că ar trebui să cunoaștem mai multe despre podcast în general și apoi să purtăm o discuție legat de acest lucru. Eu, personal asociez podcastul cu un fel de emisiune radio sau cu o transmisie a unui conținut audio pe Internet, fără a avea un format standard.

Nici nu am apucat să termin de băut cafeaua că unul dintre prieteni mă sună ca să îmi propună să ne întâlnim cu toții pentru a continua discuția despre podcasturi. Trebuie să recunosc că am rămas puțin surprinsă, dar mi-a plăcut ideea.

Podcast
Sursa foto: Pixabay, Editare: Canva

Podcast de cultură generală – într-un cuvânt Tehnocultura

După ce ne-am împărtășit gândurile despre podcasturi, mi-am întrebat prietenii ce fel de podcasturi ar dori să asculte. Unul dintre ei îmi spune că vrea să afle mai multe despre tehnologie, altul că vrea să învețe mai multe despre mașini, jocuri, etc.

Le-am spus prietenilor mei că pot afla despre toate aceste lucruri de la Podcastul Tehnocultura, un podcast care oferă noutăți de cultură generală din domeniul tehnologiei pe înțelesul tuturor. Am reușit să-mi fac prietenii curioși, având în vedere că este exact ceea ce voiau ei să asculte.

Mi-am dat seama că mulți dintre noi, din punct de vedere al tehnologiei, suntem încă la început și avem nevoie de îndrumare pentru a ne familiariza cu tot ce ține de tehnologie. Tehnocultura este un podcast dedicat tuturor celor pasionați de cunoaștere, de la mic la mare.

Avem parte de explicații pentru orice nivel de experiență tehnică, în termeni simpli, ușori de înțeles de cei care nu fac parte din acest domeniu. Realizatorii, Manuel Cheța și Vlad Bănică, băieți drăguți cu simțul umorului fac de fiecare dată un rezumat al celor mai importante știri din tehnologie, malware, computere, console retro, mașini și multe altele.

Tehnocultura
Sursa foto: Tehnocultura, Editare: Canva

Ce îmi place/nu-mi place la Podcastul Tehnocultura

Recunosc că la început nu știam mare lucru despre Tehnocultura, i-am descoperit în timpul pandemiei. Mi-a plăcut cum cei doi realizatori ofereau explicații despre tehnologia pe care o folosim în viața de zi cu zi. Mă bucur că am avut și încă am ocazia să acumulez informații despre un domeniu care până nu demult mi se părea străin. Îmi place acest podcast de tehnologie, dar nu pot să nu am câteva argumente pro și contra.

Argumente pro:

  • Calitatea sunetului și vocea clară a interlocutorilor;
  • Explicații clare despre device-uri și gadgeturi;
  • Sfaturi și trucuri din domeniul IT pe înțelesul tuturor;

Argumente contra:

  • Lungimea podcastului, 40-60 de minute ar fi ideal;
  • Mai mulți invitați din sfera IT, invitați care să știe să explice omului de rând cu ce se „mănâncă” acest domeniu;
  • Lipsa transcrierii pentru cei cu probleme auditive;

Recent am ascultat podcastul aniversar, cu numărul 100, care mi s-a părut cam lung. Cu toate astea mi-a plăcut foarte mult să aflu cum au pornit moderatorii pe acest drum, dar și informații interesante pentru cei care sunt la început de drum și vor să facă un podcast.

Podcastul Tehnocultura
Sursa foto: Tehnocultura și Pixabay, Editare: Canva

Un altfel de podcast – tehnologia adaptată persoanelor cu dizabilități

La finalul discuției cu prietenii mei legat de Tehnocultura, unul dintre ei m-a întrebat ce fel de podcast aș face eu dacă s-ar ivi ocazia. Pentru moment m-am blocat, dar am venit cu un răspuns care încolțea demult în mintea mea. Am stat un pic pe gânduri dacă să le spun sau nu. Inițial nu știam dacă vor aprecia ideea.

Acest podcast ar fi tot pe sfera tehnologiei, dar o tehnologie adaptată persoanelor cu dizabilități. Există multe persoane cu mobilitate redusă pe care tehnologia i-ar ajuta foarte mult. Din nefericire nu mulți știu să o folosească.

Ce nu înțelege multă lume, acești oameni trebuie, de asemenea, să fie învățați cum să folosească tehnologia pentru a fi independenți. Pentru mulți este un subiect sensibil și se evită dezbaterea lui. Nu am găsit nicăieri un subiect pe această temă. Cred că ar fi o noutate. Cu această idee mi-am uimit prietenii, au înțeles repede că nu glumesc.

podcast
Sursa foto: Pixabay, Editare: Canva

La final de articol aș vrea să vă întreb, voi ce sugestie aveți legat podcast? Ascultați podcasturi? Aștept răspunsurile voastre în comentarii.

Articol scris pentru a șaptea probă de la Superblog 2022, probă sponsorizată de Tehnocultura

5 COMMENTS

  1. Mersi de articol. Ca specialist in accesibilitate web ce sunt îmi pare rău că nu am podcastul transcris. Dacă pe viitor prindem ceva sponsorizări, atunci vom face transcrierile. Până atunci rămâne să facem acele show notes cât se poate de bine organizate. Legat de prieteni, eu tot prin prieteni am aflat de podcasturi și primul podcast ascultat a fost This Week in Google, al lui Leo Laporte, podcast ce era cam de 1,5 ore la momentul respectiv, adică prin 2010.

Lasă un răspuns