Arima – speranța pentru persoanele cu autism

2
Centrul Arima

Tocmai am terminat competiția SuperBlog, care după părerea mea a fost nu doar foarte incitantă, ci și foarte dificilă. Chiar înainte de încheierea competiției, a venit și o probă extra-concurs despre integrarea persoanelor cu autism. Această probă a venit imediat după vizionarea unui documentar despre persoanele cu dizabilități, inclusiv persoanele cu această afecțiune.

Nu am avut niciodată ocazia să intru în contact cu persoane cu autism, indiferent că este vorba de copil sau de persoană adultă. Doar ce am auzit de la alții sau ce am aflat urmărind acel documentar. Totuși, am înțeles că pe măsură ce se maturizează, unii copii cu tulburări din spectrul autist socializează mai mult cu alte persoane și prezintă mai puține tulburări de comportament. Unii, de obicei cei cu probleme mai puțin severe, pot duce în cele din urmă o viață normală sau aproape de normalitate.

Pentru mulți copii, tineri sau adulți cu TSA, integrarea în societate este foarte dificilă, mai întâi la școală, apoi pentru a găsi un loc de muncă. Eu, persoană cu dizabilități fizice, înțeleg pe deplin cât de dificilă este integrarea în societate, mai ales când ești respins constant de ceilalți. Prejudecățile fac adesea mai mult rău decât boala în sine.

Arima

Copiii cu autism sunt copii speciali, nu diferiți

Pentru a-mi dezvolta noțiunile despre această afecțiune am ascultat podcastul SuperBlog cu fondatoarea Centrului Arima. Patricia Andreea Berbec. Fondatoarea centrului a explicat că autismul este o tulburare de dezvoltare care modifică profund capacitatea copilului de a comunica și limitează dezvoltarea cognitivă și emoțională a acestuia. Sunt copii speciali, inocenți care se bucură de cele mai simple lucruri, se joacă, zâmbesc sau devin serioși și plâng în hohote.

Am înțeles că mitul, cum că ei sunt incapabili să simtă sau să exprime afecțiune, este fals. Copiii cu autism sunt capabili să-i iubească pe ceilalți. Au capacitatea de a simți afecțiune și, ca orice ființă umană, au nevoie de acest lucru de la ceilalți. Posibil diferența este că felul lor de a dori, modul lor de a exprima sau de a cere afecțiune este diferit; au un mod special de a face asta, care nu este așa cum ne-am așteptat să fie.

Trebuie să înțelegem că nu sunt diferiți, cu toate că se comportă într-un anumit fel. Deși poate părea că nu vor să interacționeze social, le este greu să înceapă o conversație sau să se alăture unui joc. Dacă alți oameni participă la această includere, le va fi mai ușor. Trebuie să învățăm să nu-i judecăm, să nu-i îndepărtăm de noi, să-i acceptăm ca atare și să ajutăm la integrarea lor.

Centrul Arima

Centrul Arima – șansa copiilor cu autism

Patricia Andreea Berbec este terapeută, blogger, om de afaceri și deține Asociația pentru Educarea și Integrarea Tuturor. Pe 4 Decembrie 2021 asociația a lansat Brutăria ARIMA și Centrul de educație pentru viață ARIMA Aici copiii au parte de terapie Sonrise, terapie comportamentală, pianoterapie, terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și grup de socializare.

Despre Patricia vă pot spune că este mama a doi copii diagnosticați amândoi cu autism. A petrecut 9 ani ca terapeută în centre pentru copii din Danemarca și Iordania. În 2017 a fondat Asociația APEIT din dorința de a ajuta copiii și tinerii cu autism să devină independenți.

Când a deschis asociația, Patricia nu știa că ambii copii vor fi „speciali”. Cunoștințele ei ca terapeută au ajutat-o ​​să știe cum să facă față acestei situații și cum să-și ajute micuții. ,,Am făcut-o fără să știu că și ai mei vor fi așa”, spune Patricia.

Arima

Brutăria ARIMA – locul unde tinerii cu autism fac prăjituri și cozonaci

În afară de centru, Patricia a înființat o brutărie și a angajat tineri cu autism pe care îi învață meseria de brutar și cum să se integreze într-un colectiv de muncă. Acel loc a devenit o binecuvântare pentru cei care suferă de TSA deoarece le este dificil să găsească un loc de munca sau să se adapteze la unul.

Până acum brutăria a ajutat 6 tineri cu nevoi speciale cu un loc de muncă. Lucrează part-time, adică patru ore pe zi, și au toți contract de muncă. Angajații au vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și sunt susținuți de un brutar șef și un psiholog.

Brutăria Arima le-a oferit șansa de a fi independenți, șansa de a-și câștiga existența, șansa de a se simți utili. Pâinea, prăjiturile, sărățelele și cozonacii au miros de sărbătoare și gust de viață. Aici fiecare angajat are rolul lui: unul se ocupă de prepararea aluatului și frământat, altul de curățarea nucilor, în timp ce altul se ocupa de pregătirea umpluturii.

Brutaria Arima

Campusul Integrării Sociale

Campusul Integrării Sociale este un campus care va oferi locuințe, locuri de muncă, terapie, spații de recreere și divertisment pentru adulții cu autism și alte tulburări de dezvoltare, precum și pentru tinerii aflați în plasament. Copiii vor fi luați de mici ajutați, educați, li se vor face terapiile necesare, vor fi pregătiți să învețe o meserie ca apoi să fie angajați.

Dacă vrei și tu să ajuți, pe 10 decembrie 2022, la hotelul Radisson din București va avea loc un eveniment de strângere de fonduri, eveniment care va avea ca scop salvarea Centrului și strângerea de fonduri pentru proiectul „Campusul Integrării Sociale”.

În plus, până în 2024 Centrul ARIMA are în plan să ajute peste 100 de tineri cu autism să își găsească un loc de muncă. Aceștia vor fi evaluați și apoi vor învăța meseria care li se potrivește. Centrul are nevoie de noi să se dezvolte.

Cum? Foarte simplu

  • Puteți cumpăra bunătăți făcute de oameni speciali ce au dreptul la o viată normală.
  • Donații în contul RO42RNCB0668156809800001 deschis la BCR agenția Toporași.
Arima

Povestea acestui centru m-a făcut să reflectez mult. Cu toții ar trebui să facem ceva, să ne învățăm copiii de mici să-i accepte pe cei cu autism. Nu am copii, am o nepoată de 8 ani pe care o voi învăța să nu-i judece, să nu râdă de ei și să nu se sperie dacă au o criză.

Recunosc, la început nu știam prea multe despre această afecțiune, aveam cunoștințe minime ca mulți alții. Ei bine, acum am înțeles multe lucruri. Acest lucru m-a făcut să trec prin diferite stări. La început a fost emoție și tristețe. Apoi când am aflat că există posibilități de integrare, sentimentele mele s-au transformat în admirație. Mi-aș dori foarte mult să aflu că mulți tineri cu autism au reușit să realizeze multe lucruri.

Sursă foto: Arima, Editare: Canva

Acest articol a fost scris pentru proba extra-concurs din cadrul SuperBlog 2022

2 COMENTARII

Lasă un răspuns