Persoanele cu dizabilități sunt persoane care au deficiențe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale. Este important ca și persoanele cu mobilitate redusa trebuie să aibă acces la informații care să le ajute să-și cunoască drepturile. Cu toate astea, aceste drepturi sunt încă necunoscute persoanelor cu dizabilități, deoarece nu fac parte din societatea activă.
Nici măcar eu, ca persoană cu dizabilități, nu îmi cunoșteam toate drepturile, așadar ca voluntar al grupului Dizabil.Eu am încercat sa ma informez despre drepturile mele ca persoana dizabilă. Dizabil.Eu a implementat în perioada 1 octombrie – 3 decembrie 2022 proiectul Informați Pentru O Viață Mai Bună, finanțat prin programul Start ONG.
Proiectul a constat în organizarea a patru întâlniri cu reprezentanți ai D.G.A.S.P.C., ai C.J.A.S. Vrancea și cu un psiholog, care au venit în sprijinul nostru, al persoanelor cu dizabilități din județ cu informații care să ne ajute să ne cunoaștem drepturile, să învățăm cum să ne cerem drepturile, trecând peste barierele birocratice din instituțiile publice și cu soluții care să contribuie la o mai bună integrare în comunitate.
Pentru cei care nu cunosc tipurile de dizabilități ele sunt: auditive, fizice, intelectuale, de limbaj, psihosociale și vizuale; între timp, fiecare dintre acestea se poate manifesta în moduri diferite și în grade diferite. Acest tip de handicap este o situație în care un subiect își vede participarea într-un anumit tip de domeniu sau acțiune limitată, din cauza existenței unui anumit tip de deficiență a unui organ sau a unei capacități intelectuale. Este în sine existența unei limitări, nefiind o cauză, ci o consecință.
Pe 14 octombrie, în prima întâlnire din proiect, persoanele cu dizabilități au avut oportunitatea să-și afle drepturile și obligațiile de la domnul director Chetroiu și doamnele Fănica Moga și Valerica Bojoaică, de la Direcția pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități Vrancea. Pe 22 și 23 octombrie, membrii grupului DizAbil.Eu au aflat de la doamna psiholog clinician Beatrice Crăciun cum să gestioneze diverse probleme apărute în viața cotidiană și cum să comunice eficient cu cei din jur.
În ultima întâlnire din cadrul proiectului Informați Pentru O Viață Mai Bună, pe 4 noiembrie, persoane cu dizabilități, aparținători și susținători ai acestora s-au întâlnit cu președinta Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, doamna Marta Harabulă, și cu doamna Emilia Lupu, coordonatoarea departamentului de dispozitive medicale asistive din cadrul aceleiași instituții, pentru a afla informații despre modalitatea de decontare a acestor dispozitive.
La participarea în cadrul acestor întâlniri am aflat că pentru a garanta accesul persoanelor cu dizabilități la obținerea de locuințe, autoritățile publice au obligația de a lua măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate în închirierea, la niveluri inferioare, a locuințelor aparținând publicului. domeniul statului sau unităților administrative teritoriale ale acestuia.
În lege este stipulat „Autoritățile competente ale administrației publice au obligația să faciliteze accesul persoanelor cu handicap la valorile culturii, la obiectivele de patrimoniu, turistice, sportive și de petrecere a timpului liber.” Acum mă întreb cât se și pune în practică. Știu, sunt Toma Necredinciosu’.
Am putut observa că multe persoane cu mobilitate redusă trăiesc într-un con de umbra tocmai că nu au luat la cunoștințe ce drepturi au. Aici intervine Grupul Civic Dizabil.Eu care la finalul proiectului Informați Pentru O Viață Mai Bună a lansat o pagina web pe care se regăsesc informațiile strânse în urma acestor întâlniri. Pagina a fost lansată pe data 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Va putea fi vizualizată la următoarea adresă: http://www.dizabil.eu/info/ .
Ce sper eu acum? Că va fi un nou început pentru persoanele cu dizabilități.