Librarul cu papion în lumea lui Păcală

1

Astăzi, în timp citeam o poveste cu nepoata mea de 7 ani mi-a spus că trebuie să fiu Librarul cu papion și nu doar pentru ea, ci pentru toți copiii din lume. Cititul este ritualul nostru zilnic și ne imaginăm că suntem personaje din povești pentru copii. Noi nu suntem niciodată personaje centrale, rolul nostru este cel de a ajuta eroii din povești să iasă biruitori.

Îi voi îndeplini dorința nepoatei mele, pentru o zi. Voi deveni Librarul cu papion pentru copiii mari și mici. Fiecare dintre noi suntem în interiorul nostru copii.

Cum a început dragostea pentru cărți

Librarul cu papion

Nu am copii, dar fac parte din inițierea nepoatei mele pentru viață, prin intermediul cărților pentru copii, la fel cum bunica a făcut cu mine și cu fratele meu. Ea, le spunea mereu părinților noștri că beneficiile copiilor care se vor apropia de lectură de la o vârstă fragedă vor consta în a fi oameni de succes. Îi plăceau autorii români, cei care prezentau viața omului de la sat. Pe vremuri se spuneau verbal poveștile, dar acum datorită tehnologiei am acces la o gamă foarte variată de povești, povestiri și jocuri, care în trecut erau mai greu accesibile.

Iar dacă atunci când eram noi, cei mari, mai mici lectura nu se făcea în online, ci îți puteai achiziționa povești sau jocuri doar din librăriile pentru copii, acum, datorită tehnologiei, toate acestea sunt mult mai accesibile, gama de cărți este variată, iar creativitatea celor mici poate atinge cote maxime, fiind exact ceea ce au ei nevoie. Din librăria online îți poți alege cărți pentru copiii de toate vârstele, indiferent că vorbim de ceva mai complex sau de cărți ilustrate. Eu am ales pentru nepoata mea, de această dată, povestea lui Păcală.

Păcală în satul lui

Nu cred că e cineva care să nu fi auzit de Păcală, renumit pentru poznele, pentru umorul și istețimea sa, ascunse sub o mască de naivitate și simplitate. În Păcală în satul lui, eroului nostru i se face dor de vatra satului său, dorește să se așeze la casa lui, își cumpără o vițelușă care intră pe ogorul vecinilor și le strică culturile. Vecinii nemulțumiți omoară vițelușa și îi dau lui Păcală doar pielea.

Supărat, eroul nostru ia pielea și pleacă din sat cu gândul de a face rost de bani. Ajunge la casa unei femei al cărei soț plecase la pădure. Cere găzduire, dar femeia încearcă prin orice metode să-l convingă să plece. Vede că nu are șanse de izbândă, îl duce pe Păcală în una dintre încăperi pentru a se odihni. Păcală nereușind să adoarmă observă cum femeia gătește un purcel, varză călită, coaste opărite și plăcinte. Eroul nostru realizează că bucatele nu sunt pentru soțul ei, deoarece era „gătită ca de nuntă”, ci pentru vornicul satului (primarul). Când se întreba pentru cine gătește femeia, se auzi scârțâitul unor roți. Femeia realizează că nu vornicul e cel care vine, ci i se întorsese soțul, căci i se rupsese o osie, „săracul de el”! Soția ascunde iute-iute bucatele și băutura ce erau pentru vornic, deoarece nu voia să afle soțul. Când soțul femeii intră în casă, Păcală își face simțită prezența și se scuză că a cerut găzduire. Bărbatului îi este foame, însă femeia îi spune că nu era pregătită pentru întoarcerea lui și că va găti mămăligă cu „zamă de usturoi”. Soțul zise că sunt bune și astea, însă Păcală nu voia să mănânce mămăligă, ci ” purcel rumen de-ți pocnește șoricul în dinți” și îl convinge pe bărbat că pielea ce o avea la picioare era fermecată, și îi arată locurile unde femeia a ascuns băutura și bucatele ce le gătise. Convins că este o piele fermecată, bărbatul femeii îi dă lui Păcală șapte pungi cu galbeni.

Păcală se întoarce din nou în satul lui, unde și-a făcut o casă, și-a cumpărat un car cu boi, animale și era foarte mândru de reușita lui. Sătenii, văzând ce noroc a dat peste Păcală, s-au apucat să-și taie vacile, crezând că sunt fermecate. După ce au realizat că au fost din nou păcaliți de Păcală, îl iau pe acesta, îl baga într-un sac, să-l arunce în Dunăre.

Și de această dată Păcală reușește să scape, a convins pe un sătean să intre în locul lui în sac, și el s-a întors înapoi în sat, la casa lui. Când au văzut sătenii că s-a întors, și-au dat seama că nu se pot pune cu Păcală.

Mai jos aveți un fragment audio din Păcală în satul lui:

Libraru cu papion

Încurajarea copiilor să citească aduce multe beneficii pentru dezvoltarea lor, iar astăzi există instrumente care vă permit să vă distrați învățându-i să iubească acele cărți ce ajută în formarea lor intelectuală socială și emoțională

Surse foto: Libraru cu papion și Canva

Acest articol este scris pentru competiția Spring SuperBlog 2021

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns