Pe urmele credinței în Vaslui: Schitul Sfânta Treime -Tanacu

2

Vara trecută am decis să facem o evadare de o zi în județele Vaslui și Iași pentru a descoperi locuri interesante. După ce am trecut de orașul Bârlad, tatăl meu a avut ideea să vizităm Schitul Sfânta Treime -Tanacu. Aici trebuie să recunosc că a fost mai mult curiozitatea sa personală să vadă acest schit și cum s-a schimbat după tragedia din 2005.

Schitul de călugări cu hramul Sfânta Treime, în trecut mănăstire de maici se află pe dealul Merieni. După dramaticul episod din 2005 când și-a pierdut viața o măicuță supusă unui ritual de exorcizare, mănăstirea a fost declasată la rang de schit, iar maicile au fost înlocuite cu călugări.

Drumul pe dealul Merieni spre schit a fost și cu peripeții. Din șoseaua principală schitul se vedea a fi foarte aproape, însă nu era chiar așa. Întrebăm o femeie învârstă cât mai este până la schit, la care femeia: „mai mama, cu mașină mai mergi oleacî”. Am tot mers, până ce într-un final am ajuns și la schit. Ce am găsit acolo nu m-a impresionat așa mult, deoarece întregul ansamblu monahal era în reconstrucție. În schimb, biserica a fost cea mi-a tras atenția.

Scurt istoric la schitului

Acest sat se zice că și-ar fi luat numele de la un vechi răzeș anume Tănase Tanacu, care a stăpânit acest loc împreună cu soția sa Merieana. Acest răzeș ar fi închinat partea sa de pământ bisericii, care a ars, odată cu ea ar fi ars și documentele lui Tanacu, ce se păstrau acolo. Biserica s-a construit din nou din bârne de stejar la 1821, de către săteni. Pe fâșia de pământ închinată bisericii, astăzi este vatra satului Tanacu. Partea de pământ a Merienei soția lui Tanacu, a fost coasta unui deal spre Vest de sat care poartă numirea de Merieni. Merieni se mai numește o pădure din comuna Muntenii de Sus, a cărei hotar spre comuna Tanacu e pe zarea dealului Merieni.

În iunie 2005, cinci monahi, de la Mănăstirea Sfânta Treime din Tanacu, au fost acuzați au ținut-o timp de trei zile pe Irina Cornici imobilizată pe o cruce de lemn, fără apă și fără mâncare, și au supus-o unui ritual de exorcizare. Tânăra Irina Cornici a murit în urma unui stop cardiac survenit la mănăstire din cauza ritualului de exorcizare.

Preotul Petru Corogeanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar cele patru foste măicuțe, care l-au ajutat, au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 și 8 ani, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, urmată de moartea victimei. Corogeanu a fost eliberat condiționat în 2011, după executarea a două treimi din pedeapsă.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

2 COMMENTS

Lasă un răspuns