Interviu cu Oana Silviana Crăciun, jurnalist de călătorie

0

Călătorii sunt cei care fac visele să meargă mai departe. De astăzi inițiez un nou capitol al magiei cuvintelor: interviuri cu jurnaliștii care călătoresc. Este mai exact, un nou proiect pe care îl îndrăgesc și în care cred, pentru că mă ajută să cunosc oameni și personalități diverse, din mai multe domenii.

Lansez acest capitol cu un prim interviu. Oana Silviana Crăciun, jurnalist specializat în domeniul travel writing a avut plăcerea de a-mi acorda un interviu.
Oana își scrie experiențele de călătorie pe propriul site web, www.calatordepoveste.ro.

În țările pe care le-a vizitat a lăsat câte puțin din sufletul său. Vă invit să intrați în călătoria de poveste a Oanei, în care ne spune care sunt locurile sale preferate și de ce călătoriile schimbă oamenii.

Ești pasionată de călătorii. De unde a pornit această pasiune? 

Pasiunea legată de călătorii am descoperit-o târziu. Mai exact, am pornit la drum în anul 2015 cu un proiect de emisiune tip reportaj/ documentar de călătorie pentru Televiziunea Națională de Turism din România – Travel Mix TV.

După câteva ediții ale emisiunii, care a devenit parte din mine, am început să iubesc din ce în ce mai mult călătoriile, poveștile descoperite în spatele zecilor de ore de muncă pentru o astfel de emisiune. O dată cu aceste călătorii, mi-am descoperit și pasiunea pentru fotografia de călătorie.

Am încă sute de fotografii nepublicate, dar și o grămada de povești din locuri diverse, care își așteaptă condeiul.Proiectul a fost difuzat aproximativ 1 an, iar ulterior mi-am dorit să duc mai departe această pasiune, de această dată în mediul online, (destinat tuturor categoriilor de public, nu doar celor care vizionează emisiuni) pentru a împărtăși cu pasionații de călătorii și nu numai, povești despre oameni și locuri cunoscute sau mai puțin cunoscute.

Care a fost cea mai neobișnuită întâmplare dintr-o călătorie?

Sunt multe, dar îmi aduc aminte o întâmplare din care aveți ce învăța. Eram pe un traseu în Munții Făgăraș, care se face în aproximativ 9 ore de urcat pe munte. Doar că… sunt 9 ore pentru cei experimentați, care cunosc traseul. La mine traseul a durat vreo 11 ore și intrasem puțin în panică, pentru că după 11 ore de soare, vânt și temperaturi diverse (așa e în Făgăraș), deja se întunecase. Era trecut de ora 21 și nici urmă de cabana unde trebuia să mă cazez. La orizont nu se vedea nici măcar o lumină. Alături de grupul care mă însoțea, am crezut că vom înnopta în munți. Îmi aduc aminte ca la ultima coborâre a unei pante abrupte, cu greu am reușit să înaintăm, pentru că era atât de beznă încât nu vedeai la 3 metri în fața ta. Întâmplare care de altfel, iți da de gândit: niciodată sa nu te oprești pe traseu mai mult de 20 de minute pentru o pauză, pentru ca vei ajunge cu greu sau deloc la destinație, mai ales atunci când nu ești experimentat și nu cunoști traseul. 🙂
Ce loc te-a impresionat cel mai tare?
M-au impresionat multe locuri. De la arhitectura clădirilor din Barcelona, care poartă amprenta lui Gaudí și atrage milioane de turiști care vor să vadă lucrările maestrului, pană la minunile naturii de pe plajele pustii ale Portugaliei. Algarve este o regiune căutată foarte mult de turiști străini. 
În materie de servicii, vă recomand să alegeți o croazieră în care aveți șansa sa vizitați cel puțin 4 țări sau mai multe și să vă împachetați bagajele doar o singură dată.

M-a mai impresionat turismul din Anglia, faptul că englezii știu să investească în turism și să conserve clădirile istorice; în materie de servicii, acestea nu au standarde atât de ridicate ca în alte țări, există și la ei hoteluri și resorturi de lux, dar nu atât de dezvoltate ca în Turcia sau Grecia, care vor atrage mereu prin pachetele all inclusive și ultra all inclusive pe care le oferă turiștilor.

Iar dacă mă refer la România – sunt multe locuri și obiective turistice pe care trebuie să le vedeți cel puțin o dată în viață. Nu ratați județele Hunedoara, Caraș Severin, Neamț, Brașov, Sibiu. Avem obiective turistice deosebite, care nu sunt îndeajuns de promovate și evidențiate. Străinii sunt îndrăgostiți de aceste zone, iar dacă ajungi să te plimbi și să descoperi de fiecare dată altceva, te vei îndrăgosti de ospitalitatea oamenilor din fiecare loc.

Cum alegi destinațiile de călătorie?

Dacă îmi place un loc atât de mult încât îmi doresc să revin și a doua oară, atunci revin, dar vizitez altceva comparativ cu prima vizită în același loc.

Dacă îmi doresc o destinație nouă, atunci merg pe o destinație neexploatată, care este ofertantă – cuprinde obiective turistice însemnate, are suficient de multe locuri pentru distracție/ entertainment cu activități diferite, dar are și zone liniștite în care te relaxezi.

Dacă îmi doresc sa fug de aglomerație, atunci cu siguranță ma găsiți în vârf de munte, explorând un traseu de minim 7 ore, fie că este în România sau în străinătate.

Factorul timp contează foarte mult în alegerea destinației, dar și modalitatea în care călătorești. Depinde ce îți dorești – o destinație de aventură, una de relaxare sau o destinație pentru toată familia, care să cuprindă activități de toate tipurile.

Care sunt locurile în care nu ai ajuns încă?

Sunt multe locuri în care îmi doresc sa ajung, atât în România, cât și în afara ei.

Sunt fascinata de Indonezia, deci măcar o dată îmi doresc să ajung în Bali, apoi în Maldive – dacă ne referim la destinații exotice.

Din categoria turismului de aventură, vreau să am timp suficient cât să explorez toate traseele din România, acolo unde nu am ajuns.

La capitolul obiective turistice mai am multe de văzut în Italia, Spania, Grecia, Portugalia și în multe alte țări în care îmi doresc să ajung cel puțin o dată.

Îți poți imagina viața fără călătorii?

Nu cred. Pentru ca este parte din mine. Pentru mine călătoria reprezintă acea parte de libertate care mă ajută să mă descopăr în fiecare zi tot mai mult. Nu cred ca viața este făcută pentru a sta într-un singur loc. Călătoria te ajută să
vezi lumea altfel, să descoperi alte culturi, alte mentalități și să vezi că în lumea asta mare, cu toții suntem la fel.
Contează unghiul din care privești lucrurile în călătoria ta. Şi… nu contează destinația, ci călătoria în sine.

Care este cea mai plăcută amintire dintr-o călătorie?

Nu cred ca pot face comparații și nu pot sa afirm că, o călătorie a avut ceva mai plăcut sau mai puțin plăcut, pentru
că totul depinde de conjunctură, de oameni, de contexte, de locuri, de vreme și de multe alte aspecte. Contează să trăiești la maxim călătoria, sa te bucuri de acele locuri pe care le vezi pentru prima dată sau pentru a mia oara, să revii de fiecare dată cu drag undeva.

Unii oameni pe care i-am întâlnit în călătorii mi-au devenit prieteni, iar regăsirea este de fiecare dată diferită. Este un lucru extraordinar sa rămâi conectat cu cei aflați la sute și chiar la mii de kilometri distanță.

Care ar fi următoarea destinație pe care vrei să o descoperi?

Anul ăsta mai am două destinații pe listă – dar nu vi le dezvălui acum, las surpriza pentru cei care mă citesc. Urmăriți pagina de Facebook Fairytale Traveller – Călător de Poveste. 🙂

Ai feedback de la cititorii străini?

Da. Au fost și sunt multi cititori care îmi scriu pe email sau care interacționează cu postările de pe pagina de Facebook
sau îmi trimit mesaje private.

Străinii sunt îndrăgostiți de România, de cele mai multe ori solicită informații despre trasee și cel mai mult îndrăgesc munții noștri.

Mai sunt și agențiile de turism din străinătate care îmi scriu sau ma invită în diverse locuri, mai sunt bloggeri de travel care interacționează cu mine, mai ales cei din afară. Varianta în limba engleza a website-ului in limba română este: www.fairytaletraveller.com.

Ce sfat i-ai da cuiva care vrea să-ți urmeze pașii?

Depinde ce pași dorește sa urmeze – la mine pasiunea asta s-a dezvoltat din mers. Nu credeam vreodată că voi scrie online.

Pentru cei care vor să scrie – le spun să-și urmeze visul, iar pentru cei care vor doar să călătorească, fără sa scrie, la fel – să-și urmeze visul.

Eu nu ma duc neapărat în zona de blogging, ci mai mult în zona jurnalismului de călătorie, dezvolt totodată și o secțiune de interviuri pe care o îndrăgesc tare mult. Intrați pe www.calatordepoveste.ro și pe www.fairytaletraveller.com și o să vedeți despre ce vorbesc.

Contează foarte mult să-ți placă ceea ce faci, atunci când iți place ceea ce faci nimic nu este greu. Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Vă spun doar atât: să credeți în voi și să vă urmați visele. Altfel poveștile nu ar mai exista! 🙂

Lasă un răspuns