Interviu de 10 cu scriitorul Marius Albert Neguț

0

Revin cu un interviu special, cu un scriitor contemporan, pe care eu personal îl apreciez foarte mult. Invitatul meu de astăzi este scriitorul Marius Albert Neguţ, autorul romanelor „Îngeri rătăciţi”, „Inocenţa păcatului”, „Din altă viață” și „Cerberus”. În interviu, autorul ne spune mai multe despre procesul de creație, romanele sale, dar și despre viitoarele lansări de carte.

  1. Cine este Marius Albert Neguț?

Din punct de vedere profesional, pentru că bănuiesc că la asta ne referim, Marius Albert Neguț, deși scrie uneori poezii, este romancier. Am debutat în anul 2016, la editura brașoveană Libris, cu romanul „Îngeri rătăciți” – roman distins în anul 2017 cu Premiul Special al Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”. Am continuat cu „Inocența păcatului”, după care am publicat „Din altă viață – Jurnal de copil”, roman urmat, în 2019, de „Din altă viață – C.V. de golan”. În 2020, la editura Polirom, am publicat romanul „Cerberus”. În același an, la editura Creator – fostă Libris – „Din altă viață – Teleleu”. Anul acesta va apărea la editura Univers mult așteptatul roman de dragoste „Până nici moartea…”. Lucrez la volumul 4 „Din altă viață”, care se va numi „Servesc patria” și am finalizat deja Ahriman, un roman care, cred eu, va avea succes.

2. Îți amintești prima carte pe care ai citit-o? Și prima poveste pe care ai scris-o?

Da. Am citit prima poveste în noaptea de revelion a anului 1981. Aveam 4 ani și în fața ochilor mei de copil se deschidea o lume mirifică. Povestea se numea Hansel și Gretel. Prima poveste scrisă a fost romanul de debut, roman din care, din păcate, în momentul de față mai există pe piață doar câteva exemplare.

3. Care a fost prima carte a avut impact asupra ta și de ce?

Singur pe lume, de Hector Malot. De ce? Pentru că m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de literatura de aventuri, gen pe care îl abordez și eu în romanele mele.

4. Cine este scriitorul tău preferat? Poți alege mai mulți scriitori, indiferent de epocă.

Evident, dat fiind răspunsul de la întrebarea de mai sus, autorii preferați sunt monștrii sacri ai genului literar preferat: Jules Verne, Karl May, Alexandre Dumas, Constantin Chiriță, Radu Tudoran, Ioan Dan, Vintilă Corbul, Rodica Ojog-Brașoveanu ș.a.m.d..

5. Ce personaj dintr-o carte ți-ar fi plăcut să cunoști și să creezi?

Bucătarul Ismail, din „Toate pânzele sus”.

6. Cum este relația ta cu ceea ce ai scris?

Sunt mulțumit și, totodată, perpetuu nemulțumit de ceea ce am scris. Ca să dezvolt, mă mulțumesc și acum poveștile în sine, dar mi-aș dori să fi știut a le scrie mai bine, deoarece, evident, nu le mai citesc cu ochii și mintea scriitorului care am fost.

7. Cum ai avut ideea unui roman?

Mi s-a mai pus această întrebare și am răspuns în fel și chip la ea. Adevărul e că nu știu… M-am apucat într-o zi de scris și… după doi ani am publicat „Îngeri rătăciți”.

8. Cum ți-ai descrie rutina de scriere?

E simplă. Scriu dimineața, la cafea, moment care pentru mine poate însemna ore. Întotdeauna, încep recitind ce am scris cu o zi înainte, după care continui.

9. Când îi citești cărțile, te întrebi: cum funcționează imaginația lui Marius Albert?

Când îmi recitesc romanele, sunt mulțumit de modul în care îmi funcționează imaginația, pentru că, repet, poveștile mă încântă și acum. De altfel, consider că aceasta este și explicația succesului (relativ) de care mă bucur. Poveștile antrenante, aparte, stârnite de imaginația la care faci referire.

10. Ai îndrăzni să dai vreo sugestie sau sfat celor care se pregătesc să scrie primul lor roman?

În primul rând, să cunoască bine subiectul abordat. Apoi să nu uite că prima copie a unui roman se scrie cu sufletul. A doua, cu mintea. A treia, cu ajutorul minții altuia. Din păcate, mulți autori consideră că prima variantă, cea scrisă cu sufletul, este suficientă pentru a da pe spate publicul cititor. Vă asigur că nu este. Mai am o sugestie, pe care am oferit-o tot timpul autorilor: înainte de a scrie un roman, citiți cel puțin câteva zeci din genul pe care vă doriți să-l abordați.

 Marius Albert Neguț

Mulțumesc Marius pentru interviul acordat!

Lasă un răspuns