Evadarea de o zi: Castelul Bran

2

După ce am vizitat Mănăstirea Sinaia, ne-am îndreptat spre Castelul Bran, cel mai vizitat castel din România de români și străini deopotrivă. Ei bine, străinii îl vizitează mai mult pentru că este cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula, nu recunosc această denumire. Pentru mine, notorietatea istorică contează și nu că un nene irlandez pe numele lui, Bram Stoker a scris despre celebrul vampir și că Castelul Bran ar fi fost casa lui.

Când am ajuns la Bran, cu greu am găsit un loc de parcare, iar când am găsit unul ne-am simțit câștigători în fața celorlalți care căutau și ei un loc de parcare. Am ajuns la casa de bilete, unde coada era destul de mare, costul biletelor sunt cam mari, iar prețul variază după cum urmează:

  • 45 lei adulți
  • 35 lei (pensionari de la 65 de ani)
  • 25 lei studenți
  • 10 lei elevi
  • 5 lei grupuri de copii organizate
  • gratuit pentru persoanele cu dizabilități (dizabilitatea trebuie dovedită) – copia certificatului medical sau să aibă legitimație

Castelul Bran din exterior părea cel mai frumos și voiam să aflăm cum este în interior. După ce am băgat biletele în mașina de taxat, am intrat timizi să vedem ce anume găsim în interiorul castelului. Din păcate, majoritatea camerelor sau traseelor sunt blocate cu cordon roșu. Deplasarea a fost dificilă, se aglomerează foarte ușor când direcția de mers e fixă și spațiile sunt mici. Deși era în afara sezonului, castelul era plin de oameni.

După ce am urcat treptele masive ale scării de piatră, am intrat în camera de gardă unde, prin panouri și fotografii, sunt elaborate informații generale despre istoria castelului. Apoi a continuat cu Sala Castelanilor în care se arată relația proprietarilor castelului; la primul etaj al Reginei am admirat o bibliotecă sculptată și o masă de șah, am admirat cam pe rând camerele. Dar nu am urcat acolo unde este camera, este dedicată lui Dracula, mitul care îl leagă de existența reală a domnitorului Vlad Țepeș. În primul rând, mi-a fost greu să urc acolo și în al doilea rând, am vizitat castelul pentru istoria și frumusețea sa, nu pentru un mit. Abia am reușit să fac poze. Ieșirea din castel a fost dificilă pentru mine, din cauza scărilor în spirală. Pentru cei care nu știau, Castelul Bran este de fapt Muzeul Bran.

Mi-a plăcut ceea ce am găsit acolo: tunelurile, ușile joase, ferestrele, exponatele. Toate acestea m-au „teleportat” undeva în trecut, chiar dacă m-aș fi așteptat ca toate camerele să fie mai mari și mai înalte. Ei bine, după părerea mea, așa arată interiorul unui castel. Ceea ce m-a bucurat a fost că fotografiatul a fost permis în interiorul castelului, pentru că încă mai am acel gust amar de la experiența cu Peleș, unde se permitea fotografiatul doar pentru sine.

Mulțumită de ceea ce am văzut, am mers încet spre ieșire. Am ajuns repede la parcul castelului și am mers puțin pe aleile umbrite, am mai făcut câteva fotografii și ne-am îndreptat către următoarea noastră destinație, centrul vechi al orașului Brașov.

Scurt istoric

Castelul Bran a fost construit acum mai bine de 600 de ani și a fost inițial o cetate cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în 1212, care a fost cucerită de sași la sfârșitul secolului al XIII-lea. Ludovic I al Ungariei a construit o „nouă cetate de piatră” în 1377, care există și astăzi.

Castelul Bran este situat la mai puțin de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-o locație cheie din punct de vedere strategic. Acesta găzduiește Muzeul Bran, care se întinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici veți găsi colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea Rucăr-Bran.

Castelul Bran este deținut în prezent de succesorul prințesei Ileana, Dominic de Habsburg.

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

2 COMENTARII

Lasă un răspuns