Accesibilizarea nu e un moft

0
Accesibilizarea nu e un moft

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, în Focșani a avut loc evenimentul ,,Accesibilizarea nu e un moft!” organizat de grupul DizAbil.Eu, grup înființat în anul 2013 și este format din persoane cu diferite tipuri de dizabilități, aparținători și susținători ai acestora ce locuiesc pe teritoriul județului Vrancea.

Evenimentul de sâmbătă a făcut parte din proiectul ,, Pași Civici Pentru O Comunitate Puternică” derulat de CeRe, în parteneriat cu CIVICA din Iași, prin care grupul este mentorat în advocacy de peste un an.

La eveniment au participat: Elena Brihoianu de la D.G.A.S.P.C. Vrancea, Cristian Zîrna de la Consiliul Local Focșani, Orania Zdrîncu de la Direcția Județeană Pentru Sport și Tineret Vrancea, care a fost însoțită de doi voluntari implicați în proiectele direcției, Ana Maria Cătănoiu și Tudor Ciută, jurnalista Silvia Vrinceanu, președinta Asociației Eu, Tu și Ei și bloggerul Tudorel Bezea.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre accesibilizarea orașului și despre incluziunea persoanelor cu dizabilități într-o societate „neaccesibilă”. Invitații au avut ocazia să-i cunoască pe membrii grupului și să afle informații despre campaniile desfășurate de aceștia. Una dintre prioritățile din acest an este accesibilizarea Sălii Polivalente ,,Alin Moldoveanu” Focșani.

În această campanie, grupul DizAbil.Eu a trimis adrese D.J.S Vrancea prin care a semnalat accesibilizarea deficitara a clădirii din subordine și a realizat mai multe filmulețe prin care a făcut a dus în atenția opiniei publice problemele cu care se confruntă Răzvan, membru al grupului și suporter al echipei de handbal CSM Focșani 2007, atunci când merge să-și susțină echipa favorită.

Tot în cadrul acestei campanii, membrii grupului au avut o întâlnire cu directorul instituției ce are în subordine Sala Polivalentă și cu directorul A.J.P.I.S. Vrancea. În absenta fondurilor pentru accesibilizare de la M.T.S., s-au găsit soluții provizorii care să permită accesul persoanelor în fotoliu rulant la meciuri.

Membrii grupului au semnalat: necesitatea unei toalete adaptate în zona centrală a orașului Focșani și a locurilor de parcare speciale în imediata apropiere a instituțiilor publice, un sediu întâlnirea pentru desfășurarea anumitor activități ale grupului, dar și despre accesibilizarea în mijloacele de transport.

La eveniment a avut loc și proiecția documentarului ,,Martorul 448”, film ce analizează problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități printr-o serie de interviuri cu acestea și cu reprezentanți ai instituțiilor ce îi au în grijă.

Ce aș dori să înțeleagă autoritățile

  • Persoanele cu dizabilități au nevoie de libertate și de posibilitatea de a ajunge, intra și ieși fără dificultate, în instituții, magazine, teatre, parcuri, etc.
  • Eu personal, chiar dacă mă deplasez pe picioarele mele, unde nu există rampă, este nevoie de o balustradă pentru a mă ajuta să urc și să cobor scările. Ideal ar fi o rampă de care să se folosească toate persoanele cu dizabilități. Din păcate, în multe locuri nu lipsește doar rampa, ci și balustrada.
  • Ce nu au înțeles autoritățile? După reabilitarea străzilor din cartiere și nu numai, trotuarele sunt prea înalte și deloc accesibile.
  • Autoritățile locale ar trebui, de asemenea să comunice cu cetățenii cu privire la incluziunea persoanelor cu mobilitate redusă.
  • Se tot vorbește despre includerea în programa școlară a orelor de educație sexuală. Ar trebui ca în programa școlară să fie incluse și ore despre incluziunea persoanelor cu dizabilități.

Accesibilizarea trebuie să fie pentru toată lumea. Acest lucru l-am înțeles eu, persoană cu dizabilități după ce s-a accesibilizat un supermarket. Două mămici cu doi copii mici în cărucior erau fericite că pot intra ușurință în acel magazin.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns