Caută empatia înainte de a emite judecăți rapide!

0
empatie

Acest articol reflectă o realitate importantă. Oamenii tind să judece rapid și ușor, fără a înțelege cu adevărat situațiile sau persoanele implicate. Judecându-i pe alții în mod negativ, oamenii pot simți o anumită satisfacție în a se considera superiori acestora, fără să realezeze că de fapt devin penibili.

Ce m-a determinat să scriu acest articol? Lipsa de empatie față de alte persoane. De mult timp am observat că în România există o tendință îngrijorătoare și nedreaptă. Blamarea copiilor de vedete, a persoanelor cu handicap și a bătrânilor. Acest fenomen este inacceptabil și trebuie combătut.

Știți ce este și mai șocant? Am observat cu stupoare că o parte dintre cei care fac comentarii rău intenționate pe rețelele de socializare despre copii, persoane cu dizabilități, chiar și despre bătrâni; sunt persoane de peste 50 – 60 de ani. Din educația primită de la părinti și de la bunici, am învățat că vârstnicii trebuie respectați, dar….nu știu cum să reacționez…

După cum v-ați dat seama, am făcut doar o paranteză legată de persoanele în vârstă deoarece nu te aștepți ca ei să judece atât de aspru. Cu toate acestea, este important să nu generalizăm și să nu trecem cu vederea faptul că există și vârstnici care sunt înțelepți, înțelegători și plini de compasiune față de ceilalți.

Totuși, ce facem cu toți aceștia care indiferent de vârstă își varsă frustrările pe rețelele de socializare atacând alte categorii de oameni? Din păcate, așa se simt ei bine. Lipsa de empatie și educație îi face să confunde libertatea de exprimare cu dreptul de a judeca pe alții.

Ar trebui ca școlile, și nu numai, să se ocupe de promovarea unei educații care să încurajeze înțelegerea, toleranța și empatia față de ceilalți. Un bun exemplu este Japonia, unde bunele maniere sunt predate în primii ani de școală. Trebuie să ne asigurăm că prin educație corectă copiii și tinerii înțeleg importanța respectului față de toate categoriile de oameni.

Platformele de socializare ar trebui să își asume responsabilitatea de a reglementa conținutul dăunător, a comentariilor răutăcioase și de a lua măsuri împotriva celor care încalcă termenii și condițiile stabilite de aceste platforme. De asemenea, platformele de socializare ar trebui să ia măsuri pentru a combate discursul urii și bullying-ul online.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns