Interviu de 10 cu bloggerița Ana M. Marin

0

Astăzi revin cu interviurile luate bloggerilor și vă invit să o descoperiți pe Ana M. Marin, autoarea blogului Blogger Marin. Pentru a o cunoaște mai bine vă invit să lecturați mai jos un interviu foarte captivant.

Spune-ne ceva despre tine!

În primul rând mulțumesc pentru că mi-ai găsit loc la tine în „casă” . Sunt Ana M. Marin, sunt din București, unde lucrez ca trainer și om de comunicare pentru o mulținațională.
Sunt pasionată de mașini, educație, voluntariat, vorbit în public și desene. Am un blog de 11 ani, și de 4 ani sunt pe propriul domeniu lucru pe care mi l-am dorit de când am zis că îmi fac blog.

Când ai început să scrii?

Scriu de când mă știu, sunt omul acela care în liceu adora să scrie esee și rezumate la cărți. Am continuat să fac asta alegând să lucrez în comunicare, unde scrisul e parte din meserie.

Cum a venit ideea?

Blogul l-am început dintr-o joacă acum 11 ani, când cineva m-a provocat să mă apuc de asta. Eram la Iași într-o delegație și vorbeam despre stilurile de scris, și diferența dintre omul de relații publice /comunicare și blogger și cum primul scrie sub un limbaj de lemn specific domeniului în care lucrează, pe când bloggerul are libertatea de exprimare îngrădită doar de propria creativitate în zona cuvintelor. Cel care m-a provocat citise materiale scrise de mine și a zis că aș fi mai nostimă pe blog fără limbajul corporatist. A plusat cu „om de comunicare fără blog personal? Păi cum lucrezi la propriul brand?” O oră mai târziu aveam blogul deschis, cu temă și culori și un articol în draft.

Care e cea mai bună postare și de ce?

Am trei care s-au autopromovat practic: Primul articol este referitor la sfaturi naturale de îngrijire a părului tratat chimic într-un mod agresiv – multe dintre cele care se vopseau, mi-au spus că le-au ajutat foarte mult măștile propuse de mine în recuperarea părului sănătos. Al doilea are legătură cu Toastmasters (organizația de leadership și oratorie din care fac parte) și tratează filmele din care poți învăța trucuri de vorbit în public. Al treilea este despre organizarea CV-ului atunci când vrei să îți schimbi locul de muncă. De fapt, seria pe care am scris-o pe acest subiect de la felul în care îți faci profilul pe linkedin, la cuvinte cheie a fost foarte bine primită. Atât de studenți, cât și de profesioniști care aveau același loc de muncă de mulți ani și doreau să facă o schimbare.

Ce te motivează să continui cu blogul?

Blogul este un pariu personal, pe care îl câștig când scriu regulat și mă pot bucura de creșterea lui. Și pe care îl pierd când nu mă organizez suficient de bine încât să termin măcar unul dintre articolele aflate în draft și să le dau „publicare”. Dar faptul că îmi place să scriu și primesc reacții la ceea ce pun pe blog mă motivează să încerc să câștig pariul în fiecare săptămână.

Cine te inspiră?

Oamenii, sub diferite forme.
Orice mă inspiră, dacă îți vine să crezi. Câteodată o carte, alteori un articol de ziar unde văd un potential enorm care din lipsă de spațiu/timp/inspirație/cunoștințe este irosit. Niște scene psihologice dintr-un film. Activitatea mea de trainer și om de comunicare pentru o corporație. Voluntariatul și organizațiile din care fac parte – îmi oferă multe surse de inspirație.Și toate cele enumerate mai sus au în comun: oamenii, sub diferite aspecte.

Crezi că se poate trăi din blog?

Da, dacă o faci cu asumare și ești bun! Scrii corect limba în care ai ales să publici materialele. Oferi calitate, și nu doar cantitate. Investești în el – fie că vorbim doar de achiziționarea unui domeniu propriu și mi se pare că asta înseamnă o asumare a faptului că vrei să faci ceva din asta.Da – fără doar și poate se poate trăi având un blog, dar e nevoie de perseverență și muncă multă pentru asta.

Cum reușești să îmbini munca de blogger cu viața personală?

La fel cum fac cu toate celelalte lucruri – merge pe lista de priorități. Când găsesc subiecte le notez în telefon.Când am timp, acord o oră sau mai multe pentru a face drafturi sau a publica articole pe baza a ceea ce am deja lucrat. De obicei asta se întâmplă dimineața, când e liniște în casă și îmi savurez cafeaua matinală.

Care este cea mai mare satisfacție pe care ți-a adus-o blogul?

Oamenii – nimic nu îmi poate stinge zâmbetul de pe față când vine cineva și îți spune cât de mult i-a plăcut „acel” articol, cum l-a ajutat o anumită sugestie pe care ai făcut-o sau că datorită ție a descoperit o carte/film/loc.Peste asta vin și proiectele frumoase în care m-am implicat datorită faptului că am blog.

Ce sfaturi i-ai da unui blogger începător?

Nu știu dacă sunt în măsura să dau sfaturi, pentru că eu scriu pe blog din pasiunea pentru scris, nu pentru a câștiga bani. Pe mine în schimb blogul m-a ajutat să îmi schimb locul de muncă; să călătoresc în mai multe țări și să cunoscut oameni cu experiență in diverse domenii de la care am învățat lucruri care mă ajută în viața de zi cu zi (profesională și personală) Pot să spun din experiență ce a funcționat la mine:
– Scrie și rescrie, lasă la dospit articolul și dacă după o zi încă îți place ceea ce ai scris – publică. Dacă nu, nu. Calitatea este de dorit mereu versus cantitate.
– Alege niște subiecte pe care te poți specializa și încearcă să publici măcar săptămânal ceva.
– Găsește nișa ta și crește comunitatea din jurul ei.
-Investește în tine – cursuri, cărți, domeniu propriu, evenimente de specialitate. Ascultă, citește, fură „meserie” de la cei care deja au dovedit că pot face bani din blogging.
– Oferă-le celor care citesc acel „ceva”, fie că vorbim despre informații, explicații ale unor lucruri mai complexe, o rețetă, o recomandare, ceva din care să învețe, un zâmbet. Dă-le cititorilor ceva la schimb pentru că ți-au dat din timpul lor – asta îi va face să revină.

Lasă un răspuns