E o zi ploioasă. Îmi beau cafeaua și mă uit la un cunoscut serial TV despre medici și spitale. Serialul vorbește mult nu doar despre pacienți, ci pune foarte mult accent pe echipament de protecție și pe rolul pe care îl joacă în sistemul de sănătate și în acordarea de îngrijiri medicale de calitate. Vizionând serialul m-am trezit reflectând asupra propriei mele experiențe într-un spital, în special în legătură cu o operație pe picior pe care am avut-o în trecut.
Amintirile mi-au revenit în minte fără să-mi dau seama și am retrăit emoțiile pe care le-am avut în acele zile. Încă de la intrarea în spital primul lucru care mi-a atras atenția a fost echipamentul de protecție al personalului medical, de la măști și mănuși până la halate de unică folosință, botoși și covorașe antibacteriene.
Cu fiecare pas pe care îl făceam pe coridoarele spitalului, realizam că echipamentul de protecție nu era doar o necesitate funcțională, ci și o sursă de confort și siguranță pentru binele tuturor. În mijlocul incertitudinii și anxietății legate de operație, acest lucru mi-a dat încredere că sunt pe mâini sigure.
Echipamentul de protecție: sursă de confort și încredere
Imediat după internare, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi fac analize de sânge pentru a-mi evalua starea de sănătate și a identifica eventualele probleme care ar putea influența operația sau recuperarea ulterioară.
M-am dus cu oarecare teamă către un laborator de analize medicale. Aici, personalul medical era îmbrăcat cu halat de unică folosință din polipropilenă, un material nețesut care acționează ca o barieră împotriva prafului, părului și a epidermei exfoliate. Este un element esențial într-un spital, deoarece contribuie la menținerea unui nivel ridicat de igienă și protecție împotriva contaminării în timpul procedurilor medicale și îngrijirii pacientului.
După ce m-am prezentat persoana care se ocupa de recoltare și-a pus o mască chirurgicală de tip II. Este de unică folosință, nesterilă și fabricată din polipropilenă. Are trei straturi, un elastic de prindere și o piesă metalică nazala pentru o bună fixare. Eficiența de filtrare bacteriană este de 99%, iar rezistența la inspirația de particule și aer de 28.16 Pa.
Înainte de a începe procedura și-a pus mănușile chirurgicale sterile pentru a-și proteja mâinile de contaminare și pentru a asigura manipularea în siguranță a echipamentului și a probelor de laborator. Sunt fabricate din latex de bună calitate, au marca CE și vin însoțite cu certificat ISO.
Indispensabile într-un Spital: Consumabilele Medicale
Scaunul pe care trebuia să stau a fost dezinfectat de o asistentă, iar apoi a mers într-o cameră alăturată, un spațiu special amenajat în care se găsesc consumabile medicale esențiale pentru a asigura îngrijirea pacienților și funcționarea eficientă a unității medicale precum: echipament de protecție, măști, mănuși, seringi, consumabile hârtie, botoși, covorașe antibacteriene, role cearceaf, halate de unică folosință, pijamale de unică folosință etc.
Asistenta s-a întors cu un instrumentar și o rolă de cearceaf. Înainte să mă așez pe acel scaun, asistenta a așezat pe el hârtie dintr-o rolă de cearceaf impermeabil. Produsul este compus din un strat polietilenă și un strat hârtie, rezistentă la rupere și la tracțiune. În plus, protejează pacientul împotriva contaminării datorită faptului că este impermeabil la lichide și are barieră microbiană.
La vederea seringii devenisem puțin panicată, dar am primit asigurări că totul va fi bine. Desigur, avea dreptate; frica mi-a risipit repede pentru că totul a durat foarte puțin. Apoi m-am întors în salonul unde eram internată. Trebuia să aștept rezultatele testelor de sânge.
Medicale-Shop.ro – ține igiena sub control
Aflându-mă în salon, timpul părea să treacă și mai greu, așa că am luat telefonul și am vrut să aflu cât mai multe despre consumabile medicale. Mi-a atras atenția Adar Unic Solutions proprietarul Medicale-Shop.ro, un importator și distribuitor de consumabile medicale de înaltă calitate, cu o experiență de peste 20 ani în domeniu. Magazinul virtual este dedicat exclusiv pentru comenzi lansate de companii și instituții. Acesta deservește numeroase instituții din sectorul public: spitale, primării, centre de educație, centre sportive, servicii de ambulanță.
Parcurgând site-ul Medicale Shop, mi-am dat seama că fiecare detaliu contează atunci când vine vorba de îngrijiri medicale de calitate. Pe lângă echipamentul de protecție, am realizat cât de important este ca toate obiectele să fie curățate și dezinfectate corespunzător.
Nu a durat mult până când una dintre asistente mi-a dat vestea cea mare: a doua zi aveam să mă operez la picior, operație care mi-a schimbat viața în bine. Am adormit și nu prea în acea noapte. În mintea mea se derulau diferite scenarii.
Marea zi
A venit ziua operației și eram mai emoționată ca niciodată. O asistentă mi-a explicat procedura chirurgicală și la ce să mă aștept înainte, în timpul și după operație. Tot ea mi-a spus că este perfect normal să mă simt emoționată sau anxioasă înainte de o operație.
Ajunsă în sala de operație, medicul și asistentele erau îmbrăcați din cap pană în picioare cu halate chirurgicale, bonete, botoși. Medicul își pregătea instrumentele, iar eu eram pregătită de anestezie, doar că medicul anestezist cam întârzia. Într-un final a venit și anestezistul care mi-a făcut anestezia – ceva nu foarte plăcut, dar vital.
Apoi m-au conectat la diverse dispozitive și monitoare pentru a monitoriza semnele vitale și a asigura o intervenție chirurgicală sigură și eficientă. Medicul care m-a operat mi-a explicat că aceste aparate și monitoare sunt folosite pentru a-mi asigura siguranța și monitorizarea constantă în timpul intervenției chirurgicale.
Spre uimirea medicilor și a asistentelor, nu am reușit să adorm. Să nu credeți că am simțit ceva. Nu, nu am simțit nimic, doar că eram perfect conștientă. Medicul anestezist a încercat chiar să mă facă să mă simt bine glumind cu mine, pentru că aveam o ușoară senzație de greață.
Menținem sănătatea prin igienă de bază
Acolo, la spital, mi-am făcut și o prietenă care mă vizita mereu atunci când venea la consultație. Ei bine, odată când a intrat în salonul meu, a uitat să-și ia botoșii, ceea ce a fost o mare greșeală pentru că, în momentul când a venit medicul să mă consulte, i-a ținut un întreg discurs despre cât de importanți sunt botoșii și alte echipamente medicale de protecție.
Doctorul i-a explicat prietenei mele că botoșii sunt folosiți pentru a preveni introducerea contaminanților din exterior în unitățile medicale. El a mai spus că suprafețele pot fi expuse la diferite substanțe și lichide, inclusiv sânge și agenți chimici de curățare, iar acești botoși ajută la protejarea încălțămintei și reduc riscul transferului lor în alte zone ale spitalului sau alte medii.
Sunt confecționați din materiale netoxice și previn transferul microorganismelor, iar pacienții și cadrul medical beneficiază de un mediu de tratament steril și sigur. Talpa este texturată și elastică, conform certificărilor specifice ISP și CE. De asemenea, sunt ușor de îndepărtat și pot fi aruncate la gunoi după fiecare utilizare, ceea ce le face și foarte igienice.
Deși a înțeles pericolul, de fiecare dată când prietena mea îl vedea pe doctor, spunea: Uite răul, vine răul. Ea îl evita; fugea de el ca să nu o vadă, ca să nu-i spună ceva. Cu toate acestea, nu uita niciodată să ia botoșii peste încălțări atunci când venea la mine.
Spitalizarea mea a durat 2 săptămâni. Întrucât a fost o operație de prelungire a tendonului, medicul a vrut să fie sigur că recuperarea postoperatorie decurge așa cum trebuie. Nu am avut prea multe dureri, ceea ce a fost bine. Personalul medical a fost ok din punct de vedere medical și foarte comunicativ.
De fiecare dată când veneam la consultație, foloseam botoșii, nu voiam să fiu mustrată de medic, precum prietena mea. În plus, datorită celor de la Medicale Shop, am aflat că este foarte important să avem grijă de igienă și să luăm măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea infecțiilor.
Cine ar fi crezut că vizionarea unui serial despre medici și spitale mi-a reamintit că fiecare detaliu contează atunci când vine vorba de îngrijiri medicale de calitate.
Sursa foto: Medicale Shop și Pixabay, Editările s-au facut in Canva.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024